REPLICA ONLINE CONSTANTA

23° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

AEC solicită Guvernului României să prevadă bani pentru bursele și transportul elevilor în proiectul de buget

AEC solicită Guvernului României să prevadă bani pentru bursele și transportul elevilor în proiectul de buget

Replica API 18 decembrie 2019 | 04:51 362

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Guvernului României să prevadă sume în bugetul de stat pentru finanțarea burselor elevilor și pentru decontarea integrală a transportului școlar, ci nu parțială, cum se întâmplă din 2013.

Legea educației naționale prevede, la art. 105, alin. (2), faptul că finanțarea complementară a unităților de învățământ se asigură atât din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, cât și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, de la bugetul de stat. Din finanțarea complementară sunt asigurate cheltuieli ce țin de bursele elevilor, renovarea unităților de învățământ, asigurarea pazei, etc..

AEC atrage atenția că din anul 2012, de când contribuția la finanțarea complementară este comună între autoritățile locale și cele centrale, niciodată nu au fost alocate sume de la bugetul de stat. De aceea, de multe ori, autoritățile locale suportă integral costurile cu întreținerea unităților de învățământ.

Astfel, se trage un semnal de alarmă asupra faptului că, nealocând fonduri pentru finanțarea complementară, Guvernul a încurajat ani la rând fondul școlii, lipsa banilor determinând părinții să finanțeze educația de două ori: o dată prin taxa pe valoare adăugată, iar a doua oară prin sumele date pentru fondul școlii.

Totodată, lipsa acestor bani reprezintă argumentul perfect pentru primarii care nu vor să acorde burse școlare pentru elevi. Aceștia motivează că ele trebuie asigurate exclusiv din bugetul de stat, iar din cauza faptului că acești bani nu vin, ei nu sunt obligați să acorde burse, în ciuda faptului că Legea educației prevede o împărțire a responsabilității între bugetul local și cel de stat.

O altă problemă o reprezintă asigurarea cheltuielilor privind transportul elevilor. Așa cum AEC a arătat în nenumărate rânduri, la acest moment naveta elevilor este decontată parțial, ci nu integral, așa cum prevede Legea educației naționale, din cauza HG nr. 863/2016, pe care ministrul educației, Cristina-Monica Anisie nu dorește să îl abroge, deși i-am solicitat acest lucru de mai multe ori. Această hotărâre de Guvern a impus operatorilor de transport tarife maxime pentru abonamentele elevilor, calculate cu încălcarea legislației europene în acest sens. Guvernul a alocat în fiecare an sume pentru decontarea navetei elevilor raportate la aceste tarife maximale, care nu sunt respectate de către operatori.

Pe această cale, AEC solicită Guvernului României să abroge de urgență HG nr. 863/2016 și să aloce fondurile necesare pentru decontarea transportului elevilor. Totodată, solicităm alocarea sumelor provenite din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea complementară. „După ce am văzut proiectul bugetului de stat pe anul acesta, ne-am convins că nici acest Guvern nu dorește să sprijine în mod real educația. Care e, oare, diferența între un Guvern care aducea atacuri educației pe față și lăsa întotdeauna educația și elevii pe ultimul loc și un Guvern ai cărui reprezentanți se laudă că educația este o prioritate, dar fac exact aceleași greșeli din trecut? Suntem sătui de dezinteresul arătat educației în mod constant și vrem ca, o dată și pentru totdeauna, mingea să nu mai fie pasată de la stat la local, avem nevoie de un efort comun pentru finanțarea educației dacă vrem să ieșim din groapa în care ne aflăm.” - a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Taiati pensia speciala a lui isarescu si vasilescu , si aveti bani de abonamente asigurati pt burse si transportul elevilor , doar de la astia doi .
1
1
Trebuia lasati sa treaca legea prin asumare. Daca nu erau acele fonduri si inca altele sa vada la ce e buna o dezbatere in parlament. Se treceau banii la rectificare, dar pana atunci vedeau ce tari sunt cu asumarea pe buget.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212