REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Acuzaţii la adrese CJC în legătură cu noul Acvariu

Acuzaţii la adrese CJC în legătură cu noul Acvariu

Replica API 23 mai 2020 | 00:21 2023

Un arhitect constănţean pune un semn de întrebare în ceea ce priveşte proiectul noului Acvariu ce va fi amplasat în interiorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. Problema pe care o ridică acesta este modul de abordare al Consiliului Judeţean Constanţa, care ar ignora specialiştii în domeniu constănţeni şi preferă în detrimentul lor, bucureşteni.

Arhitect constănţean: Bucureştenii proiectează tot mai multe obiective importante în Constanţa

Arhitecţii din Constanţa ar fi nemulţumiţi de faptul că nu s-a organizat o dezbatere în legătură cu acest proiect. De asemenea, spune unul din ei, au fost aleşi specialişti din Bucureşti, nu din Constanţa, iar cei din urmă ar şti mult mai bine ce implică un astfel de proiect în oraşul de la malul mării. “Întotdeauna, când se atacă un proiect important şi cu un buget măricel, trebuie să se facă o dezbatere publică. Măcar cu specialişti autohtoni. Bucureştenii proiectează tot mai multe obiective importante în Constanţa. Măcar dacă ar colabora şi cu arhitecţi şi ingineri de aici. Proiectul pornit va fi făcut pentru a capta cât mai multe fonduri europene. Proiectanţii sunt în faza incipientă. Şi nu e vorba doar de acvariul nou, ci de toate proiectele viitoare. Se coc idei la nivelul CJC, dar nu răzbat mai departe. Şi pot fi eronate, din mai multe puncte de vedere. În alte comunităţi se face o dezbatere, chiar şi licitaţie, pentru tema de proiectare care stă la baza proiectului viitor. La noi e beznă”, a declarat arhitectul constănţean.

Horia Ţuţuianu: După ce găsim finanţare vom sta de vorbă cu toţii

Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, spune că încă nu se pune problema de consultări în ceea ce priveşte proiectul, deoarece acesta se află în fază incipientă. “Încă suntem în faza de proiect. Când vom găsi finanţare, atunci vom sta de vorbă cu toţii la masă. Vom analiza la momentul potrivit pentru a lua cele mai bune decizii”, a declarat el.

Horia Ţuţuianu spune că locaţia este stabilită în principiu.“Vom discuta cu specialiştii. Locaţia este stabilită 99%.

Nu s-a găsit alt loc care să respecte cerinţele. Se pretează cel mai bine în interiorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii deoarece sunt toate obiectivele la un loc: Delfinariul, Planetariul, Microrezervaţia. Nu poate fi făcut în afara Constanţei. Noi vrem un acvariu mare cum este în marele centre. Domnul Bâlbă este expertul şi ştie mai bine. Să dea Dumnezeu să găsim finanţare pentru acest proiect”, a mai declarat preşedintele CJC Constanţa.

Adrian Bâlbă: Am gândit un acvariu de mărime medie de 3500 de metri pătraţi

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă, a vorbit de cum se va diferenţia noul Acvariu de cel vechi. Acesta va fi de trei ori şi jumătate mai mare decât cel din prezent. “Nu va fi o clădire atât de înaltă. La demisol va avea un spaţiu tehnic. Zona de vizitare va fi înaltă de 6-7 metri. Deasupra va fi o parcare cu 150 de locuri. Tehnic este singurul loc posibil. Va avea o ieşire separată în afara Complexului, deoarece programul Acvariului este mai lung decât cel din complex. Am gândit un acvariu de mărime medie de 3500 de metri pătraţi.

Acvariul actual are 1000 de metri pătraţi. Acest acvariu va avea un tunel şi geam acrilic, care este modernitate”, a spus el.

