REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

AEM - Coronavirus: Epidemia nu a provocat până acum penurii de medicamente, dar astfel de situaţii nu pot fi excluse

AEM - Coronavirus: Epidemia nu a provocat până acum penurii de medicamente, dar astfel de situaţii nu pot fi excluse

Replica API 11 martie 2020 | 00:00 867

Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) afirmă că 'nu pot fi excluse' situaţii de penurii de medicamente pe măsura extinderii epidemiei de coronavirus, precizând însă că, în acest stadiu, nu a fost semnalată nicio problemă, transmite AFP, citată de Agerpres.

Pentru a contracara aceste riscuri, AEM a început o muncă de examinare a medicamentelor de uz uman sau veterinar pentru a le identifica pe cele aflate în situaţiile cu cel mai mare risc, dat fiind că marea majoritate a substanţelor active necesare fabricării lor vin din Asia, menţionează Agenţia într-un comunicat.

În cadrul Uniunii Europene a fost creat un comitet executiv - din care fac parte AEM, Comisia Europeană şi autorităţile competente din fiecare stat membru - consacrat situaţiilor de penurii de medicamente, provocate de 'evenimente majore', mai arată Agenţia.

În cazul COVID-19, comitetul executiv va identifica şi coordona acţiunile europene instituite pentru a-i proteja pe pacienţii cu risc de penurie, provocată de pildă de oprirea temporară a fabricilor din zonele afectate de epidemie, sau de restricţii de transport cu impact asupra livrărilor.

Totodată, comitatul 'va asigura că pacienţii şi profesioniştii din sănătate din toată Europa sunt informaţi în mod constant şi transparent despre riscurile şi acţiunile întreprinse pentru a le remedia', mai precizează AEM în comunicat.

Tensiunile legate de aprovizionarea cu medicamente s-au amplificat în ultimii ani, chiar în afara contextului de epidemie. Cauzele pot varia, dar este vorba în principal de creşterea cererii la nivel mondial şi de faptul că fabricile unde se produc substanţele active sunt situate mai ales în India şi în China.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272