REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ACCIDENT GROAZNIC ÎN UNGARIA: 3 români au murit şi 18 au fost răniţi

ACCIDENT GROAZNIC ÎN UNGARIA: 3 români au murit şi 18 au fost răniţi

Replica API 31 august 2013 | 00:00 166

Trei români au murit şi 18 au fost răniţi într-un accident produs vineri dimineaţă în Ungaria, după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, informează MAE. Tragedia s-a produs în jurul orei 05:40, ora locală (04:40 ora României), pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta şi a fost provocată de un TIR înmatriculat în Bulgaria, care a lovit mai multe maşini care circulau regulamentar. Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), microbuzul în care se aflau românii era staţionat într-o coloană, la intrarea pe autostrada M5 din Ungaria, cu avariile aprinse. Augustin Hagiu, preşedintele FORT, a precizat că autocamionul care a provocat accidentul, cu numele bulgăreşti, a intrat în plin în coloana de maşini staţionate. "Vorbim de un TIR de 42 de tone, 70-80 de kilometri la oră, nici o urmă de frânare. Mai mult ca sigur vorbim de un şofer care a adormit la volan", a spus Hagiu. Hagiu a mai spus că firma de transport din Galaţi, care deţinea microbuzul în care se aflau români, avea toate actele în regulă. Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a spus că cele 18 persoane rănite în accident se află la patru spitale din Ungaria şi că una singură s-ar afla într-o stare mai gravă, aceasta fiind preluată de la locul accidentului cu un elicopter. Conform sursei citate, printre celelalte victime, care sunt rănite uşor, se află şi doi copii, aceştia fiind în afara oricărui pericol. Predescu a precizat că familiile celor trei români decedaţi în accident au fost arunţate de către autorităţile competente.

Raed Arafat a trimis un avion militar pentru a prelua răniţii

"În urma evaluării situaţiei, din dispozitia primului ministru, este pus la dispoziţie un avion Spartan, care se va deplasa la Budapesta, în vederea evaluării situaţiei şi a unui eventual transfer de pacienţi către România", a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Avionul are la bord un echipaj SMURD, iar misiunea este coordonată de Raed Arafat. Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că s-a constituit o celulă de criză a cărui coordonator este Ministerul Afacerilor Externe. "S-a luat decizia să se constituie rapid un colectiv de medici, care să fie coordonat de Raed Arafat şi care să plece cu o aeronavă militară la Budapesta", a susţinut şi Nicolăescu. În cursul zilei de vineri, preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis condoleanţe familiilor românilor decedaţi. La rândul său, premierul Victor Ponta, prezent la Mamaia, a declarat: "Referitor la necazul din Ungaria, vreau să transmit condoleanţe familiilor. Totodată, el a mulţumit autorităţilor ungare, care au intervenit în ajutorul răniţilor.

Şoferul român: "Sunt şocat de ceea ce s-a întâmplat"

Despre accident, şoferul român mărturiseşte: "Eu circulam pe M5, spre centura Budapestei, când am văzut că maşinile din faţă erau oprite, având avariile puse. M-am oprit şi eu, am pus avariile, iar în câteva secunde a apărut din spate un TIR mare de Bulgaria care a intrat în noi şi ne-a aruncat de pe banda de urgenţă în afara carosabilului. A venit foarte tare". "Am avut ghinionul să fim ultima maşină, nu am conştientizat ce s-a întâmplat. Eu am rămas prins în centură, dar alte persoane au fost proiectate în afara microbuzului. După accident au venit şi alte persoane şi am scos oamenii afară din maşină. La spitalul la care sunt eu mai sunt şi alţi români. Momentan, mă simt bine, am un picior umflat şi dureri la coloană", a mai declarat şoferul microbuzului, Vasile Huruianu, potrivit ziare.com. Printre răniţi se numără şi cetăţeni turci, sârbi, bulgari, dar şi maghiari.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108