REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Adevărul despre copiii adoptaţi peste hotare în anii ’90: ‘Despre ei urlau ziarele că au fost traficaţi pentru organe’

Adevărul despre copiii adoptaţi peste hotare în anii ’90: ‘Despre ei urlau ziarele că au fost traficaţi pentru organe’

Replica API 23 noiembrie 2017 | 13:55 2217

În prezent îşi caută părinţii biologici

În prezent îşi caută părinţii biologici

Pagina facebook/ Ferduin Cadir/ Mihaela Călin

„Am fost adoptat din Constanța, când aveam un an, și îmi caut familia biologică”. Astfel își începe mesajul un tânăr de 22 de ani, adoptat în afara hotarelor României, la puțin timp după Revoluție. Este doar unul dintre miile de copii care au fost adoptați internațional în anii 90, iar astăzi vor să afle răspunsuri despre cine sunt, de unde vin, cine le sunt părinții. Sunt acei copii despre care, în anii 2000, ziarele titrau că au ajuns victime ale traficului de carne vie, că le-au fost scoase organele, că au fost maltratați și abuzați. În fapt, spun voluntarii organizațiilor non-guvernamentale, cei mai mulți sunt absolvenți de învățământ universitar și nu își reneagă originile.

The never forgotten romanian children – Copiii niciodată uitați ai României” – este una dintre platformele de Facebook care vine în sprijinul copiiilor adoptați care își caută familiile biologice. Pe această pagină își încearcă norocul și tânărul de 22 de ani adoptat din Constanța, în 1996.

„Am fost adoptat din Constanța, România, când aveam un an. De foarte mult timp îmi caut familia biologică, mi-ar plăcea așa de mult să îi găsesc! Ar fi un vis devenit realitate.

Numele meu a fost Ferduin Cadir (posibil să fi fost Kadir, dar nu sunt sigur). Numele mamei mele biologice este Ayfer Cadir/Kadir, cred că este de origine turcă. Data nașterii mele este 26 februarie 1995. Vă rog distribuiți și ajutați-mă să îi găsesc”, este mesajul transmis de tânăr, constănțean la origine, celor de la „Copiii niciodată uitați ai României”. Este doar unul dintre cei peste o mie de tineri, adoptați internațional, care astăzi își caută părinții biologici și care s-au adresat administratorilor paginii de Facebook.

Asaltați de cereri de la tineri care vor să-și găsească părinții biologici

„The Never Forgotten Romanian Children - Copiii niciodată uitați ai României” a luat ființă în ianuarie 2015, la inițiativa Ilenei Cunniffe Baiescu, o româncă din judeţul Buzău, stabilită în Irlanda din 1996. A creat pagina în speranța că, cu ajutorul ei, își va găsi fratele Marin Constantin Victor, dat în adopție internațională. În doi ani, pagina a ajuns o veritabilă punte de legătură între copii adoptați în străinătate și rudele din țară. În doi ani de activitate, au fost înregistrate aici peste o mie de cereri pentru căutarea părinților din partea tinerilor adoptați și peste 250 de cereri de la familiile din România care caută copiii dați spre adopție.

Până în prezent, voluntarii paginii de comunitate „Copiii niciodată uitați ai României” au ajutat la găsirea a peste 350 de familii. Iar noi solicitări vin zi de zi...

15 tineri născuți în Constanța și-au găsit familiile

Până la această dată, comunitatea de pe Facebook a ajutat aproximativ 15 tineri să își găsească familiile din Constanța, ne-a precizat Ileana Cunniffe Baiescu. Printre cazurile „rezolvate” este și al Mihaelei Călin, adoptată în New Jersey, SUA, când avea trei ani.

„Mă numesc Mihaela Călin, sunt născută în data de 1 august 1996, la Năvodari, județul Constanța, România, și am fost adoptată în New Jersey, SUA, la vârsta de trei ani. Înainte de a fi adoptată am locuit în orfelinatele românești. Îmi doresc foarte mult să-mi găsesc familia biologică. Am alături de mine superba mea familie adoptivă și împreună sperăm să cunoaștem răspunsuri la așa de multe întrebări despre trecutul meu. Numele mamei mele era Maria Miron, născută în 1975, iar al tatălui, Ghiorghiță Călin.

Vă rog să distribuiți acest mesaj, ajutați-mă să îi găsesc, va fi cel mai frumos cadou să îmi întâlnesc familia. Vă mulțumesc foarte mult!”, a fost mesajul postat de tânără, iar cu ajutorul celor peste 14.000 de membri ai comunității de pe Facebook a reușit să intre în legătură cu familia biologică. Astfel a aflat că mai are două surori, și ele adoptate în America. Familia care a adoptat cele două surori ale Mihaelei, a adoptat și o a treia fată, tot din județul Constanța, iar în prezent și aceasta dorește să își găsească rudele.

