REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

ADIO DEZMĂȚ la locurile de JOACĂ! Se pregătește un REGULAMENT

ADIO DEZMĂȚ la locurile de JOACĂ! Se pregătește un REGULAMENT

Replica API 27 august 2021 | 13:58 2625

Constanța ar putea avea, în perioada următoare, un Regulament al Locurilor de Joacă de pe raza municipiului. Mai exact, Primăria a pus în dezbatere un proiect ce vizează utilizarea locurilor de joacă, iar cetățenii pot trimite opinii și recomandări pe acest subiect. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi în rândurile de mai jos.

Implementarea unor proiecte privind amenajarea de locuri noi de joacă în municipiul Constanţa, respectiv reamenajarea celor existente cu echipamente cotate la standarde europene, reprezintă un obiectiv important al administraţiei publice locale, cu impact social deosebit, ţinând cont de grupul ţintă căruia îi este destinat. Pentru a se încadra în exigenţele şi aspiraţiile tinerilor, atât locurile de joacă cât şi spaţiile de fitness trebuie să fie special amenajate, cu dotări şi utilități specifice sporturilor noi, care pot fi folosite de cetăţenii de diferite categorii de vârstă, unde pot exersa şi petrece timpul liber. De asemenea, la nivelul municipiului Constanţa este în curs de implementare proiectul privind reamenajarea şi aducerea la standarde europene a locurilor de joacă existente. Prin urmare, este necesară, asigurarea cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea locurilor de joacă, prin adoptarea la nivel local a unui regulament care să cuprindă clar responsabilităţile tuturor factorilor implicaţi respectiv, structurile funcţionale din cadrul aparatului de specialitate al primarului, prestatori, dar beneficiari finali, copiii.

51 de locuri de joacă existente

La momentul actual unitatea administrativ teritorială municipiul Constanţa are în administrare un număr de 51 de locuri de joacă funcţionale, dintre care 43 de locaţii au fost reamenajate la standarde europene în perioada 2018-2020. De asemenea, pentru continuarea investiţiei demarate, în decursul anului 2020 au fost parcurse demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor de construire pentru încă 8 locaţii, iar pentru 2 locaţii au fost emise certificate de urbanism. La momentul actual, pentru anul 2021 avem în vedere finalizarea lucrărilor pentru cele 10 locaţii.

Orar pentru folosirea locului de joacă

Programul pentru locurile de joacă amplasate în cartierele de locuinţe ar putea fi: între orele 08.00-13.00 şi 16.00- 22.00, iar pentru locurile de joacă amplasate în parcurile ce nu sunt în imediata vecinătate a locuinţelor - între orele 08.00-24.00.

Locurile de joacă vor fi supravegheate video

La nivelul Direcţiei Generale Gestionare Servicii Publice se află în curs de implementare atât un proiect ce vizează montarea de camere de luat vederi la locurile de joacă şi nu numai, cât şi un proiect ce vizează achiziția de servicii de proiectare și execuţie lucrări de montare gard de împrejmuire la locurile de joacă din municipiul Constanța, mai înalt decât cel prevăzut în acest moment.

Accesul interzis cu vehicule

Va fi interzis accesul, circulaţia sau parcarea bicicletelor , scuterelor , motoretelor, motocicletelor, ATV -urilor, remorcilor rulotelor sau autovehiculelor, în incinta locurilor de joacă, excepţie făcând accesul pe biciclete, triciclete sau trotinete pentru copiii cu vârsta sub 7 ani, însoţiţi de părinţi sau un supraveghetor adult.

Limite de vârstă și de greutate, în spațiile de joacă

Beneficiarii trebuie să respecte instrucţiunile de folosire a echipamentelor de joacă, respectiv limita de vârstă şi cea de greutate inscripţionate pe echipament sau pe panoul de avertizare/informare. Persoanele cu vârstă mai mare de 14 ani .şi persoanele a căror greutate corporală o depăşeşte pe cea inscripţionată de furnizorul - echipamentului, le este interzisă utilizarea echipamentelor de joacă pentru copii.

Interzise adunările de tineri în spațiile de joacă

Este interzisă staţionarea persoanelor în grupuri, în perimetrul locului de joacă, pentru alt motiv decât cel de folosire corespunzătoare a spaţiului de joacă, precum şi supraaglomerarea spaţiului de joacă cu alte persoane ce nu sunt însoţitori ai copiilor.

Vor fi aplicate și sancțiuni

În acest sens, regulamentul trebuie să conţină şi sancţiunile aplicabile , în cazul utilizării necorespunzătoare a echipamentelor de joacă având în vedere că deseori Primăria s-a confruntat cu vandalizări ale acestora imediat după amenajare. Amenzile vor fi cuprinse între 200 și 2000 lei.

Cetățenii, invitați să transmit propuneri

Având în vedere cele menţionate mai sus, municipalitatea propune lansarea în consultare publică şi implicit aprobarea de către Consiliul Local Constanţa a hotărârii referitoare la Regulamentul de organizare şi funcţionare a spaţiilor de joacă situate pe domeniul public al municipiului Constanţa. Prin regulamentul propus se fac reglementări şi recomandări, se propun instrucţiuni şi reguli respectiv se stabilesc interdicţiile privind exploatarea echipamentelor de joacă, amenajate în municipiul Constanţa, respectiv cadrul normativ privind organizarea şi funcţionarea locurilor de joacă, aplicabile atât structurilor funcţionale din cadrul aparatului de specialitate al primarului, prestatorilor cât şi beneficiarilor finali.

Detalii puteți citi și AICI!

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La locul de joaca de la podul de butelii de langa Cora, vin tiganii in satra, ocupa mese si banci, sparg seminte, beau alcool, etc. Politia locala ar trebui sa treaca ocazional, ori camere de filmat. Cetatenii nostri nu stiu de bun simt doar de teama sanctiunilor!
1
0
Interzis fumatul si spartul semintelor
5
0
Gardienii galaxiei alearga dupa parcari sa i aduca bani la buget amiralului de carton, pardon care parcari...
6
1
Invitam reprezentatii primariei sa verifice locul de joaca din zona clubulu pensionarilor de pe strada Hasdeu.sa vada cum au fost vandalizate spatiile de joaca,au fost rupte,vopsite cu spray, au mesaje obscene scrise pe ele,covorului cauciucat i sa dat foc
5
0
Degeaba faceti alte regulamente, ele deja exista, dar nu are cine sa dea amenzi sau sa verifice pe teren!
16
0
Trebuia de mult un regulament de genu care sa fie si aplicat!
7
1
Si daca mi se face dor de copilarie si ma dau in leagan , nu mai pot ca dati amenda .. imi luati dreptul amintirilor! Rusine
3
16

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272