REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Adina Florea a CÂȘTIGAT procesul cu Parchetul GENERAL și Ministerul Finanțelor

Adina Florea a CÂȘTIGAT procesul cu Parchetul GENERAL și Ministerul Finanțelor

Replica API 31 martie 2021 | 00:32 4217

Doi procurori din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), structură aflată la un pas de desființare, au cerut mai mulți bani de la Ministerul Finanțelor și de la Parchetul General. Este vorba despre Adina Florea și Silviu Ciocoiu, foști procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Încă de anul trecut, cei doi au acționat în instanță statul, solicitând recalcularea indemnizației de încadrare brute lunare și a celorlalte drepturi salariale începând cu data de 28.07.2017, la zi și pentru viitor. Pe 1 martie, magistrații le-au dat câștig de cauză.

Adina Florea și Silviu Ciocoiu au cerut reîncadrarea și recalcularea indemnizației de încadrare brute lunare și a celorlalte drepturi salariale începând cu data de 28.07.2017, la zi și pentru viitor, până la recunoașterea efectivă a dreptului,raportat la o valoare de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei. Totodată, aceștia au solicitat plata pentru fiecare lună, începând cu data de 28.07.2017, la zi și pentru viitor, până la recunoașterea efectivă a dreptului, a diferențelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat și venitul efectiv plătit, diferențe ce vor fi actualizate cu indicele de inflație și cu dobânda legală penalizatoare.

Florea și Ciocoiu cer obligarea Ministerului Finanțelor să asigure bugetul Ministerului Public creditele necesare și să vireze în cont sumele necesare efectuării plății sumelor cuvenite către cei doi. Cei doi au solicitat să se aibă în vedere dispozițiile Deciziei nr.794/2016 a Curții Constituționale, prin care s-a statuat că nivelul maxim al salariului de bază / indemnizației de încadrare trebuie să fie stabilit prin raportare la întreaga categorie profesională, respectiv familie ocupațională, indiferent de instituție sau autoritate publică, ținând cont și de hotărârile judecătorești, aspecte raportat la care valoarea de referință sectorială trebuie să fie unică pentru întreaga familie ocupațională Justiție.

Au câștigat mai mulți bani la salariu

După mai multe termene de judecată, Tribunalul Constanța le-a dat câștig de cauză, pe 1 martie. ”Obligă pârâţii la reîncadrarea şi recalcularea indemnizaţiei de încadrare brute lunare şi a celorlalte drepturi salariale începând cu data de 28.07.2017, la zi şi pentru viitor, până la recunoaşterea efectivă a dreptului, raportat la o valoare de referinţă sectorială în cuantum de 605,225 lei. Obligă pârâţii Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (perioada 28.07.2017-20.10.2019) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (pentru perioada 21.10.2019-la zi) la plata pentru fiecare lună, începând cu data de 28.07.2017- la zi şi pentru viitor, până la recunoaşterea efectivă a dreptului, a diferenţelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat reclamanţii şi venitul efectiv plătit, diferenţe ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală penalizatoare, calculate de la data exigibilităţii fiecărei obligaţii lunare de plata şi până la data plății efective, pentru reclamantul Ciocoiu Silviu Vasile. Obligă pârâţii Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (perioada 28.07.2017-21.10.2019) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (pentru perioada 22.10.2019-la zi) plata pentru fiecare lună, începând cu data de 28.07.2017, la zi şi pentru viitor, până la recunoaşterea efectivă a dreptului, a diferenţelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat reclamanţii şi venitul efectiv plătit, diferenţe ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală penalizatoare, calculate de la data exigibilităţii fiecărei obligaţii lunare de plata şi până la data plății efective, pentru reclamantul Florea Adina”, se arată în minuta instanței. Decizia nu este definitivă, Parchetul General și Ministerul Finanțelor formulând recurs.

Silviu Ciocoiu a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța în perioada până-n octombrie 2010, începând cu data 21 octombrie fiind procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Precizăm că în luna ianuarie, Ciocoiu a fost admis în cadrul Inspecției Judiciare.

