REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Afaceristul Avraham Morgenstern află azi dacă scapă de controlul judiciar

Afaceristul Avraham Morgenstern află azi dacă scapă de controlul judiciar

Replica API 9 octombrie 2014 | 14:50 126

Contestaţie la Curtea Supremă

Contestaţie la Curtea Supremă

Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern

Avraham Morgenstern a depus o contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se va judeca joi, 9 octombrie, el solicitând ridicarea măsurii controlului judiciar. Menţionăm că şi primarul Constanţei a cerut acest lucru însă nu a avut succes, magistraţii respingându-i, pe 7 octombrie, cererea de revocare a măsurii preventive.

Reamintim că, pe 8 aprilie anul curent, cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după care au fost puşi sub control judiciar. Din ordonanele de reţinere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la începutul anului 2011, “inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social Henri Coandă, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată”, potrivit unui comunicat de presă al DNA. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primii în mai multe tran’e, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparinând unor societăi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicii cunoscute pentru condiiile restrictive privind cooperarea judiciară internaională în materie penală. În schimbul acestor sume de bani, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuiilor sale de serviciu (ex. iniierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu ‘tefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată cre’terea valorii contractului de achiziie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniiată de primar, au mai specificat procurorii prin intermediul comunicatului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272