REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 6 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6386
14.4° Constanța Marți, 6 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6386

Activitatea economică în zona euro a accelerat neaşteptat luna aceasta

Activitatea economică în zona euro a accelerat neaşteptat luna aceasta

A.F. 27 martie 2023 | 00:00 88

Activitatea economică în zona euro a accelerat neaşteptat luna aceasta, consumatorii majorând cheltuielile cu serviciile, dar cererea slabă pentru bunuri industriale adânceşte declinul din unităţile de producţie, arată datele preliminare publicate de S&P Global, transmite Reuters.

Activitatea economica in zona euro a accelerat neasteptat luna aceasta

Datele de vineri se adaugă dovezilor că zona euro va evita recesiunea şi, cel puţin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulenţelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare. Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 54,1 puncte în martie, de la 52 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 51,9 puncte. Este cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Datele solide PMI pentru martie ne dau siguranţa că economia a crescut în primul trimestru din 2023, iar situaţia de pe piaţa forţei de muncă şi presiunea preţurilor rămân extrem de puternice", a apreciat Franziska Palmas, de la Capital Economics.

Datele S&P Global indică o creştere cu 0,3% a economiei zonei euro în primul trimestru din 2023, cu un avans de 0,5% în martie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters indicau un declin de 0,1% în primele trei luni din acest an.

Pentru prima dată din iunie, firmele nu au putut finaliza toate comenzile, datorită cererii ridicate. Creşterea în Germania s-a extins pentru a doua lună consecutiv, în urma redresării serviciilor, care au compensat declinul producţiei industriale. O evoluţie similară se înregistrează şi în Franţa.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat la 55,6 puncte în martie, de la 52,7 puncte luna precedentă, analiştii estimând un nivel de 52,5 puncte

Pentru a face faţă creşterii activităţii, firmele au făcut angajări, înregistrându-se cel mai rapid ritm din mai 2022. Indicele privind forţa de muncă a urcat la 54,3 puncte în martie, de la 51,9 puncte luna precedentă.

Dar indicele privind activitatea fabricilor a scăzut la 47,1 puncte în martie, de la 48,5.

"Creşterea rămâne dezechilibrată, deoarece producţia industrială şi noile comenzi sunt în scădere, în timp ce sectorul serviciilor s-a redresat semnificativ", a apreciat Paolo Grignani de la Oxford Economics, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292