REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

AEC solicită demisia ministrului Educației, după tragedia de la liceul din Harghita

AEC solicită demisia ministrului Educației, după tragedia de la liceul din Harghita

A.F. 20 decembrie 2023 | 00:00 974

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) învinovățește Ministerul Educației și administrația locală pentru tragedia petrecută la căminul Liceului „Tamași Aron” din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, și solicită demisia ministrului Educației, Ligia Deca.

AEC solicita demisia ministrului Educatiei, dupa tragedia de la liceul din Harghita

„Ieri după-amiază, în județul Harghita, s-a prăbușit acoperișul căminului Liceului “Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc. Dintre cei 97 de copii cazați în clădire, două fete au ajuns la spital conștiente, cu diverse traumatisme, o fată este intubată, în comă, cu traumatisme severe și, din păcate, un tânăr de 17 ani a murit.

Echipele de salvare au încercat resuscitarea băiatului, însă copilul nu a răspuns manevrelor. ”Se confirmă decesul. Au încercat să-l resusciteze timp de 40 minute, dar fără efect”, a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita. 

A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior. O fată a fost în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc şi din informaţiile primite vine Terapia Intensivă Mobilă de la Târgu Mureş după ea”, a explicat medicul.

Clădirea, care a fost construită acum mai bine de 100 de ani, în 1910, nu era încadrată în rândul celor cu risc seismic, deși celelalte două clădiri ale liceului au gradul de risc seismic 3, informează inspectorul școlar general adjunct, Cristinel Glodeanu.

Important de menționat este și faptul că în timpul în care elevii erau cazați în internat, se realizau lucrări pentru racordarea clădirii la rețeaua de canalizare a orașului. Deși autorizată, este foarte posibil ca aceasta să fi contribuit la destabilizarea peretelui de susținere pentru acoperiș.

În legătură cu incidentul, ministrul educației, Ligia Deca, a declarat: “(…) vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice!” 

Întrebarea noastră este: când vor începe acțiunile de prevenire?

Acestea sunt rezultatele proiectului “România Educată”. Acest proiect ne-a dovedit doar că ia vieți, că lasă copiii pe drumuri, fără școală și fără masa caldă ce li s-a promis.  De asemenea, considerăm iresponsabilă decizia administrației publice locale de a aproba o lucrare în apropierea unei clădiri șubrede, în care locuiesc activ zeci de elevi.

Solicităm demisia de urgență a ministrului educației, Ligia Deca, pentru incapabilitatea de a asigura spații sigure pentru elevi și din respect față de familia copilului decedat!“, au transmis reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ministerul si guvernul prin alte ministere si institutii centrale ca de ex isc nu ar fi trebuit sa permita accesul elevilor in cladirea aia si in multe altele cam la fel care stau sa cada care sigur sunt cu miile in tara cladirile in starea asta nu ar trebui folosite deloc intr-o tara normala consolidate sau daramate
0
0
Oricum asta, ca și cealaltă de la munca, sunt prezente fizic, în rest zero barat. Au fost plantate, sau și mor
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468