REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Activitatea Feliciei Ovanesian a fost luată la bani mărunți de Vergil Chițac. Video

Activitatea Feliciei Ovanesian a fost luată la bani mărunți de Vergil Chițac. Video

Mirela PASCAL 8 octombrie 2022 | 00:00 14495

Orașul Constanța este un adevărat șantier, marile bulevarde au fost date peste cap, la fel și străzile principale, șoferii înjură în trafic, pentru că stau zeci de minute pentru a parcurge câțiva kilometri… despre toate acestea, dar și alte subiecte de interes, precum soarta operatorilor din Portul Tomis sau a celor din Satul de Vacanță, am vorbit cu primarul Vergil Chițac, într-un interviu acordat ziarului Replica. De asemenea, edilul a răspuns și întrebărilor formulate de cetățeni, care nu au fost puține.

În debutul interviului, Vergil Chițac a vorbit despre haosul din Constanța. Edilul nu l-ar descrie chiar un ”haos” însă spune că la final vom culege roadele. Vrem un oraș dezvoltat, trebuie să suportăm și consecințele de rigoare. ”Eu nu spun că e jale. Eu spun că e un lucru care trebuia făcut. Și eu am făcut o invitație publică și o adresez și acum tuturor celor care cred și pot să dovedească că lucrurile puteau fi făcute altfel. Adică ce? Nu trebuia să schimbăm conductele de apă și canalizare vechi de 70 de ani?! Nu se puteau face pe rând că și dumneavoastră când vă reparați apartamentul acasă și faceți o revizie generală, nu renovați într-un an bucătăria, după aceea sufrageria, faceți tot odată! Nu se putea face așa pentru că toate proiectele astea sunt – de exemplu, hai să vorbim de marile bulevarde și aici spun axa N-S, Lăpușneanu, 1 Decembrie, 1 Mai, Șos. Mangaliei și Ferdinand, cu zona Centrală, ele sunt finanțate pe Programul Operațional Regional 2014-2020, cu extindere de 3 ani. Deci ele trebuie să se termine până în 2023; finanțarea e până în 2023. Dacă până atunci nu se închid marile șantiere, este vina exclusiv a constructorului, restul de executat va trebui să punem noi bani de la noi și eu îl voi considera prejudiciu și mă voi îndrepta împotriva constructorului”, spune Vergil Chițac.

Lucrările întârzie din pricina constructorilor

Edilul a precizat că unele lucrări sunt întârziate chiar de către constructorii care renunță la contract, deși au câștigat licitația, din pricina costurilor. Însă, n-ar putea fi sancționați sau incluse clauze în contract pentru ca astfel de situații să nu mai aibă loc? ”Așa este, însă, în momentul de față, abordarea mea este următoarea: nu pot să fiu foarte drastic cu ei chiar dacă aș avea motive de reziliere pentru că până când organizez o nouă procedură de licitație, în urma procedurii rezultă un nou antreprenor și un constructor care să execute durează până la jumătatea anului viitor și nu mai este timp de implementare fizică. Deci trebuie să lucrăm cu cei care sunt. Dar eu le-am spus foarte clar lor. Să știți că facem tot ce e omenește posibil! Știți ce se întâmplă? Există și o dreptate a lor pentru că, aparent punem problema așa cum vreți dvs., dar nu uitați că ei au licitat acum 3 ani de zile, la prețurile care erau acum 3 ani de zile, iar acum, din cauza scumpirii energiei, prețurile au explodat și la materiale de construcție, și la bitum, și la ce vreți dvs. Și atunci, trebuie evident legal, cu ajustările necesare... Să știți că foarte mulți s-au retras, au avut dreptul ăsta. S-au retras din execuție tocmai din cauza acestor creșteri mari și sunt cazuri în țară când au trebuit să reia procedura. Și mă tem că nu mai au timp să finalizeze până în 2023. Deci este o muncă mare”.

Lucrările de pe Ștefan cel Mare... mai durează

Legat de șantiere, primarul a spus că proiectele sunt realizate pe fonduri europene și au termen limită de finalizare, acesta fiind motivul pentru care au început aproape toate în același timp. Edilul a vorbit și despre strada Ștefan cel Mare și motivul pentru care întârzie lucrările.

