REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Află ce beneficii are leurda sau usturoiul sălbatic

Află ce beneficii are leurda sau usturoiul sălbatic

Replica API 29 martie 2021 | 00:00 979

Leurda este o plantă care apare primăvara și al cărei miros seamănă cu cel al usturoiului. Din acest motiv mai este numită și usturoiul sălbatic. Frunzele de leurdă sunt verzi și lucioase și cresc direct din pământ, fără tulpină aferentă.

Sursă foto: Shutterstock

Consumul de leurdă, atât în mâncăruri gătite, cât și ca remediu naturist, are tradiție în mai multe țări din Europa. Așadar, aceasta este folosită de secole drept tonic pentru organism, grație proprietăților antiseptice, antibacteriene și purifiante. La fel ca usturoiul, leurda poate avea un impact benefic asupra colesterolului mărit și hipertensiunii, așa încât un consum regulat poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, scrie doc.ro.

Ce este leurda și ce nutrienți conține?

Leurda este una dintre plantele vedetă ale primăverii, în special fiindcă se folosește proaspătă, în plin sezon. Pe teritoriul României, leurda este considerată o plantă comestibilă și medicinală, fiind folosită pentru aromarea preparatelor, ca un condiment verde, dar și în diverse remedii naturiste.

Aceasta are un gust și un miros asemănătoare cu ale usturoiului, însă nu la fel de intens și fără iuțeala specifică usturoiului. Frunzele sunt plate, ovale, de un verde intens, iar planta poate fi recunoscută cu ajutorul unor flori mici, albe.

Majoritatea nutrienților sunt conținuți de către frunze, singura parte a plantei pe care o consumăm. Leurda conține sulfură de alil (substanța care îi oferă mirosul specific), carotenoizi, vitaminele A și C, uleiuri volatile și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu și cupru.

Beneficiile leurdei pentru organism

Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă. Așadar, există o tradiție transmisă din bătrâni care sugerează că un consum regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv și a sângelui, favorizând eliminarea toxinelor. Leurda are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului. Din acest motiv, leurda este un aliat important în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.

Tot asemenea usturoiului, leurda acționează în mod activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali. De asemenea, există multe remedii naturiste pe bază de leurdă pentru tratarea acestor afecțiuni, pe care le poți utiliza în afara sezonului de leurdă.

Totodată, leurda este utilă și pentru sănătatea rinichilor. Printr-un consum regulat de leurdă se poate elimina excesul de acid uric și se poate favoriza urinarea și vindecarea infecțiilor urinare. În caz de infecție urinară sau exces de acid uric, este important mai întâi să te consulți cu un medic specialist și să urmezi tratamentul indicat de acesta. De asemenea, este recomandat să îi comunici dacă urmezi un regim cu leurdă sau consumi un remediu pe bază de leurdă, în paralel cu tratamentul medicamentos.

Printre beneficiile asupra sistemului cardiovascular se numără și scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol, dar și fluidificarea sângelui și, implicit scăderea riscului de tromboză sau de accident vascular.

Nu în ultimul rând, leurda îmbunătățește memoria și atenția, tratează insomnia și este recomandată deseori în cazurile de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative.

Cum consumăm leurda?

Experții în nutriție recomandă ca leurda să fie consumată în special proaspătă, pentru că în urma gătirii sau deshidratării se pierd multe dintre substanțele active și din nutrienții conținuți de plantă, în special vitaminele. Așadar, poți adăuga frunzele proaspete de leurdă în salate, în diferite combinații, cum ar fi în salate răcoritoare de legume, sau în salate calde, cu piept de pui, boabe de năut coapte sau alte surse sănătoase de proteină. Datorită gustului aromat și ușor picant al frunzelor de leurdă, e posibil să nu mai ai nevoie să adaugi sare sau sosuri nesănătoase, deci cu atât mai bine pentru sănătate.

Dacă alegi să gătești leurda, îți recomandăm să o adaugi spre sfârșitul procesului de preparare. O poți presăra cu două sau trei minute înainte de a stinge focul, peste mâncăruri de sezon, din legume sau carne. Te afli în pană de inspirație?

Mai jos ți-am pregătit o rețetă inedită cu paste și leurdă, pentru un prânz sau o cină savuroasă, alături de cei dragi.

Paste linguine crocante cu leurdă

Prin coacerea ușoară a pastelor obții un gust inedit, ușor crocant, care se potrivește perfect cu gustul aromat al leurdei și al migdalelor coapte. Dacă ți-a plăcut rețeta și ai vrea să o gătești și în afara sezonului de leurdă, poți înlocui frunzele de leurdă cu câțiva căței de usturoi și o mână de pătrunjel tăiat mărunt.

Sursă foto: Shutterstock

Ingrediente, pentru patru porții:

- 400 g paste linguine, rupte în două

- 3 lingurițe ulei de măsline

- 3 cepe roșii mari, tăiate mărunt

- 20 g unt

- O linguriță oțet din vin alb

- 100 ml vin alb sau cidru sec

- 200 g leurdă proaspătă, spălată și tăiată mărunt

- 40 g stafide, lăsate în apă fierbinte timp de 10 minute

- 40 g migdale decojite și coapte

- 60 g parmezan ras

- Sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare:

Încălzește cuptorul la 170 grade Celsius, apoi așază pastele pe o tavă de copt, stropește-le cu o linguriță de ulei de măsline și lasă-le la copt 10 minute. Între timp, amestecă restul de ulei de măsline cu untul într-o tigaie mare, adaugă ceapa, și lasă-le la gătit la foc mic până când încep să se omogenizeze. Adaugă un strop de sare, acoperă tigaia cu un capac și ia de pe foc. Permite frăgezirea cepei în sosul obținut circa 10 minute, după care ia capacul de pe tigaie, pune din nou la foc, adaugă oțetul și vinul și permite gătirea ingredientelor până când lichidul se evaporă aproape complet. Adaugă, apoi, leurda și las-o să se gătească în sosul obținut, la foc mic, aproximativ trei minute.

Când pastele s-au copt suficient, pune-le la fiert circa 7-10 minute, în apa gata clocotită. Când sunt gata, scurge-le, adaugă-șe în tigaie și amestecă-le bine în sos. La final, adaugă migdalele și stafidele, alături de sare și piper după gust. Se servesc cu parmezan ras.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272