REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Acuzații GRAVE la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap: toți membrii comisiei au fost schimbați din funcții!

Acuzații GRAVE la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap: toți membrii comisiei au fost schimbați din funcții!

Replica API 2 octombrie 2017 | 00:00 2163

Consilierii județeni au hotărât, în ședința de vineri, 29 septembrie, să schimbe componența Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din județul Constanța. Decizia a fost luată după ce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța a întocmit un raport în care acuză foști membri ai comisiei, și în special președintele, dr. Iuliana Botezatu, că nu și-au îndeplinit sarcinile ce le-au fost trasate și mai degrabă ar fi blocat activitatea comisiei și i-ar fi pus pe drumuri pe bolnavi.

Până vineri, componența Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Constanța era: dr. Iuliana Botezatu – președinte, dr. Felicia Gheorghiu, medic primar medicină generală, Stănuța Dae – psiholog, Mihaela Creangă – asistent social, Iulia Păun – reprezentant ONG, Mariana Gioga – psiholog. După ședința de vineri, însă, toți membrii comisiei au fost înlocuiți, după ce DGASPC a semnalat Consiliului Județean Constanța existența mai multor nereguli.

Ce acuzații se aduc foștilor membri ai comisiei de evaluare

„Prin adresa nr D77278/18.09.2017, înregistrată la Consiliul Județean Constanța cu nr. 25397/18.09.2017, DGASPC aduce la cunoștința CJC aspecte legate de modalitatea de organizare și funcționare a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Constanța, semnalând totodată în cuprinsul adresie o serie de disfuncționalități constatate în activitatea acesteia: neîntocmirea procedurilor operaționale și de sistem ale comisiei coordonate, neactualizarea procedurilor privind întocmirea registrului riscurilor, atitudine necorespunzătoare în cadrul ședințelor convocate la nivelul DGASPC Constanța, prin condiționarea ducerii la îndeplinire a prevederilor legale și părăsirea ședințelor înainte de terminarea acestora, nerespectarea programului de lucru, neîndeplinirea atribuției de serviciu a președintelui comisiei prin prezidarea ședințelor CEPAH, creându-se dispute și disfuncționalități concretizate în întârzieri în soluționarea dosarelor și, implicit, în eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, schimbarea gradului de handicap și emiterea unor noi certificate de încadrare în grad de handicap cu grad diferit de cel acordat inițial (maxim o lună) de CEPAH, în urma unor simple audiențe la președintele CEPAH, fără respectarea procedurii de evaluare, respectiv fără a exista alte cereri, alte evaluări și fără parcurgerea întregii proceduri de evaluare, în baza rezoluției consemnate pe cererea de audiență de către președintele comisiei; încălcarea gravă a obligației legale de a înlocui certificatele de încadrare în grad și tip de handicap, cu termen de valabilitate permanent, eliberate până la data intrării în vigoare a HG 927/8.12.2016, cu certificate de încadrare în grad de handicap elaborate în conformitate cu noile prevederi legale, într-un termen de 180 de zile de la data de 14.12.2016, respectiv până la data de 14.06.2017 – în sensul că dintr-un număr total de 13.117 dosare existente la nivelul județului Constanța, CEPAH are la data prezentei un număr de 11.182 dosare nesoluționate, iar dintre cele 1.935 dosare soluționate, 1.019 dosare au fost soluționate fără respectarea termenului legal de 15 zile lucrătoare” – acestea sunt disfuncționalitățile ce i se impută dr. Iuliana Botezatu, potrivit raportului întocmit de reprezentanții DGASPC Constanța.

Prezentă, vineri, la ședința de Consiliul Județean Constanța, dr. Botezatu a cerut să ia cuvântul în fața consilierilor județeni și a negat vehement acuzațiile ce i se aduc, solicitând, în consecință, respingerea proiectului de hotărâre.

Dr. Iuliana Botezatu, indignată de acuzațiile ce i se aduc!

„Nu sunt nemulțumită pentru schimbarea din componența comisiei. M-am străduit vreme de opt ani să îmi duc la îndeplinire atribuțiile de serviciu și multe peste. În acest moment am avut de obiectat strict asupra raportului întocmit de DGASPC. Comisia este de fapt în subordinea CJC și vreme de foarte mulți ani am semnalat în scris CJC-ului o mulțime de aspecte care ne stânjeneau activitatea, ne îngrădeau activitatea, niciodată nu am avut posibilitatea să iau legătura direct cu președitele CJC, pentru că nu mi s-a acordat nici măcar o audiență.

În rapoartele întocmite am menționat că vreme ce șapte ani și jumătate nu am avut nici măcar un birou pe care să îmi pot așeza un calculator. Iar în primele șase luni ale acestui an nu am avut nici măcar un calculator pe care să pot lucra, am lucrat pe calculatoarele celorlalte membre ale comisiei.

