REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Agenții economici de pe str. Ștefan cel Mare au dat faliment, din cauza șantierului! Video

Agenții economici de pe str. Ștefan cel Mare au dat faliment, din cauza șantierului! Video

Alexandru CRENGANIS 24 mai 2023 | 00:00 5073

Lucrările de pe Ștefan cel Mare au transformat centrul Constanței într-o ”uzină” de praf și nervi întinși la maxim. Constănțenii care sunt nevoiți să străbată zona, aflată în plin proces de reamenajare, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și atenție. Clădirile nereabilitate fac și ele parte din imaginea tristă și dezolantă a centrului. În tot acest proces, operatorii economici par să fie principalii păgubiți. Zeci de comercianți au pus lacătul pe ușă din cauza aceasta și nu se știe dacă vor reveni!

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video

Strada pietonală Ștefan cel Mare ne duce cu gândul la străzile pe care, erau de o parte și de alta, mici buticuri sau patiserii, gelaterii, așa cum vedem în marile orașe ale Europei. Însă, frumusețea zonei este umbrită de o bună perioadă de șantierul care nu se mai termină.  Reporterii Replica au luat la pas artera din inima orașului pentru a vedea cum arată aceasta, la mai bine de doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare, iar peisajul este unul dezolant. Strada Ștefan cel Mare, altădată artera comercială a Constanței, a ajuns în prezent un dezastru.

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video
Mulți comercianți au pus lacătul pe afacere din cauza lucrărilor care par că nu se mai termină, iar în urma lor au rămas zeci de spații de închiriat și vitrine goale. În momentul de față artera arată jalnic, iar situația pare că nu se va rezolva prea curând.

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video
Peisaj dezolant pe Strada Ștefan cel Mare

Nici înaintea începerilor lucrărilor de reabilitare, situația nu era una excelentă, fiind multe spații de închiriat, dar după ce reabilitarea a început, situația a devenit dramatică.

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video
În prezent, puține afaceri mai sunt deschise pe arteră, dar și acestea au de suferit din cauza lucrărilor nesfârșite, deoarece oamenii se feresc să se mai plimbe pe artera din inima Constanței, iar cei care o tranzitează o fac cu scopul de a-și rezolva anumite probleme, și în niciun caz pentru a se relaxa.
 

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video

În momentul de față, oamenii de afaceri evită această zonă, iar cei care au mai rămas nu se știe cât vor mai rezista dacă lucrările de reabilitare vor fi amânate mereu. În spatele camerelor, unii dintre cei care nu și-au strâns încă bagajele și nu au pus lacătul pe ușă, ne-au dezvăluit că nu știut cât vor mai rezista, iar proiectul ce promitea, la început, lucruri mărețe, s-a transformat într-un coșmar pentru ei.

Cât va mai dura această bătaie de joc și cine va răspunde pentru pierderile economice ale agenților comerciali?! Sunt întrebări la care nimeni nu găsește răspuns, deocamdată.

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video

Lucrări executate în ritm de melc

Contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul municipalității a fost semnat la în vara anului 2021, însă lucrările au fost începute efectiv abia în 21 octombrie, după parcurgerea tuturor procedurilor legale și predarea amplasamentului. Dar lucrările nu au mers tocmai conform planului și acestea au fost amânate de mai multe ori. Reamintim că valoarea contractului este de 89.854.757,70 lei.

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video

Mai întâi, antreprenorul a amânat finalizarea lucrărilor pentru data de 30 iunie 2023 și a dat vina pe compania de apă care trebuia să termine de înlocuit țevile de sub stradă înainte de a se monta pavaju. Însă, Primăria Constanța a declarat că termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023. După ce luni de zile, nu a lucrat nimeni pe strada Ștefan cel Mare, antreprenorul general Meva, a subcontractat firma Mooz Service SRL pentru a excuta o parte din lucrările de pe artera din inima orașului. Se pare că firma este condusă de Viorel Farcaș fostul director al Confort Urban. Acesta a declarat că a fost subcontractat pentru a rezolva problema pavelelor de pe Strada Ștefan cel Mare, după ce Meva a primit aviz de neconformitate. “Unde au pus pavele prost, pe Ștefan cel Mare, au primit aviz de neconformitate și am început să le scotem și să le punem cum trebuie. Încerc acum să remediez ce au stricat, fără costuri suplimentare Eu am instalațiile electrice, iar când acestă firmă a întârziat din n motive nu am putut să termin lucrările.”, a declarat Viorel Farcaș.