Un acvariu mult mai mare are nevoie de un număr mai mare de turişti

Adrian Bâlbă a făcut o comparaţie şi cu alte acvarii mari din marile oraşe ale lumii. “Avem acvarii foarte mari în locaţii turistice vizitate. În Antalya biletul de intrare este mult mai scump faţă de Constanţa. 10-20 de euro. Este un acvariu foarte mare şi cu un număr foarte mare de turişti. În cazul nostru nu se justifică un astfel de acvariu. Costurile de mentenanţă le-ar depăşi pe cele de venit. Un alt acvariu mare este la Lisabona sau la Genoa. Cel de la Genoa a costat 50 de milioane de euro şi este făcut pe mare. Un acvariu este foarte scump. Un acvariu modern costă de la 10 miloane de euro în sus. Ca să ai un acvariu mare trebuie să ai un volum foarte mare de apă care trebuie să fie filtrat. Ar trebui o locaţie mult mai mare, dar nu avem turişti. Acvariile mari sunt conectate la mare”, a mai spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

Acvariul de la Cazino va fi cedat CJC

Acvariul actual, de pe faleza Cazinoului va funcţiona în continuare. “Acvariul de la Cazino îl vom ceda CJC. Nu se ştie ce se va face cu el. Trei ani de zile vom aştepta. Un an de zile proiectarea, doi ani de zile construcţia, iar încă un an achiziţia. Am avut deja o primă întrevedere cu firma câştigătoare şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu. S-au ridicat nişte probleme la această întâlnire, pe care urmează să le studiem cu toţii, iar miercuri, 27 mai, vom dezbate aceste chestiuni”, a mai punctat Adrian Bâlbă.

Noul Acvariu modern va dispune de o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, în comparaţie cu cel din prezent care măsoară 1.000 de metri pătraţi.

Petruţ IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Inca un Acvariu avem deja 3 acvarii,unul la Cazino,altul la Halta si celalalt pe AV
0
0
Bun,sa-l faca cine l-o face. Dar de ce toate inghesuite intr-un loc? Si acvariu, planetariu si delfinariu? Cozile la bilete au ajuns in Bulevardul Mamaia pana in Str.Soveja anul trecut.Oamenii vin cu copii cu masini,autocare.La parcare nu va ganditi.Cati din desteptii orasului au fost in iulie,august sa vada cozile la bilete la acvariu anul trecut? Nu aveti cap daca o sa faceti si acvariu tot acolo.In alte tari nu sunt inghesuite toate intr-un loc.Sunt construite cu cap si puse in diferite locuri locuri.Mai ramane sa puneti si un muzeu acolo.Separati constructiile in mai multe zone.
1
0
Sa se lanseze competitie publica! Nu fiti securisti si fentati iar totul din pix paduchilor. Cunosc reale talente ale Romaniei care nu au acces la nimic din cauza securistilor bine infipti de politica bolnava a mafiei locale. Sunteti niste pacalici atat de mici ca nici macar nu va vedeti si nu aveti cu ce iesi in fata
3
0
Adicalea, bucurestenii sa fure banii pe proiectare si noi constantenii nu furam nimic? La o proiectare costul e max 40%, restul de 60% e profit, de unde se scade parandaratul.
2
0
N-o sa-ti dea nimeni niciodata 20 de euro sa vada niste sturioni obositi si niste guppy pe care ii vezi in toate petshopurile moca!
2
0
N-o mai balbaiti atata si treceti la treaba. Nu spuneti acum - construim - si incepeti lucrarea peste 10 ani.
3
1
am trait sa vad si asta: un arhitect din acest oras de rahat distrus de arhitectii care nu au respectat mai nimic din ce au invatat in facultate referitor la incadrare in zona , este suparat ca vin cei din capitala...! pai uitati-va prostilor in toata tara cum proiectau inainte arhitectii straini si nu mai ridicati pretentii de curve fara orgasm...!
9
0
o noua vrajeala gen Balba si Tutuianu. Vrem acvariu dar finantare ...sufletu . Si toate acestea in timp ce clanul Balba sta bine mersi acasa iar restul fraierilor isi rup coatele la munca . ...ne meritam soarta cu asa..conducatori de seama
7
0
La cat de complica va fi construirea noului acvariu, este evident ca nu se va construi. Totul este o pacaleala in preajma campaniei electorale.
10
0
Sa nu uitati de o biserica cateva blocuri si un sens giratoriu
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614