Aceste cifre nu sunt trucate, așa cum în mod tendențios au fost inventate niște statistici. Aceste cifre, pe care le-am menționat sunt strict extrase din programul de lucru al direcției. La un număr de 63.057 de cereri, din perioada 18.08.2009 până în 28.09.2018, ne referim strict la cererile care ne-am fost adresate nouă, ca și comisie. Cererile sunt tot ceea ce solicită oamenii: evaluare, revizuire, transfer dosar, drepturi pe care prin contestație doresc să le obțină. Toate aceste cereri sunt activitatea noastră.

În raport sunt acuzată, eu, ca președinte al comisiei, că vreme ce opt ani am blocat activitatea comisiei. La numărul acesta de cereri, se constată că s-a lucrat. Cum am blocat?! Sunt acuzată că nu a putut funcționa comisia din pricina mea, că nu am fost acolo. Și dacă eu nu am fost acolo, și aș fi fost pe lună, toate documentele semnate de mine, nu ar fi putut fi transmise prin eter. Sunt sute de dosare lunar, sunt 9.000 de dosare lucrate anual.

În urmă cu opt ani am venit din sistemul privat, nu fac parte din niciun sistem clientelar. Nu pot fi clientelara nimănui”, ne-a declarat dr. Iuliana Botezatu.

Noua componență a Comisiei de Evaluare

Propunerea a stârnit disensiuni între consilierii județeni, PNL-iști solicitând trimiterea Corpului de Control al Consiliului Județean Constanța pentru a verifica situația de la comisia de evaluare. Într-un final, chiar și cu abținerea consilierilor din opoziției, proiectul de hotărâre a trecut.

În consecință, nouă componentă a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap este: dr. Victorița Iolanda Dinu, președinte, dr. Zitta Pipa – medic primar medicină de familie, Ligia Silivestru – reprezentant ONG, Cristina Raluca Dincu – psiholog, Mariana Enache, asistent social.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ROMANICA tara unde cei sanatosi iau ajutoare si cei care au intr-adevar nevoie sunt tarati luni de zile prin toate institutiile plasati ca o minge de volei de la anul la altul rusine sa va fie...ca ocupati locuri pe care nu le meritati si va bateti joc de oameni amarati care sunt f greu deplasabili...altii poate deloc rusine...
0
1
Trebuia facut acest lucru cu ceva timp in urma sunt persoana cu dezabilitati boala nevindecabila si nerecuperabila si nu ma ptut incadra in grad de handicap chiar cu rapoarte venite de la dr specialist in boli rar incompetenta a iesit la iveala cred ca noua comisie va face o evaluare asupra dosarelor respinse .....
4
21
NU PRECIZATI ADEVARUL IN ULTIMA PARTE A REPORTAJULUI - s-a votat de doua ori - prima data Proiectul cu nr. de ordine 24 a fost respins. de cate ori trebuie sa se voteze ca sa iasa socoteala invers ?!
535
3
Cred ca sint interese politice si aici ! Se cauta motive puerile in activitaea comisiei . Din cite am auzit si stiu ce vb comisia a lucrat ca la carte si nu au pus botul la spagi asa cum sa intimplat in alte judete ! Ce va mai place sa aruncati cu noroi in oamenii care si- au facut treaba cu responsabilitate ! Natie de dualisti !
531
3
Daca nu ai auzit nu inseamna ca nu e normal. Pai bine ma, un orb sau un paralizat cum vrei da faca?
4
14
inainte de anii 1989, nimeni nu auzise de persoane cu..HANDICAP...acum s-a inventat aceasta metoda...sunt persoana cu..HANDICAP..sa mi se dea...sa primesc..adica sa nu fac nimic pe acest pamant..dar sa am din belsug...de toate...nu tine...stimabililor...
9
10
In sfarsit s- a spart gasca.Cati sunt bolnavi inchipuiti si au fost declarati persoane cu handicap nu spune nimeni, in schimb si-au batut joc de oameni cu dizabilutati sau cu handicap grav sau accentuat , imobilizati purtandu-i inutil pe la usi sfante.Aici si legislatia are lacune, iar unii au profitat la maxim .
12
33
OOO. S-a facut dreptate. dl. director Dinica trebuia sa faci acest lucru de 3-4 ani.
16
68
Ati uitat-o pe spagara de Marina Epure care si-o trage cu toti pe acolo.
527
357
Stimate handibel! faci confuzie intre Comisie de evaluare si Serviciul de evaluare. Nu cred nici in ruptul capului ca presedinta te-a evaluat personal. Presedinta avizeza ultima documentele medicale, dupa ce ati fost evaluat de catre serviciu.
532
141
doamne ajuta ca ati destructurat o masa de incompetenti care nu isi faceau treaba cu simt de raspundere.Ne punea pe drumuri inutil pentru 39 lei indemnizatie ,bataie de joc la adresa noastra a bolnavilor.Scarba cu care se uitau la noi de parca le ceream ceva personal din pormoneul lor.Si noi suntem tot oameni doar ca suntem batuti de soarta.
24
66

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218