REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Adrian Streinu-Cercel: În studiile clinice s-a întâmplat o revoluţie

Adrian Streinu-Cercel: În studiile clinice s-a întâmplat o revoluţie

A.F. 26 noiembrie 2022 | 00:00 330

PreÅŸedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat că nu mai există întârzieri în avizarea studiilor clinice la AgenÅ£ia NaÅ£ională a Medicamentului ÅŸi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM), după ce s-a stabilit un termen de 30 de zile pentru soluÅ£ionarea unei solicitări.

Adrian Streinu-Cercel

"În studiile clinice în momentul de faţă s-a întâmplat o revoluÅ£ie ÅŸi această revoluÅ£ie a fost inclusiv pe teritoriul României, pentru că s-a dat un termen celor care trebuie să realizeze aceste studii clinice de maximum 30 de zile până la soluÅ£ionarea unei solicitări. AÅŸa se face că, în momentul de faţă, la ANMDM nu mai avem întârzieri în avizarea acestor studii. (...) În momentul de faţă, zic eu, lucrurile se desfăşoară cam cum ar trebuie să se desfăşoare în mod constant", a afirmat medicul, la dezbaterea online "Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie ÅŸi sănătatea românilor", organizată de DC Media Group, citează Agerpres.

În opinia sa, cercetarea în medicină poate fi stimulată prin crearea unui fond, dar ÅŸi prin acordarea de ajutor universităţilor care au centre de cercetare pentru a achiziÅ£iona echipamente.

"Puteam să creăm un fond pentru aÅŸa ceva. În al doilea rând, trebuie să luăm legătura cu universităţile. La nivelul universităţilor sunt centre de cercetare ÅŸi acolo cred că am putea să stimulăm ceva mai mult acest lucru chiar încercând să le creăm o serie de facilităţi din punct de vedere al achiziÅ£ionării unor echipamente de care au nevoie. O cercetare fără echipamente, în momentul de faţă, nu se prea poate face. În al treilea rând, ar trebui să ne uităm cu atenÅ£ie la tânăra generaÅ£ie care are idei din ce în ce mai interesante care pot fi puse în practică uneori cu minime investiÅ£ii", a arătat preÅŸedintele Comisiei de sănătate din Senat.

La rândul său, preÅŸedintele Comisiei de sănătate din Camera DeputaÅ£ilor, Nelu Tătaru, a opinat că finanÅ£area sistemului medical prin asigurări private de sănătate ÅŸi o colectare mai eficientă a CAS ar reprezenta soluÅ£ii.

"În 2018, ne-am gândit la o creÅŸtere a salariilor în sistemul sanitar, dar cred că, în acest moment, trebuie să revenim ÅŸi să vedem ce înseamnă o indexare a medicamentelor generice, o compensare a medicamentelor inovative. La un act medical de calitate contribuie în acest sens, dacă vreÅ£i, ÅŸi acele asigurări complementare. Cred că, în acest moment, noi putem gândi, dar mai trebuie să vedem că se ÅŸi realizează o finanÅ£are a sistemului medical românesc", a spus Tătaru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sistemul este foarte puternic subfinantat de 32 de ani; romania este pe ultimul loc in ue la finantarea sanatatii la mare distanta de cam toate celelalte state; tataru si streinu cercel vorbesc ca ioan botezatorul in pustiu; criminalii care ne conduc nu le vor da nimic si un numar mare de oameni va continua sa moara din cauza acestei subfinantari puternice a sanatatii asa cum se intampla de vreo 50 de ani cel putin
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367