REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Adoptă un delfin! Povestea lui Norocel, delfinul vesel din Marea Neagră

Adoptă un delfin! Povestea lui Norocel, delfinul vesel din Marea Neagră

Replica API 3 octombrie 2017 | 00:00 476

De la începutul acestui an și până în prezent, peste 130 de delfini au eșuat pe malul românesc al Mării Negre, găsindu-și sfârșitul în chinuri. În încercarea de a-i salva, înainte de a eșua pe mal, voluntarii de la ong-ul Mare Nostrum realizează, periodic, monitorizări acvatice și terestre. Pentru desfășurarea activității, organizația are nevoie, însă, de sprijin, motiv pentru care, a relansat campania „Adoptă un delfin!”.

„În apă e liniște. Atât de liniște, încât doar gânguritul lui se aude. Cristalin și vesel, ca al unui copil gata să se bucure de viață. Are câteva luni, s-a născut în apă, iar acum o urmărește orbește pe mama lui, în căutare de hrană. El e Norocel, delfinul prieten cu oamenii, fascinat de adâncurile Mării Negre.

Norocel abia a învățat să înoate și încă nu știe cum stau lucrurile cu specia din care face parte. Știe doar că înoată, că peștii sunt buni și că oamenii fac poze atunci când îl văd înotând la suprafața apei.

Îi plac oamenii. Îl fascinează și ar vrea să fie ca ei. Sunt înalți și par a fi foarte fericiți când îl văd. Se simte ca o mică vedetă atunci când îi întâlnește. Dar ori de cât ori încearcă să vorbească cu ei și să le spună cât de minunați i se par, oamenii fac un gest ciudat din palme și scot zgomote pe care nu le înțelege. Atunci când o să se facă mare, Norocel o să se împrietenească sigur cu acele creaturi ciudate, despre care mama lui i-a spus că se numesc ”oameni”.

Acum are însă altă treabă. Îi e foame și burtica îi scoate niște zgomote ciudate. Ar mânca niște pești mai micuți, nu își mai aduce aminte cum se numesc. Ieri a înghițit din greșeală niște bucăți de plastic care pluteau în apă și i-a fost rău toată ziua. Azi ar vrea să mănânce bine, așa că o urmărește cu atenție pe mama lui, în căutare de hrană. Nici bine nu a terminat de gângurit gândul, că au și văzut un banc de pești, în care s-au repezit imediat.

”Papa”, a zis Norocel în mintea lui, cu ochișorii mijiți a poftă. ”Bună mâncare, după o zi de înotat”, a șoptit el cu poftă în timp ce înfuleca de zor.

După ce a terminat, a dat să plece, dând fericit din codiță. Doar că a observat că nu poate, pentru că o plasă mare îi bloca ieșirea. Disperat, a încercat să caute o soluție pentru a ieși de acolo, dar era împrejmuit de sfori groase, din care nu putea să se elibereze sub nicio formă. Iar ochiurile plasei erau prea mici pentru a se putea strecura printre ele. Panicat, s-a uitat în dreapta și în stânga, căutând-o pe mama lui cu privirea. Era chiar lângă el, zbătându-se să iasă, în niște sunete pe care nu le mai auzise niciodată: ascuțite și pline de teamă, prevestitoare de moarte.

Speriat, Norocel a forțat plasa odată în plus, sperând să nu abă același sfârșit cu al peștilor de rând. E prea tânăr ca să moară. Iar pe mama lui o iubește prea mult pentru a o lăsa acolo, între plase, să aibă cel mai urât sfârșit.

În timp ce panica punea stăpânire pe el, Norocel a văzut cu ochișorii lui mici o formă umană, deasupra lui, pe luciul apei, într-o barcă. Și-a adunat toate puterile și a început să strige la el, în sunete ascuțite, pline de disperare:

„Eliberați-mă de aici! Eliberați-mă! Eu și mama am rămas prinși în plasele voastre și nu mai putem ieși de aici! ”

A țipat preț de cinci minute, iar apoi a văzut două mâini s-au apropiat vertiginos de el, încercând să lărgească ochiurile plasei de pescuit. Apoi a văzut ceva ascuțit, care a tăiat câteva filamente, făcându-le loc lui Norocel și mamei lui să iasă prin găurile create.

