REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Administratorul unui liceu din Tulcea a „uitat“ să declare la stat contribuțiile sociale ale profesorilor!

Administratorul unui liceu din Tulcea a „uitat“ să declare la stat contribuțiile sociale ale profesorilor!

Victor ROTARU 20 februarie 2024 | 00:00 10471

Elena P., administrator în cadrul Liceului Dimitrie Cantemir din Babadag, a reușit să-și lase colegii de muncă fără banii de pensii după ce, mai mulți ani de zile, nu a mai plătit contribuțiile la pensie pentru dascălii școlii. Potrivit informațiilor noastre, Elena P. a cauzat un prejudiciu bugetului entității în sumă totală de peste 400 de mii de euro. 

Administratorul unui liceu din Tulcea a „uitat“ sa declare la stat contributiile sociale ale profesorilor!Foto cu rol ilustrativ

Totul a început pe 21 aprilie 2022, atunci când Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a sesizat organele de urmărire penală, privind Liceul Dimitrie Cantemir Babadag. Mai exact, organele fiscale au constatat că operatorul economic a depus declarații rectificative pentru Declarația 112 și pentru perioade anterioare termenului de prescripție, deși declarațiile inițiale 112, verificate prin sondaj, corespundeau cu ștatele de salarii. Astfel, prin declarațiile rectificative, numărul de salariați si fondul de salarii au fost diminuate, contribuțiile reținute pentru veniturile realizate în cadrul unui proiect, situații pentru care a fost stabilit un prejudiciu prezumtiv de 1.053.961 lei. 

De asemenea, s-a stabilit că, în perioada verificată, Elena P., în calitate de administrator financiar a Liceului Dimitrie Cantemir Babadag, a încasat în conturile persoanele suma de 1.231.903 lei, în plus față de sumele ce i se cuveneau conform ștatelor de plată. Conform actului de sesizare, s-a constatat că Elena P., în perioada 01.01.2016 - 31.03.2022, în calitate de administrator financiar al Liceului Dimitrie Cantemir Babadag, a reținut sumele reprezentând contribuțiile sociale aferente salariului brut obținut de către angajați ai liceului, fără a le vira către bugetul consolidat. Astfel, Elena P. nu ar fi declarat către organele fiscale veniturile realizate de o parte din angajații liceului, sau ar fi declarat la o valoare mai mică aceste venituri ale persoanelor menționate. 

Administratorul unui liceu din Tulcea a „uitat“ sa declare la stat contributiile sociale ale profesorilor!Liceul Dimitrie Cantemir Babadag

De asemenea, în luna februarie 2022, una dintre angajatele liceului a intenționat să acceseze un credit bancar, ocazie cu care a constatat că figura cu restanțe în evidentele Casei Naționale de Pensii Publice, cu pensie de invaliditate și grad III profesional. Acest fapt l-a adus la cunoștința colegilor din cadrul Liceului Dimitrie Cantemir Babadag, care au sesizat organele de urmărire penală. Conform actului de sesizare, s-a stabilit că nu au fost respectate prevederile legale privind operațiunile prin conturile bancare și casierie, fapt care a cauzat prejudicii bugetului entității în sumă totală de 2.149.074 lei, respectiv: au fost efectuate viramente bancare din conturile de salarii în contul administratorului financiar sau al altor angajați, din conturile de trezorerie în contul administratorului financiar, sau prin ridicări de numerar de la Trezorerie.

Magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța, au decis să admită acordul de recunoaștere al vinovăției, și au decis să îi aplice Elenei P. o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numele Pirjol spune tot,au parjolit tot,au înșelat multi oameni,nu numai în Babadag,niște hoți!
3
0
Mai știm și în București o situație asemănătoare, la Lic D Bolintineanu
1
0
ceva nu se leaga.......cum figurau profesorii ca angajati?
6
1
Ei a uitat,a furat bani ma nu a uitat pai eu daca uit sa virez bani numai o luna"nu aproape doi ani ca in cazul asta"mie imi raman bani aia in buzunar sau in cont spunetzii cum vretzi si atunci eu nu ma intreb,ia stai ma sa vad deunde au aparut bani ashtia in contul meu ?,aici treaba este clara femeia a vazut ca totzi fura cu acte fara sa patzeasca aproape nimic si asha a facut si ea si ce sa vezi a avut dreptate,pentru un tun de 400.000 de euro a fost condamnata la trei ani cu suspendare adica nici o zi de pushcarie,pai asha la legi si judecatori totzi care au o functzie sunt incurajatzi sa fure pentru ca 400.000 de euro dintrun salariu de 6000 de lei net ii strangi in 40 de ani de munca presupunand ca ai 2000 de lei cheltui pe luna pentru ca sa traieshti.
6
2
contabili... multe dintre ele, de o nesimtire CRASA ! nu stiam pana de curand ,ca exista tagma contabililor!!! care nu aplica legea/legile, ca asa li se pare lor ca e corect! respectiv, te duci la firma cu acte, cu legea x ( care se aplica ,nu se discuta, ca nu e facultativa) si madam zice ca ea nu face asa ceva ! ca asa vrea muschii ei de contabila ! dna din articol , e penala !
9
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436