REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
17.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Adăpostul de câini din Hârşova, somat cu evacuarea; 200 de câini ar putea ajunge pe străzi

Adăpostul de câini din Hârşova, somat cu evacuarea; 200 de câini ar putea ajunge pe străzi

Replica API 21 mai 2011 | 00:00 573

Problema câinilor fară stăpân continuă să dea bătăi de cap. Românii sunt ba supăraţi pe autorităţi sau vecinii miloşi atunci când sunt muşcaţi de câinii "de cartier", ba revoltaţi dacă cineva se gândeşte să îi eutanasieze! Omeneşte, e logic să te înduioşeze soarta animalelor, însă, ca o paranteză fie spus, parcă nu s-a pomenit în România protest şi miting de solidaritate cu orfanii sau copiii străzii.

La Hârşova, problema câinilor fără stăpân părea că îşi găsise o rezolvare în august 2010, când primăria şi-a dat acceptul pentru înfiinţarea unei societăţi pentru protecţia animalelor cu şi fără stăpân, numită Maoland. Această asociaţie fondată de o pensionară, Marinela Piperea, are în grijă la momentul actual 200 de câini, adunaţi de pe străzi, cărora, cu resurse puţine, a încercat să le ofere hrană, adăpost şi îngrijire medicală. Lucrurile păreau să meargă destul de bine, pentru că iubitorii de animale mai donau mâncare, iar primăria aloca lunar între 1000 şi 1500 de lei acestei asociaţii. Dar vorbind cu fondatoarea Maoland, am aflat că situaţia câinilor devine incertă acum şi că e posibil să ajungă din nou pe stăzi spre nemulţumirea locuitorilor Hârşovei. "Trebuie să eliberez spaţiul pe care îl aveam în folosinţă pentru adapostul animalelor, până pe 21 mai. Este vorba despre un fost grajd IAS, vândut la licitaţie, unde ulterior s-au desfăşurat şi alte activitaţi, au fost şi birouri. Proprietarul şi-a dat acordul în 2010 să îmi dea în folosinţă spaţiul pentru adapostul câinilor, doar că acum doreşte să-l recupereze pentru a-l folosi în scopuri proprii. Nu ştiu unde am să duc câinii". Întrebată dacă primăria Hârşova nu o ajută în găsirea altui spaţiu pentru animale, fondatoarea asociaţiei a declarat: "Primăria face tot ce poate, dar nu sunt fonduri suficiente şi pentru problema câinilor. Mi-au promis spaţiu într-o clădire dezafectată, un fost abator, dar aceasta hală nu are nici acoperiş, nici uşi, nici geamuri. Eu nu beneficiez de venituri ca să recondiţionez clădirea, să fac padocuri speciale pentru câini.

Am încercat să aflăm şi părerea primarului Hârşovei, Tudor Nădrag cu privire la acest subiect. Acesta a declarat, pentru "Replica" : "Aceşti iubitori de animale au adunat câini de peste tot, iar acum că nu mai au ce să facă cu ei şi ni-i aruncă în braţe. Nu ştiu ce o să facem cu ei, aşteptăm să se ia o hotărâre în legătură cu câinii ăştia. Poate ar trebui să îi dau la o firmă specială de ecarisaj să facă ce vor cu ei - glumeam... O să le căutăm un alt spaţiu, o să cheltuim să le dăm şi mâncare, ce să facem cu ei?!".

Anca MAXIM

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212