Peste 10.000 de copiii dați spre adopție internațională, în anii 90

Tot mai mulți tineri, născuți în anii 90 și dați spre adopție internațională încearcă să reia legăturile cu familiile biologice. Se poate spune chiar că este vorba despre un fenomen. Nici nu este de mirare, având în vedere că potrivit datelor făcute publice de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în perioada 1994 – 1999, 10.585 de copii români au ajuns la părinți adoptivi din străinătate.

Dar, „Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție nu deține în arhivă dosarele adopțiilor încheiate înainte de anul 1998 și colaborează cu alte instituții pentru a le obține, la cererea adoptatului sau a părinților adoptivi (în cazul în care adoptatul este minor)”, au precizat reprezentanții instituției.

Lipsa acestor dosare este unul dintre motivele pentru care procedura de găsire a familiilor biologice, prin canalele oficiale, durează cel puțin jumătate de an. Asta, plus faptul că se cere ca demersurile să fie aprobate de instanța de judecată, căreia trebuie să i se adreseze copilul adoptat. În aceste condiții, este de înțeles de ce mulți preferă să apeleze la organizațiile și paginile de profil de pe Internet, unde este posibil ca răspunsurile să vină mai repede.

Tinerii adoptați peste hotare își caută părinții. Unde au ajuns cei rămași în orfelinatele din țară?

La această oră, adopțiile internaționale sunt blocate. O decizie pe care guvernanții se încăpățânează să o mențină în vigoare, în ciuda insistențelor organizațiilor non-guvernamentale de a fi deblocate. Principala organizație care face lobby redeschiderii adopției internaționale este Asociația Catharsis din Brașov, condusă de Azota Popescu.

„În timp ce copiii adoptați internațional din România, despre care ziarele urlau că au fost traficați pentru organe, își caută părinții biologici. În schimb, tinerii care au fost instituționalizați în casele de copii, de unde au fost dați afară la 18 ani, își schimbă numele. Pe ei nu îi interesează părinții biologici. Nici nu vor să audă de ei. Ba mai rău, nu mai vor nici să le poarte numele.

Zilnic, primim pe Facebook, pe mail sau la telefon, solicitări de la tineri adoptați internațional din România să îi ajutăm să își găsească familiile. Ne trimit fotografii cu ei acum, cu ei când erau copii, cu mama biologică, dacă au. Și trebuie să remarc faptul că toți, absolut toți, sunt absolvenți de învățământ universitar, sunt copii realizați, copii frumoși, care se interesează, astăzi, de soarta celor pe care i-au cunoscut în orfelinatele de unde au plecat. Aceștia sunt copiii despre care ziarele scriau că au ajuns victime ale traficului de organe!”, a declarat Azota Popescu pentru „Replica de Constanța”.

Faptul că tinerii adoptați peste hotare, în urmă cu două decenii, își caută familiile biologice, este un fapt îmbucurător, din cel puțin două motive, spune Azota Popescu: pe de o parte, pentru că arată că nu vor să își uite nația, iar pe de altă parte, pentru că astfel și cei rămași acasă află despre soarta lor, că nu au ajuns victime ale abuzurilor și traficului de carne vie, cum s-a împământenit ideea în țară.

Florentina BOZÎNTAN

Sursă: The never forgotten romanian children – Copiii niciodată uitați ai României, Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Imi caut fratele geaman de aproximativ 20 de ani...a fost dat spre adoptie in Martie 2000 in America... Ma poate ajuta cineva? Orice informatie imi eate de mard folos!
0
0
Imi caut fratele care a fost dat spre adoptie.Stiu ca este nascut pe data de 8.03.1994,si il chema Miclea Marius Stefan.Daca ma poate ajuta cineva?
0
0
Eu ami caut fratele care a fost an adoptie an ani 90 an canda
0
0
Asa este duc o vieat buna
0
0
unii s au traficat altii s au infiat, nu puteau fi dati toti catre casapeala si aia in general erau saltati de pe strada
2
0
Si copiii si cateii adoptati de catre straini duc vieti minunate, norocul lor ca au fost scosi din nenorocirea asta cu oameni needucati, barbari, necivilizati si rai. Norocul lor ca au fost abandonati ca daca stateau aici nebeficiau de tratamentul familiei traditonale, batati ca bataia e rupta din rai, betii si neglijare. Luati de la gunoi de catre straini au avut o sansa.
5
1
Sa i-o sugeti lu iohanis
9
3
Mai Vasile. Cine este asistentul maternal pentru copil de trebuie sa tina legatura parintii adoptivi? Un angajat cu cu salariu care creste copii. Si te inseli, legea mentioneaza ca parintii adoptivi trebuie sa i spuna copilului ca este adoptat!
5
0
Asa este, o parte dintre copii care sunt adoptati nu m ai poarta acelasi nume, se schimba numele, nu spun copiilor ca sunt adoptati si rup toate legaturile cu asistentul maternal de unde pleaca copilul in adoptie, daca copilul este crestinat se intrerupe legatura si cu nasii, legea nu obliga parintii care au adoptat sa spuna copilului ca a fost adoptat
5
1
Era atunci W.IOHANIS
8
9
Chiar s a traficat pt organe copii pana in 2000
9
6

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102