REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

AEC solicită ajutorul premierului României: Ministrul Educației refuză să ajute elevii în privința transportului!

AEC solicită ajutorul premierului României: Ministrul Educației refuză să ajute elevii în privința transportului!

Replica API 28 noiembrie 2019 | 00:00 512

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) au mers vinerea trecută la Ministerul Educației și Cercetării, cu scopul de a obține din partea ministrului educației naționale sprijin în ceea ce privește declararea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019 care lasă elevii din mediul rural fără transport județean.

Elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari, veterani de război, oameni din mediul rural, toți lăsați izolați de lume printr-o ordonanță a Guvernului al cărei principal efect este blocarea transportului între localități. Revolta nu este doar a elevilor, revolta este de fapt, una generală. Vineri, 22 noiembrie a.c., au fost 15 elevi în fața Ministerului Educației pentru a cere ajutorul statului. „Nu am mers pentru noi, constănțenii, am mers pentru colegii noștri de la sat. Am fost pentru că statul român a ales în vară să le taie aripile, acelor copii care vor să învețe și vor să devină cineva” a transmit unul din reprezentanții AEC.

În data de 28 noiembrie, judecătorii Curții se vor pronunța asupra constituționalității ordonanței. În acest sens, AEC a cerut ministrului educației, Cristina-Monica Anisie, să trimită un punct de vedere către CCR, prin care să expună efectele ordonanței asupra elevilor. Încă de luni, reprezentanții AEC s-au aflat în discuții cu reprezentanții MEC, fiind trimis și un draft de adresă către autoritate. În ciuda faptului că Viceprim-ministrul României, Raluca Turcan, a solicitat respingerea ordonanței în Parlamentul României, Guvernul nu ia măsurile necesare rezolvării acestei probleme. Astfel, tinerii au solicitat Prim-ministrului României, Ludovic Orban, să ia măsuri de urgență pentru ca elevii să fie protejați, drepturile lor să fie apărate și să nu repete greșelile fostei guvernări. „Revolta pe care o simțim fiecare dintre noi ne acaparează. Cu fiecare schimbare de conducere la minister, avem speranțe că va fi mai bine, că starea de fapt se va schimba. Cu ce suntem întâmpinați? Nepăsare, ignoranță, oameni care dau din umeri spunând că ei reprezintă doar Ministerul Educației, de parcă nu ar deține instrumentele necesare pentru a rezolva problemele. Doamna Secretar General al Ministerului, Ioana Lazăr, a afirmat faptul că nu se află printre atribuțiile Ministerului să trimită un punct de vedere la Curtea Constituțională. Totuși, ne punem întrebarea legitimă, interzice cineva acest lucru? Ar fi sancționat cineva ajutorul adus elevilor? Noi unii l-am fi aclamat. Constatăm, totuși, că nu există dorința de rezolvare a problemelor și că primează imaginea instituției, primează interesele politice și, în niciun caz, elevii.” - a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC

Pentru un copil din mediul rural, este aproape imposibil să viseze. Să viseze la un viitor mai bun, să viseze la o viață în afara curții sătești, în afara unei vieți limitate de accesul la societate. Aripile pe care părinții și comunitatea se chinuie să i le crească, pentru ca el să poată zbura către viața lui sunt frânte, tăiate de stat. Momentul în care statul aude de problemele astea. Momentul în care oamenii din conducerea autorităților publice sunt conștienți de probleme, dar aleg să răspundă prin scuze de genul: „Nu avem ce să facem...”, „Nu e printre atribuțiile noastre”. Toată lumea pasează mingea de la unul la altul și urmează o linie dreaptă, una a acțiunilor politice și uită, puțin câte puțin că în primul rând, sunt oameni. Cea mai frumoasă calitate a oamenilor este empatia însă cei care ne conduc nu par a avea această calitate, spun elevii. „Mă cuprinde dezamăgirea, dar sunt în același timp din ce în ce mai determinat. Determinat să lupt, determinat să îmi strâng colegii lângă mine și să dovedim încă o dată ce pot face elevii atunci când au un scop nobil și luptă cu legea în mână” au mai precizat membrii asociațiilor de elevi.

ONG-urile îi susțin pe elevi și s-au mobilizat împreună cu aceștia pentru a opri un dezastru creat de un Guvern total nepăsător în fața nevoilor cetățenilor, dar dornic spre a cânta în strună baronilor locali și transportatorilor. Actualul Guvern ar trebui să ia măsuri concrete pentru eliminarea acestei ordonanțe, supranumită "ordonanța abandonului școlar".

În data de 28 iunie, Guvernul a adoptat OUG nr. 51/2019, prin care transportul județean era eliminat din sfera serviciilor publice. Astfel, posibilitatea autorităților de a se implica în mod activ în desfășurarea transportului județean era, de asemenea, eliminată. În ceea ce privește transportul elevilor, consiliile județene puteau să îi ajute pe aceștia să ajungă la cursuri în două moduri: obligarea operatorilor de transport să practice toate traseele la intervale regulate și acordarea de reduceri. În România există rute de transport care nu aduc profit operatorilor de transport, motiv pentru care aleg, de multe ori, să nu le practice. În trecut, ei puteau primi o compensație dacă alegeau să practice un traseu neprofitabil. De asemenea, elevii au dreptul la tarif redus, respectiv gratuitate pentru transportul județean, conform art. 84, alin. (1) și (2) din Legea educației naționale. Diferența de tarif acordată de transportatori pentru elevi era compensată din bugetele județene. Ca efect, așa cum am atenționat și la începutul anului, elevii din România au două variante: fie folosesc cursele de ocazie, fie merg kilometri întregi pe jos.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma bag si eu la o mu1uta pentru felix stroe si tit..tit..claxon brailoiu pe care-i panseaza Replica!
1
0
muie stroe, muie fagadau !!! Cu cacat !!!
2
0
Taiati pensiile speciale, indemnizatiile speciale de jde mii de euro..anulati indemnizatiile REVOLUTIONARILOR! Sa primeasca doar cei raniti, ramasi cu sechele, si urmasii revolutionarilor decedati daca nu au venituri. Atat! PSD a facut prapad in buget si de platit platim noi toti. Noi si copii copiilor nostri! Ce-a facut PSD este o CRIMA NATIONALA.
3
0
pnl-ul striga sus si tare ce ei nu sunt ca ailalti, ca ei lupta pentru binele romanilor si nu fura. Acum au ocazia sa dovedeasca, prin actiuni concrete, ca promisiunile lor nu sunt vorbe goale. LA TREABA, pnl !!!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272