REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Afganistan: Trump a anunţat că încetează negocierile cu talibanii

Afganistan: Trump a anunţat că încetează negocierile cu talibanii

Replica API 9 septembrie 2019 | 00:00 359

Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă seara că pune capăt ''negocierilor de pace'' purtate de un an cu talibanii pentru a contribui la încetarea a 18 ani de conflict în Afganistan, deşi părea că existau şanse de a se ajunge la un acord istoric, relatează duminică AFP.

Preşedintele Statelor Unite a dezvăluit de asemenea că iniţial urma să se întâlnească duminică la Camp David, ''separat'' şi în cel mai mare ''secret'' cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu ''principalii lideri talibani''. "Aceştia erau în drum spre Statele Unite în această seară", dar "am anulat imediat întâlnirea", a precizat el pe Twitter.

''Din păcate, în încercarea de a creşte presiunea'', talibanii ''au recunoscut un atac la Kabul în care au fost ucişi unul dintre marii noştri soldaţi şi alte 11 persoane'', a subliniat Trump, justificându-şi decizia surprinzătoare de ''a opri negocierile de pace''.

Atacul de joi a fost al doilea comis în câteva zile în capitala afgană, revendicat de insurgenţi în pofida ''acordului de principiu'' pe care emisarul american Zalmay Khalilzad susţine că l-a încheiat în cursul discuţiilor de la Doha.

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a revenit joi la Doha, în Qatar, pentru a relua negocierile cu talibanii în vederea unui acord care să permită o retragere militară a Statelor Unite din Afganistan, notează AFP, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Duminică, emisarul american a afirmat că a încheiat a noua rundă de negocieri cu talibanii la Doha, deplasându-se apoi la Kabul, unde a prezentat guvernului afgan un 'acord de principiu' cu aceştia.

Proiectul de acord prevede o retragere în etape: într-o primă fază, în primele 135 de zile, armata SUA ar urma să se retragă din cinci baze, iar numărul militarilor să fie redus de la 13.000-14.000 în prezent, la 8.600. Textul ar urma să includă un calendar cu diminuări ulterioare ale efectivelor, dacă vor fi întrunite condiţiile necesare. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte bine Trump. Nicio negociere. Tunurile pe ei.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102