Adina Florea a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a fost până-n octombrie 2018, de la acea dată până-n prezent fiind procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiției înființată ăe 23 octombri 2018, are în componenta 7 procurori. SIIJ are competenta exclusiva de a efectua urmărirea penala pentru infracțiunile săvârșite de judecători si procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Din Secția Specială mai fac parte: Procurorul Mihaiela Iorga Moraru, Marin Nicolae, Iasinovschi Sorin Eugen, Petrescu Adina, Mihaila Nicolae Adelin.

Salariile încasate de către aceștia depășesc 15.000 lei, lunar.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au muncit din greu. O pensie speciala pe langa pensia speciala? Ca doar merita, nu?
2
0
pe principiul noi ne judecam cu noi si tot noi castigam niste sume ...fabuloase, foarte frumos
11
1
Da astia sunt solidari asa cum ai spus,mai trebuia sa adaugi si sustinuti de toate partidele politice pentru ca aproape toti politicieni au dosare"la sertar"si daca o face unu pe nebunu le scot astia dosaru si il intreba:"cine este mai importanta ma,dreptatea si legea tari sau libertatea ta",nu sunt sigur ca asa este dar dupa cum actioneaza politicieni,judecari,procurori si securisti care nu se vad dar se simt se pare ca Romania este condamnata si romani condamnati sa sufere si sa-i suporte pe astia pomeniti mai sus.
7
0
din punct de vedere al jafului din banul public, in top trei, sunt salariile,pensiile si sporurile din magistratura care sunt nu doar nesimtite si total nemeritate, sunt strigatoare la cer... si multitudinea de asistati sociali din tara, 80% din ei fiind oameni in putere, care pot munci, dar pacalesc statul! pana cand mai suportam sa fim furati ?
19
0
Cand este vb de bani toata justitia este solidara. Merita mai mult decat oricine. Legile chiar daca nu sunt pentru ei, le adapteaza pana ajung pentru ei....
12
2
mwe la toata redactia
6
5
Sa-i dea Dumnezeu sanatate! A facut mult bine la viata ei...
4
11
Sant de acord sa-i dea banii daca se obliga sa-i doneze la casele de copii orfani....cum pana mea...pe langa salariu odios pe care l-a castigat,sa mai ia peste jumatate de milion de lei...mai urmeaza ca astia a lui sosoaca de pe strazi sa o sustina....
15
4
Ei fac actiune in instanta ei isi dau cistig. Corb la corb nu-si scoate ochii Asta e justitei, poate injustitie. Cind e vorba de alte categorii sociale -achitare. Rusine justitiei care nu-si face treaba.
24
2
banuti?Se vorbea de aproape 2 milioane de pensii sub 1000 de lei .De ce n ar avea si astia un consiliu care sa dea avize pt bugetarii care solicita bani in instante?
10
2
Banii inapoi, cati procurori si judecatori corupti a anchetat si condamnat pana acum ca sunt duium
23
2
Adina o facea ca la nufarul pe Kovesi, pacat ca nu a ajuns sefa SIIJ. Muie Iohannis!
15
26
Nu avea bani saraca si la ce-i trebuie la cat e de urata ca aproape toti din breasla ei grasi si urati. Au salarii monstruoase pe care si le-au facut din pix ca doar ei fac legile, sunt fara scrupule, sa vedeti cate case au pe numele copiilor, parintilor. Imbuibatii dracului pe banii saracului. Or sa se ingroape in ei.
24
7
pune te pe treaba si ia ti un barbat, ca nu are cine sa te ingroape...O sa mori nemaritata si or sa te ingroape astia cu 5-6 li gouri pe piept
21
4
Foarte bine ca a castigat drepturile legale si ca a avut curaj sa le ceara. Dar, cum se face ca magistratii castiga intotdeauna pe salarizare prin hotarari ale altor magistrati ? Iar cand militarii si politstii deschid actiune pe aceeasi speta, sunt unii juzi care le dau in cap si isi bat joc de ei, in special CA1. Ori suntem golani, ori nu mai suntem !! Ori se respecta legea, ori nu se respecta !
28
11
normal.. de ce sa ai salarii boieresti, cand poti sa ai salarii faraonice?
30
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614