REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
17.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Accident de muncă la Petromidia: a fost lovit de o tablă de 30 de kg, căzută de la înălțime

Accident de muncă la Petromidia: a fost lovit de o tablă de 30 de kg, căzută de la înălțime

Replica API 22 aprilie 2022 | 13:27 1651

Constantin Gorea, Valentin Moisescu și Ionuț Broască au fost condamnați la 1 an și 10 luni respectiv la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă. Sentința a fost dată de Judecătoria Constanța, pe 21 aprilie 2022 și nu este definitivă. Cei trei, împreună cu victima, au făcut parte dintr-o echipă care au efectuat lucrări la Petromidia, la un rezervor. Din cauza nerespectării măsurilor de sănătate în muncă a celor trei inculpați, victima a fost accidentată de o bucată de tablă, scăpată de Constantin Gorea și Valentin Moisescu, care i-a lovit razant partea stângă a trunchiului şi a piciorului stâng.

Cele patru persoane implicate trebuiau să debiteze (taie) excesului de tablă de la învelitoarea capacului rezervorului, să monteze o scară, și să sudeze table pe capacul rezervorului și să traseze racorduri. Victima avea calitatea de sudor și împreună cu alţi sudori şi lăcătuşi mecanici urma să efectueze finisajele rezervorului supraveghind şi coordonând activitatea celorlalţi sudori. Conform dispozițiilor lui Ionuț Broască, în calitatea sa de inginer șef, operaţia de debitara excesului de tablă de la învelitoarea capacului a fost făcută de către Constantin Gorea și Valentin Moisescu. Cei doi nu au respectat regulile și au încercat să transporte bucățile de tablă rezultate în urma tăierii, cu toate că lucrul acesta trebuia să se facă cu ajutorul unei macarale. În timpul transportului bucății de tablă, de 30 de kg, aceasta a alunecat din mâinile celor doi, și a căzut la sol. În acel moment victima ieşea din gura de vizitare de pe mantaua rezervorului şi se îndrepta spre lada de scule, situată în vecinătatea rezervorului, pentru a-şi lua masca de sudură purtând casca de protecţie, şi după parcurgerea distanţei de 7 m, a fost accidentat de bucata de tablă în cădere (prin lovire razant pe partea stângă a trunchiului şi a piciorului stâng). În urma loviturii, victima a avut nevoie de 150 de zile de îngrijiri medicale. Victima și-a pierdut parțial capacitatea de muncă, în urma accidentului.

În urma analizării fişelor de post, a instrucţiunilor de lucru şi legislaţiei incidente, instanţa a reținut că inculpatul Ionuț Broască avea obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca personalul din subordine să îşi desfăşoare activitatea conform procedurilor, şi anume, atât obligaţia de a asigura personalului toate utilajele necesare pentru desfăşurarea activităţii (macara, container), cât şi obligaţia de a le coordona şi urmări activitatea în aşa fel încât aceasta să se desfăşoare conform instrucţiunilor incidente. Totodată, instanţa va reţine şi în sarcina inculpaţilor o culpă în producerea accidentului, culpă reliefată de conduita inculpaţilor de a executa operaţiunea de debitare contrar prevederilor instrucţiunilor de lucru (şi anume de a debita integral o tablă mai mare de 10 kg, fără a-i suda în prealabil urechile, fără a păstra cele trei puncte de sprijin, fără a solicita prezenţa macaralei, ba mai mult, transportând-o pe o distanţă de 7 metri), aceştia având obligaţia respectării instrucţiunilor, indiferent de ordinele date de superiorii ierarhici. Instanța a decis obligarea inculpaților la plata către victimă a sumei de 23.880,52 lei, cu titlu de daune materiale, şi a sumei de 50.000 euro la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272