REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° ConstanÈ›a Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
12° ConstanÈ›a Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Afacerist german, CONDAMNAT pentru IMPORT ILEGAL de DEÅžEURI

Afacerist german, CONDAMNAT pentru IMPORT ILEGAL de DEÅžEURI

Replica API 13 noiembrie 2021 | 13:22 1671

Markus Dambeck a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu. Germanul controlează firma RIGK GmbH, din Germania care a realizat contracte cu firma din România cu nume asemănător (Rigk – Societate pentru Preluarea Ambalajelor Industriale și Comerciale din Plastic SRL), deținută tot de Markus Dambeck. În baza acestor contracte, societatea germană a exportat în România cantitatea de 204 tone deșeuri, constând în 58 de baloți de ambalaje de mase plastice. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Medgidia au decis condamnarea lui Markus Dambeck la 2 ani de închisoare cu suspendare în timp ce firma acestuia din România a primit o amendă de 100.000 de lei. Sentinţa a fost comunicată pe 8 noiembrie 2021 şi nu este definitivă.

Germanul controlează firma RIGK GmbH din Germania care a realizat contracte cu firma din România cu nume asemănător (Rigk – Societate pentru Preluarea Ambalajelor Industriale și Comerciale din Plastic SRL), deținută tot de Markus Dambeck. În baza acestor contracte, societatea germană a exportat în România cantitatea de 204 tone deșeuri, constând în 58 de baloți de ambalaje de mase plastice. Acest comerț cu deșeuri era mascat în contracte prin faptul că firma din România deține o instalație care valorifică gunoiul adus din Germania. În realitate, Garda Națională de Mediu a descoperit, în urmă cu doi ani, că societatea nu elimina deșeurile respective într-o instalație proprie, aparținând Rigk SRL, destinată acestui scop, ci era valorificată și eliminată în instalația societății EcoFriend Recycling SRL din Medgidia.

Ce a spus Markus Dambeck

Fiind audiat, Markus Dambeck a recunoscut săvârșirea faptei în materialitatea ei (confirmând traseul comercial al deșeurilor, descris anterior, precum și faptul că deșeurile au fost transferate spre eliminare/valorificare unui alt destinatar), însă a considerat că nu a încălcat nicio prevedere legală (națională sau europeană). A justificat redirecționarea deșeurilor către Ecofriend Recycling prin prisma faptului că, pe de o parte, nu deține o instalație de recuperare/eliminare și pe de altă parte, că aceste operațiuni ar excede activităților pe care le poate desfășura conform autorizației sale de mediu.

Ce a spus instanţa

Apreciind că scopul pedepsei principale, inclusiv reeducarea inculpatului, se pot realiza chiar fără executarea pedepsei, instanța suspendarea executării pedepsei sub supraveghere aplicate inculpatului și va stabili un termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe. De asemenea, firma Rigk – Societate pentru Preluarea Ambalajelor Industriale și Comerciale din Plastic SRL a fost condamnată la plata amenzii de 100.000 de lei.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stire de 2 bani.
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212