REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

ADEVĂRUL despre metoda lui DAN DIACONESCU de identificare a telefoanelor ascultate. Ce este 544?

ADEVĂRUL despre metoda lui DAN DIACONESCU de identificare a telefoanelor ascultate. Ce este 544?

Replica API 23 martie 2013 | 00:00 728

Dan Diaconescu a prezentat într-o emisiune televizată o metodă despre care susţine că poate fi folosită de români pentru a afla dacă telefoanele le sunt ascultate. Dacă apelaţi 544 şi auziţi un "zgomot ciudat, ca de bruiaj", înseamnă că discuţiile telefonice vă sunt monitorizate, susţine patronul defunctului post OTV. Reprezentanţii Orange dau însă asigurări că e vorba de o informaţie greşită.

Într-o emisiune televizată, Dan Diaconescu a precizat că oricine poate afla dacă are telefonul ascultat apelând numărul de telefon 544. Dacă la formarea respectivului număr, în telefon se aude un robot telefonic, care spune "că acest număr nu există" sau că "abonatul nu poate fi contactat" înseamnă că nu aveţi telefonul ascultat. În schimb dacă se aude un sunet ciudat, de bruiaj, ca şi cum s-ar încerca formarea unei legături sau alt zgomot ca şi cum s-ar efectua legătura cu o centrală, atunci aveţi telefonul ascultat, a susţinut întemeietorul OTV.

Care este adevărul

În realitate, numărul 544 aparţine furnizorului de servicii de telecomunicaţii Orange România şi corespunde serviciului WAP pe mobil, accesibil prin conexiuni de tip dial-up. Accesul WAP pe permite clienţilor Orange să acceseze site-uri wap de pe internet de pe telefoanele mobile.

WAP este un serviciu de internet pe mobil care a precedat serviciile de tip 3G. WAP le permite utilizatorilor să intre pe internet pentru a accesa diverse informaţii de care au nevoie. Pe vremea când serviciile de date de mare viteză încă nu apăruseră, paginile web obişnuite conţineau prea multe informaţii pentru a putea fi afişate pe ecranele telefoanelor mobile. Din acest motiv, reprezentanţii industriei de telecomunicaţii au creat protocolul WAP, care ia paginile online existente şi le rescrie într-un limbaj simplificat.

Drept urmare, este cât se poate de normal ca clienţii Orange să audă un "zgomot ciudat" când apelează numărul 544 (WAP este un serviciu de tip dial-up, iar cei care s-au conectat la internet folosind modemuri şi linii telefonice îşi amintesc cu siguranţă acest zgomot specific), iar clienţii din alte reţele de telefonie mobilă să audă un robot care le spune că numărul nu există

Poziţia oficială Orange România

"În ceea ce priveşte numărul 544, acesta este un număr scurt care aparţine Orange Romania, pe care îl pot folosi clienţii care doresc conectarea la serviciul Wap pe mobil, prin dial-up. Apelul este tarifat standard, ca un apel în reţeaua Orange, în functie de tipul de abonament deţinut. Referitor la interceptarea convorbirilor, operatorii de comunicaţii mobile, si implicit Orange Romania, nu sunt abilitaţi prin lege şi nici nu dispun de infrastructura necesară desfaşurării activităţii de interceptare. În România, activitatea de interceptare a comunicaţiilor este reglementată prin legi speciale şi este atributul unor instituţii specializate ale statului", au precizat reprezentanţii Biroului de Presă Orange România pentru REALITATEA.NET.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET:

http://www.realitatea.net/adevarul-despre-metoda-lui-dan-diaconescu-de-identificare-a-telefoanelor-ascultate-ce-este-544_1140814.html

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212