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Video


Chițac spune că lucrările se vor finaliza la sfărșitul anului 2023

Edilul Constanței, Vergil Chițac, a declarat într-in interviu pentru Replica din 11 martie că lucrările se vor termina la finalul anului 2023, și că lucrările au fost întârziat din mai multe motive. “Ștefan cel Mare trebuie terminat în luna august. Ei dacă se mobilizează... Ca să nu mai aveți deziluzii, luați-vă ca termen mintal anul 2023. La finalul anului. Eu sunt sinucigaș? Nu vreau să se termine proiectele acestea? Ce fac în momentul de față dacă termin raporturile cu ea? Proiectul acela a fost complex, pentru că dedesubt trebuia să repare RAJA. A fost și problema cu acea firmă care a licitat și a părăsit, și nu puteam să facem nimic până nu termina RAJA. Trebuie și noi să ne facem treaba noastră cu termia și înlocuim acum, proiectul a fost mai complex, nu putem da vina numai pe el. toate proiectele mari și complexe, la un moment dat se gripează”., a declarat acesta.

Ce prevede contractul

Amintim că prin acest proiect al municipalității, realizat cu fonduri europene, se urmărește reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare, precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente și crearea de zone shared-space (3.029,00 mp).

Agentii economici de pe str. stefan cel Mare au dat faliment, din cauza santierului! Videoașa ar trebui să arate zona, după reabilitare

