REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
15.8° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

AEC solicită retragerea proiectului privind cuantumul minim al burselor!

AEC solicită retragerea proiectului privind cuantumul minim al burselor!

Replica API 8 februarie 2020 | 00:00 448

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită ministrului educației, Monica Anisie, retragerea proiectului de hotărâre de Guvern privind stabilirea unui cuantum minim de 150 de lei pentru bursele elevilor, având în vedere lipsa alocării finanțării aferente acestor burse de la bugetul de stat.

Conform Legii educației, elevii beneficiază de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social. Cuantumul acestor burse, precum și numărul lor se stabilește de către consiliile locale. Finanțarea burselor pentru elevi provine din două surse distincte: bugetul local și sume defalcate din taxa pe valoare adăugată din bugetul de stat, pentru finanțarea complementară.

Din anul 2011 și până la acest moment, în Legea bugetului de stat nu au venit sume defalcate pentru finanțarea școlilor, deși Legea educației prevedea această obligație. Din această cauză, la nivelul întregii țări, consiliile locale au fost nevoite să acopere finanțarea aceasta strict din bugetele locale, fapt ce a dus la diferențe foarte mari între cuantumurile acordate de către unele primării. Aceste diferențe ajungeau chiar la sute de lei.

În luna ianuarie a anului trecut, Legea educației a fost modificată în sensul introducerii ideii de cuantum minim al burselor la nivel național, care urma a fi stabilită prin hotărâre de Guvern. În anul trecut, această hotărâre de Guvern a prevăzut drept cuantum minim cel alocat în anul bugetar anterior, deoarece statul nu ar fi putut obliga primăriile să dea o anumită sumă de bani pentru burse atâta vreme cât nu le acordau și finanțarea necesară.

Astăzi, pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării a fost publicat un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește drept cuantum minim pentru toate bursele 150 lei. În absența unei finanțări corespunzătoare, impunerea acestei obligații poate duce la zeci de primării care vor înceta acordarea burselor, pe motiv că nu au resursele necesare, astfel elevii putând rămâne fără burse.

Totodată, este în totală contradicție cu principiul echității ca toate bursele să aibă același cuantum minim, acesta fiind și unul atât de mic. Bursele pentru elevi trebuie acordate în funcție de nevoile pe care aceștia le au, iar în acest sens, bursele de ajutor social și studiu ar trebui să aibă un cuantum mai ridicat, deoarece de ele beneficiază elevii aflați în risc de abandon școlar.

Pe cale de consecință, solicităm ministrului educației retragerea proiectului de hotărâre de Guvern privind cuantumul minim al burselor. Totodată, solicităm ca la prima rectificare bugetară să fie alocați banii necesari pentru finanțarea complementară a școlilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de mici isi invata copii sa cerseasca ! Educatia o primesti pt tine, statul trebuie sa iti asigure conditii, nu bani ! Elevii au ajuns sa concureze pensionarii in pomeni , este absurd! treaba elevului este sa invete, nu sa ceara bani moca ! pt bani , are parinti, cine te face , acela te creste !
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272