REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.5° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Agenţia Naţională Antidrog din România a preluat preşedinţia grupului Dublin

Agenţia Naţională Antidrog din România a preluat preşedinţia grupului Dublin

Replica API 15 august 2016 | 00:00 352

În cadrul reuniunii Grupului Dublin desfășurate la Bruxelles, Belgia, în data de 30 iunie a.c., Agenția Națională Antidrog (ANA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a preluat președinția Grupului Dublin pentru următorii doi ani. Candidatura României a fost acceptată de către toate statele membre participante, ca urmare a demersurilor realizate atât de Ministerul Afacerilor Interne, cât și de Ministerul Afacerilor Externe, precum și datorită prezenței active a țării noastre în cadrul întâlnirilor Grupului.

Grupul Dublin, înfiinţat în anul 1990 cu ocazia reuniunii periodice CELAD (Comitetul European de Luptă Antidrog, predecesorul Grupului Orizontal pe Droguri al Consiliului UE) la Dublin, este o iniţiativă extinsă, care cuprinde statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Japonia, Comisia Europeană şi Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC). De asemenea, la lucrările Grupului participă reprezentanţi ai altor organizaţii şi organisme internaţionale sau regionale, cum ar fi: Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA), Grupul Pompidou, Europol, Interpol, Organizaţia Mondială a Vămilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNESCO, Organizaţia Internaţională a Muncii, Comisia Interamericană pentru Controlul Abuzului de Droguri sau Banca Mondială.

Grupul este un mecanism flexibil de coordonare pentru nivelul global, regional și național, privind problematica producției, traficului și consumului de droguri, bazându-se pe consens și asistență mutuală. Reuniunile au ca scop îndeplinirea a trei obiective majore: analiza și schimbul de informații cu relevanță în problemele internaționale legate de droguri, elaborarea de recomandări către statele membre sau partenere pentru soluționarea lor și căutarea de modalități concrete de coordonare a răspunsului față de problemele identificate.

Funcțional, activitatea este structurată pe mai multe niveluri, respectiv nivel central, nivel regional şi nivel local (Grupurile Mini Dublin). Grupurile Mini Dublin sunt organizate de către statele care deţin preşedinţiile Grupului Dublin la nivel regional.

În calitatea sa de președinte, România își propune o continuare a perfecționării colectării datelor de la cele 86 state aflate în prezent sub monitorizarea Grupului, precum și elaborarea unor recomandări, care, în prealabil, primesc consensul Grupului, oferind posibilitatea implementării politicilor antidrog generate de documentele ONU, ale Uniunii Europene, precum și ale altor foruri regionale de cooperare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272