De asemenea, va fi instalat mobilier urban, fântâni arteziene, vor fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma bucur intens ca le faceti spatii c.i.o.r.i.l.o.r. care bantuie zona aia si au facut cheag acolo, sa poata vandaliza, pischa si vomita pe acolo mai bine. Sa stea la umbra, sa joace un tenis de picior, sa ia apa cu bidoanele de 5 litri de la cismele, seminte flegme, urlete, un viol micut. Basca dl proxenet Bosanceanu care construieste fara autorizatie la nr 97, sa vina si niste cordaciuni si niste arabeti sa dea la os. Totul este mirobolant. Atat cimpanzeii de la eschibaba si tistimelu care au consimtit sa se inchida o strada gandita sa fie rutiera cat si acest boschet incompetent parazit la stat militar fara razboaie sa raspunda penal. Pacat ca acuma la parnaie e asa un fel se summer camp. Lor li s-ar fi potrivit un canal o Siberie, d-astea grele adevarate. Sper sa va luati premiul dupa meritul sufletelor voastre de kkt
9
1
Cum reactioneaza Agentii economici,ce demersuri au facut pentru a impartii pierderile cu Primaria?Un manager adevarat vede succesiunea de operatiuni/modificari ca la un joc de sah ,ori Primaria cu ai sai angajati platiti bine si ingrasati se apuca de ex. sa faca lucrarile necesare pe un bulevard dupa care cere sa nu se mai parcheze masini!Nu era normal sa gandesti inainte?
1
1
Acest bashit, calcă testicoae, pute gură, urat și putzopalmist sadea.. Fură de rupe
7
0
Cata nerusinare sa spui ca o strada de 800 de metri se reabiliteaza in 3 ani de zile deoarece proiectul este complex. Si elevii analfabeti spun ca intrebarile au fost complexe atunci cand sunt testati....Sa arunci peste 20 milioane de euro doar pentru a distruge ceeace era bine (strada fusese modernizata cu doar 8 ani inainte ) nu poate ramane nepedpsit .Nu toti banii sunt europeni domnule mincinos ! Se va repeta escrocheria cu Parcul arheologic sau Complexul expozitional....cand banii europeni au fost returnati,iar lucrarile le-am platit noi fraierii. ?Cu acesti bani se facea un Spital nou ,mai mare ca cel existent
16
0
Oameni dragi constanteni aceasts CARICATIRA DA PRIMAR care domneste peste UN ORAS DA p****i o sa ne bage in groapa pana la urma!!! Chitac FMM DA HANDIKAPAT!! PUTREZITIAR CARNEA PA TINE !! MANCATEAR VIERMII DR VIU ca pe IROD cel Mare!!
10
1
O pot oricând pomeni pe mămică lui chițac!
7
0
Ți-ai dracu, nu v-a plăcut când dansam în carbasanul gol cu Corina tzatze multe, mă mai ardeam la ghiot, dar Constanța era plina de p****i..
9
3
Chitac sa plateasca ! Judecat si confiscare extinsa.
16
0
Chitac iti doresc viata lunga, pe are sa o petreci la pat bolnav de cancer, iar toti bani furati sa.i cheltui pentru a vindeca. Dar sa nu reusesti si sa mori in chinuri groaznice, tu si familia ta si toti muncitorii de la primarie. Amin.
13
1
asteptam alegerile sa-i dam jos, au distrus orasul
23
0
Pe nimeni nu intereseaza strada aia poate decat mosi mai cumpara de acolo daca vrei ceva mergi in mol nu pe strada aia cu magazine din 1900 toamna
7
16
dece nu il dati in judecata pe primar, pentru recuperarea daunelor? pe el, nu primaria. gluma se ingroasa, dar mos tagirta isi plimba ouale in fiecare zi, de la eforie la cta. nu se gaseste cineva sai impute motorina, salariul soferului?
15
0
daca nu au mai avut ce fura cei din actuala guvernare locala au decis sa inchida stefan cel mare au luat spatii si isi a amenajeaza strada fantani etc ... ca sa fie aleea pnl usr
7
0
ca si bine o duceau in paragina aia.
5
6
Au dat faliment inainte cu mult sa fie santier pentru ca zona a devenit de cativa ani goala.
16
13
jaf la drumul mare.sa vedem cat vor tine pavelele alea.uitati va in peninsula.si cat de idiot poti fiisa pui fantani arteziene pe stradela asta unde adie vantul de nu te poti tine pe picioare.fie vara fie iarna.heirupisti
17
2
Stopați jaful! Treziți-vă! Pana când?! Luați atitudine! În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Cristinel Viorel Farcaş a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu aplicarea următoarei pedepse şi a modalităţii de executare a acesteia, respectiv trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a desfăşura o activitate de conducere în cadrul SC Confort Urban SRL şi pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
19
1
Constanta-oras minunat! Ti-e mai mare sila....
27
1
Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatului Cristinel Viorel Farcaş, la data faptelor director general al SC Confort Urban SRL (societate cu capital integral de stat, care are ca asociat unic Consiliul Local al Municipiului Constanţa), pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, instigare la folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, într-un scop contrar intereselor acesteia (în forma participaţiei improprii), conflict de interese.
19
1
Toti comerciantii afectati de incompetenta functionarilor din Primaria Constanta, ce aveau afaceri comerciale pe str. Strfan cel Mare, sa se uneasca si sa actioneze in instanta , au drepturi sa ceara sa fie despagubiti material!!
26
2
Ia ti dat lu Farcas lucrarea? Vai de mama voastra de p****i?
27
1
Pensionarul special, aducatorul de covid, popotarul nesatul, impotentul.
26
2
De la Ana la Caiafa . Am spus ca dacă tot m au găsit ăștia și, nu mai am voie 2 ani la Fonfort urban , zic sa inventez Meva și sa i dau drumul la treaba . Sunt cum ma știți, neschimbat doar cu alta mașina. Hai va pup nu fiți rai ca faceți riduri și varice . Câini latră lu Cristi ii trece cu suspendare .
15
0
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 27 iunie - 19 noiembrie 2014, inculpatul Cristinel Viorel Farcaş, în calitate de director general al SC Confort Urban SRL Constanţa, a solicitat administratorului delegat al unei societăţi comerciale (ce deţinea în acelaşi timp şi o funcţie de execuţie în cadrul SC Confort Urban SRL Constanţa) să achiziţioneze un autovehicul marca Porsche Macan S pe care să-l pună la dispoziţia inculpatului, lucru pe care acesta l-a şi făcut. Autoturismul respectiv, în valoare de 425.160,50 de lei cu TVA (aproximativ 95.000 de euro cu TVA), a fost pus la dispoziţia inculpatului cu titlu de folos necuvenit, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale acestuia din urmă, respectiv atribuirea şi derularea în bune condiţii a unui acord-cadru privind servicii de transport rutier şi închiriere utilaje încheiat cu societatea respectivă
25
0
Sa dea primăria în judecata , și sa ceara daune !
23
0
Ce credeți ?!? Cei de la Meva de i a găsit neconformi și care au pus Pavelele “greșit” din atelierelor pana im Mihai Viteazu, tot ei pun din Mihai Viteazu pana in răscoalei 1907 . Așa ceva este inadmisibil și strigător la cer. E de rasul curcilor și, nimeni nu vede sau așa e apelul’ Treziți-vă ... toți niște incompetenți pe ceea ce fac , nu au pregătire , se aude stângăcia înainte sa o vezi cu multe străzi înainte din limbajul c*****t al muncitorilor. Nu le pasa , zici ca fac expre’ sunt din singur , Tulcea cochirleni . Nu sunt pregătiți , maxim hamali
25
0
Este o minciuna și o dezinformare!!! Se scot Pavelele și ,se aseaza peste tot ce au lăsat cu un nou strat de mortar acoperind totodata și canalizările făcute deja!!! Atenție de 20 de ani majoritatea comercianților stau cu sacii de nisip așteptând sa le pună in uși pe timpul toamnei!!! Iar acum le acoperă!!!! Este inadmisibil ce se petrece aici!!!!
32
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614