Nu puteam să turnăm beton și ulterior să punem granitul, până nu rezolvam problema din subteran pentru că în subteran sunt toate utilitățile: acolo este ENEL-ul, canalizare și termie. Deci trebuiau întâi făcute lucrările acolo. Cu apa și canalizarea a fost un ghinion pentru că cel care a licitat s-a retras din contract și a durat ceva până când colegii de la RAJA au găsit o soluție ca să intre ei să facă lucrările și lucrul ăsta ne-a întârziat, dar lucrarea este destul de complexă din perspectiva asta. Noi am licitat să facem termia la Magazinul Tomis. Acolo avem, ați văzut, rețelele de conducte din sistemul de transport și de distribuție ale energiei termice și după ce rezolvăm problemele de dedesubt, sub pământ, după ce facem ordine acolo, venim deasupra. Nu puteam să facem altfel pentru că riscam să turnăm, să se întâmple ceva și, nu-i așa, în conductele fisurate apar scurgeri și se surpa tot ce am lucrat noi. Și era mai grav!”, a declarat Chițac, precizând că nu au fost discuții ca lucrările să se încheie pe 1 octombrie. ”Nu de încheiere a lucrărilor, Felicia Ovanesian v-a zis că o să se toarne până pe 1 octombrie să nu mai avem pământ pe jos, în caz de ploaie să ne ne noroim. E pământ în unele zone, dar uitați, de dincolo, de la Atelierelor până la Mihai Viteazul, e turnat asfalt  și acum se toarnă și în următoarele două tronsoane: tronsonul 4 și tronsonul 5. Avem noroc de vreme frumoasă și eu cred că vom reuși să turnăm de așa manieră încât, când vor începe ploile, să nu avem problemele de care v-am zis. Și trebuie să vă spun, și să știți un lucru care este valabil în toată țara: nu mai sunt oameni cu care să faci treaba!”, a completat Chițac.

Șoseaua de Coastă nu e oportună acum!

Despre proiectul privind Șoseaua de Coastă, Chițac nu a revenit asupra deciziei, și spune că e un proiect complicat ”Eu m-am gândit. Dar Șoseaua de Coastă, în momentul de față, este un proiect care, dacă îl revitalizăm, va dura mult timp. Noi trebuie să găsim soluții pentru ceea ce este acum. Este foarte dificil, în momentul de față, să ne imaginăm un proiect de tipul ăsta pentru că zona aceea aparține Apelor Române Dobrogea-Litoral, care ține de Ministerul Mediului. Deci e pământul lor. Asta ar presupune o notă de fundamentare foarte bună, o Hotărâre de Guvern inițiată în Ministerul Mediului prin care să ne dea într-o formă legală acest pământ. Însă, în momentul de față, din cauza retrocedărilor nesăbuite, taluzul e pestriț, adică sunt locuri care aparțin unor proprietari, unor privați. Deci noi trebuie să așteptăm să se termine toate aceste procese. Noi trebuie să le descurcăm, dar trebuie să abordăm tot o cale legală”, spune Chițac.

Operatorii din Portul Tomis, din nou pe mâna Tomis Marina Management

Deși, la un moment dat, Portul Constanța reușise să scape de sub ”căciula” Tomis Marina Management, societatea care a avut monopol pe Portul Turistic, iată că această din urmă firmă a ajuns, din nou, de unde a plecat, iar situația operatorilor este incertă. ”Contractul cu Tomis Marina a fost o mizerie. APC primea câteva mii de euro și ăștia încasau sute de mii. În loc să facă Portul bani, făceau niște șmecheri. Portul Constanța a intrat în litigiu cu Tomis Marina Management, s-au judecat la Comisia de Arbitraj, cea din urmă i-a dat dreptate lui Tomis Marina Management și au zis: contractul rămâne valabil până în 2024. Noi, Primăria, la momentul ăla, am fost în favoarea Portului Constanța. Portul nu s-a mulțumit cu decizia și a făcut recurs la Curtea de Apel. Curtea de Apel a dat câștig de cauză Portului și a spus: „contractul trebuie încetat de urgență”. În momentul acela s-au încetat contractele, și atunci am intervenit în favoarea Portului. Le-am acordat asistență juridică pentru că, schimbându-se proprietarul ei trebuiau să funcționeze, aceste terase de care vorbiți. Ori, ca să le prelungim licența, ei trebuiau să dovedească titlul pe teren. Și au făcut contract cu Portul. Acum, Primăria nu mai poate face nimic, este o relație între terasele respective și proprietar.  Până acum a fost Portul Tomis, acum sunt ei (Tomis Marina Management). Noi le prelungim autorizația de funcționare fără niciun fel de problemă”, a explicat Chițac.

 

Iar operatorii din Satul de Vacanță… așteaptă decizia magistraților

Dar despre situația operatorilor din Satul de Vacanță…” Noi le-am dat autorizație de funcționare. Ei s-au obișnuit să nu plătească nimic, să ne înțelegem. În Satul de Vacanță, activele sunt ale lor, le-au cumpărat pe o lege, însă pământul de sub activ și respectiv terasa este a municipalității. Ei nu vor să plătească nimic. Păi de ce să dorească să plătească dacă până acum nu au plătit nimic? Dar cum să nu le cer ceva când ei utilizează pământul nostru, al Primăriei? Și noi le-am spus așa: atenție, vă dăm autorizație de funcționare, dar noi mergem în instanță. Și mergem în instanță cu ei, iar instanța va stabili cine are dreptate. Eu cred, și e de bun-simț, că ei trebuie să plătească o superficie acolo. Atâta timp cât suntem în instanță, lăsăm lucrurile să funcționeze așa, în formă actuală. Când instanța se va pronunța, vom lua notă și vom face exact ce a decis instanța

