REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Mar., 18 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6764
29.4° Constanța Marți, 18 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6764
 

Aeroportul Delta Dunării, modernizat prin proiecte europene

Aeroportul Delta Dunării, modernizat prin proiecte europene

Replica API 5 iunie 2021 | 23:39 1421

Aeroportul internaţional Delta Dunării din Tulcea anunţă că este pregătit de curse regulate, la încheierea a două proiecte realizate cu fonduri europene, iar Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) face demersuri pentru deschiderea unei curse charter Arad-Tulcea.

Aeroportul tulcean a fost declasificat la finele anului 2017 din cauza faptului că nu îndeplinea condiţiile impuse la nivel european, aşa încât nu a mai putut primi aeronave de dimensiuni mari, însă în urma realizării a două proiecte finanţate de Uniunea Europeană a îndeplinit majoritatea cerinţelor.

"Când am primit prima maşină de pompieri am făcut documentele necesare şi am obţinut categoria a VII-a de luptă cu focul pe aeroport, aşa că acum aeroportul poate opera aeronave de până la 200 de pasageri. Din condiţiile impuse de recertificare, s-au îndeplinit aproape 99% din neconformităţile pe care le aveam", a menţionat directorul general al aeroportului din subordinea Consiliului Judeţean (CJ), Vâlcu Stoian.

Cele două proiecte europene au avut un buget total de circa 12 milioane de euro şi au vizat atât dotarea cu echipamente şi utilaje de stingere a incendiilor, echipamente IT de supraveghere, dar şi realizarea unor spaţii noi destinate angajaţilor.

"Actualul terminal de pasageri nu este suficient şi avem un studiu de fezabilitate pentru modernizare. Sper ca până pe 20 iunie să depun cererea de finanţare şi să obţin şi sprijinul consilierilor judeţeni pentru ca anul următor să dăm drumul lucrărilor care ar trebui să se încheie până la finele anului 2023. Orice lună de întârziere contează", a afirmat directorul general al Aeroportului Delta Dunării.

El a mai spus că noul proiect are un buget total estimat de 24 de milioane de euro şi va permite accesul unui număr de circa 200 de persoane în terminalul pasageri, în contextul în care fluxul actual de călători poate fi de circa 50 de persoane.

În acelaşi timp, preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac, a declarat că a început discuţiile cu operatorii turistici din Arad şi cu cei din Tulcea, astfel încât turiştii din vestul României care vor să viziteze Delta Dunării să aibă la dispoziţie mijloace rapide de transport.

"Avem discuţii avansate cu operatorii turistici din Arad şi cu o companie aeriană pentru pachetele turistice pe care le vom oferi turiştilor din vestul României care doresc să ajungă în Deltă. Urmează să construim mobilitatea de la aeroport spre Tulcea şi Murighiol, cele două locuri de îmbarcare a turiştilor spre Deltă", a precizat preşedintele AMDTDD.

Actualul aeroport din judeţul Tulcea a luat fiinţă în anul 1973, prin transferul unităţii aeroportuare care funcţiona la marginea oraşului Tulcea din anul 1952.

Aerobaza a preluat serviciile efectuate anterior de Transporturile Aeriene Româno-Sovietice. Prin cursele regulate Tulcea-Bucureşti-Tulcea, Tulcea-Constanţa-Bucureşti-Tulcea şi Tulcea-Galaţi-Tulcea se asigura transportul de pasageri şi marfă - peşte, icre, raci, materiale de pescărie, împletituri din papură şi stuf, puiet viu de peşte din China, datele statistice din acea perioadă arătând că pe aeroportul Tulcea operau până la 30 de aeronave pe zi.

În anul 2009, unitatea aflată în subordinea CJ a căpătat statut de aeroport internaţional, iar numele acesteia a devenit "Delta Dunării".

Potrivit directorului general Stoian Vâlcu, obiectivele realizate în cadrul celor două proiecte europene vor fi recepţionate pe data de 10 iunie, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
hahahaha! m-am spart de ras, o sa va dati cu zmeul pe aeroportul ala uitat de lume, dar poate se mai sifoneaza niste bani, e bineee!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616