REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Afaceristul care a lăsat în paragină locul unde a fost construit primul hidroavion românesc l-a scos pe Borcea din puşcărie!

Afaceristul care a lăsat în paragină locul unde a fost construit primul hidroavion românesc l-a scos pe Borcea din puşcărie!

Replica API 18 ianuarie 2018 | 21:20 1497

Povestea incredibilă a evazionistului condamnat din gruparea lui Fatih Kesser

Povestea incredibilă a evazionistului condamnat din gruparea lui Fatih Kesser

Ruina din centrul Constanţei, despre care „Replica” dezvăluia zilele trecute că este locul în care a fost construit primul hidroavion românesc, aparţine unui om de afaceri turc, condamnat la ani grei de închisoare pentru evaziune. Afaceristul a făcut parte din gruparea celebrului Fatih Kesser şi a fost judecat inclusiv în faimosul dosar Nitramonia. În zilele noastre, bărbatul cu pricina este cel căruia îi datorează "vacanţa" de Crăciun primită de Cristi Borcea, colegul său de celulă.

Fostul sediul al Societăţii de Transporturi Constanţa, de pe strada Griviţei, numărul 44, este un alt loc de glorie al Tomisului devenit ruină. Aici s-a scris istorie, la propriu, fiind clădirea unde s-a realizat primul hidroavion din România. Proprietarul imobilului devenit public este o firmă din Bucureşti, Tur- Yap Grup SRL, o agenţie fără activitate în prezent şi cu datorii de patru milioane lei.

Patronul firmei este cetăţeanul turc Halil Arikan, de 54 de ani, „domiciliat” între timp la Penitenciarul Jilava. Halil Arikan a făcut parte din gruparea coordonată de Fatih Kesser, cea care a devalizat, printre altele, combinatul Nitramonia, cu un prejudiciu adus statului român de 18,9 miliarde lei. Turcul a folosit inclusiv imobilul de pe Griviţei nr.44 în afacerile sale ilegale cu Fatih Kesser, prin intermediul altor două firme pe care le controlează Esence Ays Grup SRL şi Kirvem Impex SRL, ambele din Bucureşti.

Borcea presta 5 zile pe săptămână la turc

În mai 2017, Judecătoria Sectorului 4 a aprobat cererea de eliberare condiţionată depusă de Halil Arikan, condamnat în 2015 la 9 ani de închisoare. În aceeaşi perioadă, apar şi primele informaţii despre Halil Arikan şi Cristi Borcea. Cei doi au fost colegi de celulă la Jilava, iar între ei s-a legat o frumoasă poveste de afecţiune. Borcea a „muncit” câte 5 zile pe săptămână la una din firmele turcului, iar acestea i-au oferit fostului finanţator al lui Dinamo o "vacanţă" de sărbători, când a fost eliberat pentru mai multe zile, ca să-şi petreacă în familie Crăciunul.

Povestea unei alte ruşini constănţene

Reamintim că, în anul 1925, tânărul inginer Radu A. Stoika a construit primul hidroavion românesc „GETTA”, în clădirea lăsată în ruine de Halil Arikan. La data la care a realizat hidroavionul, Stoika avea 25 de ani și era inginer specializat în aeronautică, școlit la Paris și Londra. Hidroavinul care era dotat cu un motor Hiero 220 CP, cu șase cilindri verticali și elice propulsivă, era capabil să zboare opt ore, cu o viteză de 160 km/oră, la un plafon de 4.000 de metri.

A fost probat la puțin timp după realizare, decolând din portul Constanța; rezultatele au fost excelente, impresionându-l pe Regele Carol II, care a recomandat aparatul de zbor Ministerului de Război, după cum nota Marian Moșneanu în publicația „Independența Română”, a Fundației Literar Istorice „Stoika”.

Anii au trecut însă, iar astăzi doar istoricii și pasionații de aviație își mai amintesc de ce a însemnat clădirea de pe strada Griviței în istoria noastră. Ulterior mutării Societății de Transport, clădirea a avut fel de fel de destinații, de la țesătorie până la băi comunale și cămin de fete. După Revoluție, imobilul a fost vizat de legea retrocedărilor. Și, într-un final, a fost retrocedat.

Ansamblul comemorativ, mutat în parcul Muzeului Marinei Române

În 1992, pe 12 august, pe fațada imobilului a fost dezvelit un ansamblu comemorativ menit să reamintească trecătorilor că aici s-a scris istorie. Dar pentru că, de-a lungul anilor, era din ce în ce mai evident că nimeni nu se preocupă de conservarea imobilului, în 2004, reprezentanții Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) filiala Constanța împreună cu reprezentanții Muzeului Marinei Române au reușit să mute ansamblul comemorativ în parcul Muzeului Marinei Române, unde se află și astăzi.

Proprietarul, supraimpozitat cu 500% pentru starea actuală a imobilului

Iar prin clădirea respectivă s-au perindat mai multe familii de romi, de oameni ai străzii, până când imobilul s-a prăbușit, pe bucăți. Într-un raport al Direcției Poliției Locale, din 19.04.2016, se menționează că „degradarea este cauzată de factorul uman, prin decizia de neimplicare în întreținerea unei clădiri”.

Iar pentru că proprietarul, SC Tur – Yap Group SRL, nu s-a preocupat de reabilitarea clădirii, „afectând în mod negativ aspectul general urban”, în luna iulie 2017 consilierii locali au decis, prin hotărâre a Consiliului Local, supraimpozitarea clădirii cu 500%, urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită. SC Tur – Yap Group SRL are sediul în București.

„Hotărârea produce efecte până la data ieșirii imobilului din categria clădirilor neîngrijite”, se arată în aceeași hotărâre de Consiliu Local, schimbarea încadrării urmând să fie făcută tot în urma verificărilor Poliției Locale. Iar până în prezent, este evident că în loc de îmbunătățiri, imobilul este distrus mai mult din zi în zi.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tare aia cu Replica v-a dezvaluit acum cateva zile ca in cladirea asta a fost facut primul hidroavion din Romania. Cea mai tare dezvaluire, despre care au scris si au spus cam toate ziarele si tv-urile din Constanta, inca de acum zeci de ani... A fost si un monument acolo, in forma de elice, dar l-au furat baietii sa il duca la fier vechi, ca era din bronz si valora mult, iar paza ioc, ca doar suntem in Constanta si cultura nu produce bani, ca sa citez un clasic in viata, acum la Poarta Alba...
0
0
Creatura cretina, Borcea nu este eliberat conditionat.
1
1
Pe ruxandra iulian din satu nou cand il bagati la puscarie...?traieste in concubinaj cu omer beldis
2
3
la toti dusmanii labagii . Felicitari doamna ROCSANA CRISTEA , autoarea articolului .
5
0
pe puscariasul si zdreanta de borcea! sa moara falit!
5
1
Cacat expre in paragina
2
1
Daca mai scrii multe articole de borcea sar putea sa ramai cu burta la gura umflato Rocsana CRISTEA
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218