REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Afganistan: Talibanii au revendicat atacul de la Kabul, soldat cu 100 de răniţi

Afganistan: Talibanii au revendicat atacul de la Kabul, soldat cu 100 de răniţi

Replica API 2 iulie 2019 | 00:00 351

Talibanii au revendicat explozia unei maşini-capcană şi atacul produse luni dimineaţă, la o oră de vârf, într-un cartier din centrul capitalei afgane Kabul, relatează AFP şi Reuters.

În jur de 100 de răniţi, printre care 35 de elevi ai unei şcoli private, au fost transportaţi la spital, a transmis pe Twitter un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Wahidullah Mayar, citat de Reuters.

Atacul a vizat 'un centru logistic şi de inginerie al Ministerului Apărării', a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, într-un comunicat, precizând că 'un mare număr de atacatori' a pătruns ulterior în clădire.

'Atacatorii se aflau în apropierea turnului Gulbahar (în care se află un centru comercial şi apartamente, n.red.). Zona este încercuită', a declarat un purtător de cuvânt a poliţiei, Firdaws Faramarz, precizând că forţele de ordine au evacuat mai multe persoane.

Două elicoptere survolau zona, iar sporadic puteau fi auzite focuri de armă.

Atacul a început prin explozia unei maşină-capcană, la ora 08:50 (04:20 GMT), deflagraţia putând fi simţită la peste 2 km distanţă. 'La ora 08:50 (04:20 GMT), o explozie s-a produs în apropierea (cartierului) PD 16 din Kabul. Mai întâi a explodat o maşină-capcană, apoi mai mulţi atacatori au luat cu asalt o clădire. Zona este împrejmuită de forţele speciale de poliţie', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi, citat de AFP.

Federaţiile afgane de fotbal şi de cricket, dar şi clădiri militare, sunt situate în cartierul vizat de atac.

Explozia s-a produs în vecinătatea sediului postului Shamshad TV, care şi-a încetat pentru scurt timp emisia, după care a reluat-o, difuzând imagini ale clădirii, serios avariată.

Deflagraţia 'a distrus toate geamurile şi uşile' postului, a indicat pentru AFP unul din prezentatori, Hashmat Stanikzai, care s-a declarat 'terifiat'.

Atentatul de luni 'arată natura criminală inerentă' a talibanilor, a acuzat pe Twitter prim-ministrul afgan Abdullah Abdullah, chemând la 'pedepsirea necredincioşilor'.

Acest nou atac a avut loc în contextul în care Statele Unite şi talibanii afgani au început sâmbătă, la Doha, o nouă rundă de discuţii, a şaptea. Negocierile au început în septembrie 2018 şi vizează patru puncte principale: retragerea trupelor americane, garanţii că Afganistanul nu va servi drept refugiu pentru grupări teroriste care vor să atace alte ţări, un dialog inter-afgan şi o încetare permanentă a focului.

Deşi părţile par să se pună de acord asupra primelor două puncte, talibanii pun piedici celorlalte două, refuzând în continuare să discute direct cu guvernul de la Kabul, pe care îl consideră o 'marionetă' în slujba Statelor Unite.

Marţi, în timpul unei escale la Kabul, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că speră într-un acord de pace cu talibanii 'înainte de 1 septembrie'.

Responsabili americani au indicat deja că speră în ajungerea la un acord de pace înainte de alegerile prezidenţiale afgane, amânate de două ori şi care ar urma să aibă loc în septembrie.

Reluarea discuţiilor în capitala Qatarului a coincis cu un atac lansat de talibani în zori în provincia afgană nordică Baghlan, districtul Nahrin, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 25 de membri ai miliţiilor proguvernamentale. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272