Constanța va avea CET nou! Chițac: Iarna viitoare ne va găsi mai bine

Vergil Chițac a vorbit și despre desele avarii de la Termoficare și spune că acestea vor mai exista. ”La iarnă va trebui să închidem etapa I a lucrărilor la termoficare. Sistemul ăsta e atât de vechi, încât, când CET-ul, care e și el foarte vechi, pornește și bagă apă în instalații, se produce efectul de lovitură de berbec și cedează. Eu cred că anul viitor, pe vremea asta, ne va găsi altfel, cu probleme mai puține. Vor fi probleme pe partea de distribuție. Dacă era după mine, aș fi închis sistemul de termoficare și aș fi ajutat populația să-și cumpere centrale. (...) Dacă există un loc în care lucrurile nu s-au făcut corect, acela e Constanța”, a precizat Chițac. ”Am depus un proiect pe PNRR pentru CET nou. Suntem primii din România care am depus. Sunt 390 de milioane. Am depus proiectul, Comisia de la Minister s-a întrunit, ne-au cerut clarificări, am răspuns miercuri la clarificări, așteptăm să se întrunească și să vedem dacă mai au nelămuriri, și, teoretic, dacă dă ”Bunuțul” și lucrurile sunt în regulă și îi lămurim pe cei de la Ministerul Energiei, noi semnăm contractul. Semnăm contract de finanțare de 130 de milioane de euro... nu știu dacă vor fi 130, să vedem câți bani consideră ei că sunt eligibili în tot proiectul. Va fi tot acolo. Doar că toate trebuie înnoite.

Îi cere prejudiciu lui Făgădău… că s-a plimbat în străinătate

Întrebat de ce îi cere lui Decebal Făgădău prejudicii, Chițac a declarat: ”E un raport al Curții de Conturi care a descoperit o banalitate, dar asta e. Câțiva consilieri și primarul de atunci s-au deplasat în delegații în străinătate.  Conform legii, ei trebuiau să prezinte raportul de activitate în primul Consiliu Local. Nu l-au prezentat, a venit Curtea de Conturi, a văzut că lucrul ăsta nu s-a întâmplat, Curtea de Conturi ne-a lăsat măsura să recuperăm banii și banii pot fi recuperați doar prin instanță. Al doilea: DNA a considerat că în Portul Tomis, în zona celebrului bloc nefinalizat, vechea administrație a vândut trei terenuri și DNA-ul spune că e ilegal, subevaluat. Și ne-a cerut, dacă vrem să ne constituim ca parte civilă. Și eu am supus chestia asta Consiliului Local și acesta a votat în consecință, și, într-adevăr, ne-am constituit parte civilă în acest proces care nu știm unde va duce”.

Direcția de Urbanism, blocată

Vergil Chițac a vorbit și despre blocajul din Direcția de Urbanism, cauzat de faptul că nu sunt oameni suficienți. S-au scos posturi la concurs, dar nu se prezintă nimeni. ”Putem spune că avem o dificultate, nu un blocaj. În momentul de față, suntem mult subdimensionați ca număr de lucrători în urbanism. Unii s-au pensionat, am scos posturi la concurs și nu se prezintă oameni. Am câțiva lucrători la urbanism și nu am găsit altă soluție de emitere a avizelor decât cea cronologică. Ele se soluționează în ordinea primirilor. Într-adevăr nu putem respecta termenul acela de 30 de zile. Cei care așteaptă șase luni au probleme cu documentele respective. Eu semnez zilnic, nu le las de pe o zi pe alta. Termenul de aștepatre e de două, trei luni. Dar, lucrăm. La 1 ianuarie mai scot posturi la concurs. Am reușit, în afară de arhitectul-șef să mai aduc doi arhitecți. Avem 3 arhitecți”, a spus edilul.

Ovanesian și viceprimarii, evaluați. Ce note au luat!

Cât despre activitatea city managerului Felicia Ovanesian, și a celor 2 viceprimari, Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu, Chițac a spus că i-a evaluat și că... în general, e mulțumit. Dar se poate și mai bine. ”I-am evaluat... Eu sunt destul de exigent. În general, sunt mulțumit. Au de lucru, au proiecte pe care trebuie să le managerieze. Pe o scară de la 1 la 10, i-aș da doamnei Ovanesian nota 8 spre 9, iar viceprimarilor 7 spre 8”.

Chițac: cu Bogdan Huțucă mă înțeleg mai bine, cu consilierii PNL am clinciuri

Întrebat cum se mai înțelege cu colegii de partid, Chițac a spus că nu sunt probleme și că discută, în permanență, cu conducerea PNL. ”Mă înțeleg bine cu Bogdan Huțucă, și cu Septimiu Bourceanu. Am clinciuri cu consilierii PNL. Dacă sunt împotriva mea, sunt împotriva lor”, a spus edilul. Întrebat dacă se gândește la o nouă candidatură, în 2024, primarul a  răspuns: ”Sunt atât de preocupat de ce am de făcut, am atâtea pe cap, încât numai la asta nu-mi stă capul. Nu e un obiectiv de-al meu, în momentul de față”. Și, dacă va candida, crede Chițac că va fi taxat de constănțeni pentru haosul din oraș? ”Ce să răspund?! Evident că voi fi taxat dacă voi mai candida”.

Puteți urmări interviul integral mai jos:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367