„Ce oameni buni!”, a spus Norocel fericit, promițându-și că nu va mai cădea și a doua oară în aceeași… plasă și îndepărtându-se de pericol. Liniștea s-a depus din nou în apă”. Norocel este un personaj fictiv, creat de voluntarii de la Mare Nostrum, din dorința de a-i sensibiliza pe oameni cu privire la pericolul care paște specia cetacee. Personalul din poveste a fost salvat. În realitate, însă, anual, peste o sută de delfini din Marea Neagră sfârșesc în chinuri groaznice din cauza plaselor pescărești.

Pentru a le veni în sprijin, mare Nostrum a relansat campania „Adoptă un delfin!”.

„Din 2013 și până acum, 200 de delfini din Marea Neagră și-au găsit părinți adoptivi, în cadrul campaniei „Adoptă un delfin”. Printre fericiți se numără și Piuliță al II-lea, Albăstrel, Cuccioloto, Pipo și Pirat. Unii dintre ei au fost adoptați pe viață, iar ceilalți vor avea părinți timp de 365 de zile. Donațiile efectuate în cadrul acestei campanii sunt folosite integral pentru efectuarea monitorizărilor acvatice și terestre, permițând ONG Mare Nostrum să se deplaseze la toate solicitările primite la numărul de urgență pentru delfini

În 2017, ONG Mare Nostrum relansează această campanie, cu atât mai mult cu cât în perioada sezonului estival, specialiștii noștri s-au deplasat zilnic la sesizări, uneori chiar de 4-5 ori pe zi. Dincolo de acest aspect, situația delfinilor din Marea Neagră este cu adevărat îngrijorătoare, de la începutul anului și până în prezent eșuând peste 130 de delfini, cauza fiind plasele pescărești.

Cum poți adopta un delfin?

Toți cei care își doresc să adopte un delfin pot trimite un mail pe adresa office@marenostrum.ro, în care să ne spună acest lucru. Echipa Mare Nostrum le va trimite un formular, pe care îl pot completa, iar ulterior vor primi un pachet de adopție! Campania se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

Toate fondurile strânse în urma acestei campanii vor fi utilizate pentru deplasarea echipei de specialiști ONG Mare Nostrum la sesizările primite pe numărul de urgență DELFINI 0763 255 731, dar și pentru continuarea programului de conservare a cetaceelor, susținut până acum prin proiectul “Creșterea capacității regionale pentru dezvoltarea de studii de abundență și distribuție a cetaceelor”, ACCOBAMS.

Dacă vrei să devii părintele adoptiv al unui delfin, detaliile de care ai nevoie, le găsești aici: Dacă sunteţi persoană fizică şi doriţi să fiți părintele adoptiv al unui delfin pentru un an, puteți face o donație de 100 de lei, sau 500 de lei pentru a deveni părinte adoptiv pe viaţă. Pentru persoanele juridice, donaţia este de 500 de lei pentru a fi părinte adoptiv pe un an şi de 5.000 de lei pentru toată viaţa.

Cum puteţi dona

Donaţia se poate face direct la sediul nostru din Bd.1 Decembrie 1918, Nr.3, Bl. F17, Sc. A, Ap. 3, Constanţa sau prin virament bancar: ING Bank: RO61INGB0000999902351287, Beneficiar: ONG Mare Nostrum, Cod fiscal: 7015190, adresa de mai sus, specificaţii: Donaţie campania „Adoptă un delfin”. Astfel, dumneavoastră veți primi un certificat de adopție, ce va cuprinde numele delfinului adoptat, împreună cu alte materiale interesante.

Donaţiile vor fi folosite în continuare pentru activităţile de monitorizare şi conservare a celor trei specii de cetacee din Marea Neagră: Delphinus delphis (Delfinul comun), Tursiops truncatus (Afalinul) şi Phocoena phocoena (Marsuinul).

Sprijinul şi implicarea voastră ne ajută mereu să mergem mai departe şi să acționăm pentru salvarea acestor minunate viețuitoare marine. Vă mulţumim că ne sunteți alături în acţiunile de ocrotire şi salvare a delfinilor din Marea Neagră! Și nu în ultimul rând, îi mulțumim delfinului anonim (nu pentru mult timp!) care vă aduce în atenție campania noastră. Puteți deveni chiar voi părinții săi adoptivi! Suntem curioși ce nume va primi. Voi nu?” – este mesajul transmis de voluntarii de la organizația non-guvernamentală Mare Nostrum.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212