REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.8° Constanța Mar., 27 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6652
5.8° Constanța Marți, 27 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6652
 

Aditivii din cârnați și alte produse din carne ar putea crește riscul de diabet tip 2

Aditivii din cârnați și alte produse din carne ar putea crește riscul de diabet tip 2

Andreea VREJOIU 25 ianuarie 2023 | 00:00 258

Aditivii din carnea procesată, cum ar fi cârnații sau șunca, ar putea crește riscul de diabet de tip 2, arată un nou studiu al cercetătorilor francezi, potrivit FOX News.

Aditivii din carnati si alte produse din carne ar putea creste riscul de diabet tip 2

Concluziile acestui studiu au fost publicate recent în PLOS Medicine.

Studiul a luat în considerare date de la peste 104.000 de participanți și a vizat perioada din 2009 până în 2021. Participanții au declarat singuri cât de mulți nitriți au consumat.

S-a constatat că cei care au consumat aditivii alimentari (cu nitriți) au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Autorii cercetării speră ca acest studiu să fie replicat și în rândul altor populații și spun că și-ar dori ca rezultatele cercetării lor să aducă mai multe reglementări privind aditivii alimentari din carnea procesată.

Nitriţii sunt substanţe chimice folosite la prepararea mezelurilor și nu numai, pentru că împiedică grăsimea (aici, din carne) să râncezească şi înhibă astfel apariţia unor bacterii periculoase, precum listeria sau bacteria care provoacă botulismul, dar și pentru a conferi mezelurilor o anumită culoarea și aromă.

Amintim că diabetul de tip 2 este precedat la cei mai mulţi pacienţi de prediabet, adică atunci când nivelul glucozei din sânge este mai mare decât normalul, dar nu suficient de mare pentru a pune diagnosticul de diabet de tip 2. Studiile arată că multe dintre modificările de substanţă aferente diabetului apar în prediabet.

Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza aşa cum trebuie. Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit la persoanele adulte – între 90 şi 95% din totalul cazurilor diagnosticate. Este asociat cel mai adesea cu obezitatea, înaintarea în vârstă, istoricul familial şi inactivitatea fizică. Printre copii şi adolescenţi diabetul de tip 2 este destul de rar întâlnit.

 Amintim că autorităţile sanitare franceze au confirmat anul trecut "existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi", în special prin intermediul cărnii procesate, într-un aviz în care se recomandă reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente, potrivit AFP, conform adevărul.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
1144810263
5/49
1646443325-02-20243 1 9 4 7 5 5
joker
20168392839