REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.4° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Agricultorii, revoltați! Seceta din Dobrogea îi lasă pe guvernanți deshidratați

Agricultorii, revoltați! Seceta din Dobrogea îi lasă pe guvernanți deshidratați

Victor ROTARU 9 decembrie 2023 | 00:00 1583

Comisia Europeană a aprobat acordarea a 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru sprijinirea României în urma daunelor extinse cauzate de incendiile și seceta din 2022. Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, spune că întotdeauna sumele primite sunt prea mici pentru fermieri și că aceștia nu-și doresc în fiecare an despăgubiri, ci condiții de muncă normale. 

Agricultorii, revoltati! Seceta din Dobrogea ii lasa pe guvernanti deshidratatiFoto cu rol ilustrativ

România este afectată de ani de zile de secetă, iar în acest sens Comisia Europeană a aprobat acordarea a 33,9 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru sprijinirea fermierilor afectați de seceta din 2022. În perioada martie - august 2022, România a fost afectată de o secetă severă cauzată de nivelul redus al precipitațiilor. Aceste evoluții au avut consecințe extinse, cum ar fi recolte mai scăzute, incendii de pădure și deficitul de apă curentă și potabilă în multe regiuni.

Filipescu: Ne dorim condiții optime de muncă

Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea este de părere că orice ajutor este binevenit, însă, cel mai mare ajutor ar fi dacă societățile de asigurări ar acoperi și daunele provocate de secetă: „Suma alocată întotdeauna este mică pentru că valoarea pagubelor în România a fost mare, mai ales cele afectate de secetă. Noi am solicitat de fiecare dată să gândim un sistem de asigurări performant, astfel încât să nu mai ajungem la aceste despăgubiri. Modul în care au fost acordate despăgubirile și valorile acestora au creat nemulțumiri în rândul fermierilor, iar noi nu ne dorim să primim anual despăgubiri cât ne dorim să ni se creeze niște condiții optime de muncă și pentru a lucra în condiții normale, civilizate. Pentru asta avem nevoie de apă, automat de irigații, și de un sistem de asigurări astfel încât în toate zonele țării să fie asigurate riscurile majore. În Dobrogea societățile de asigurări nu acoperă seceta, ceea ce nouă ne creează dezavantaje majore și în comparație cu celelalte zone ale țării.” 

Agricultorii, revoltati! Seceta din Dobrogea ii lasa pe guvernanti deshidratatiRăzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

„Guvernanții nu înțeleg cât de importantă este agricultura”

Guvernul încearcă pe cât posibil să reducă din cheltuieli, iar în luna octombrie au fost adoptate mai multe măsuri care au afectat și sectorul agricol: „Ordonanța austerității vine și pune o presiune suplimentară pe fermieri din punct de vedere al taxelor crescute pentru forța de muncă. În agricultură s-au dat acele scutiri la plata CASS-ului care nu au rămas în vigoare decât un an de zile, deci nu am avut predictibilitate. În momentul în care au fost introduse aceste scutiri, fermierii au angajat forță de muncă și au crescut salariile, iar deodată li s-a impus o taxă suplimentară într-un context greu de gestionat. Noi veneam după 3 ani de zile de secetă, după o perioadă de război în care ne-am confruntat cu o creștere a prețurilor la materia primă, anul acesta au scăzut foarte mult prețurile la cereale și automat foarte mulți fermieri au vândut în pierdere. Sunt aceste probleme cu logistica, atât pe drumurile naționale cât și în Portul Constanța și ne-am trezit cu niște taxe crescute, într-un context de incertitudine, ceea ce a afectat întreaga activitate și a creat nemulțumiri foarte mari. Noi am sperat până în ultimul moment că se vor menține toate aceste facilități pentru agricultură, pentru că alături de construcții, am fost foarte afectați de pandemie, de războiul de la graniță. De aceste beneficii nu ne-am putut folosi nici măcar un an de zile, asta este. Guvernanții nu înțeleg cât de importantă este agricultura, dar mai ales problemele cu care noi ne-am confruntat”, a încheiat Răzvan Filipescu.  
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Romania nu este afectata in fiecare an de seceta ci de catre o boala mult mai grava si anume HOTIA de sus dela varf care merge pana jos ,Cand sus se furau flota si fabricile ,jos se furau complet instalatiile de irigatii.Asociatiile astea nu au aflat inca ? Sa puna mana dela mana si sa investeasca pentru refacerea lor .Scurt.Fara pomana dela stat
1
0
Ba guvernantii chiar inteleg cat de importanta este agricultura,asa ca fac orice se poate pentru asigurarea sprijinului agricultorilor ucraineni,de fapt proprietarilor americani de terenuri agricole din Ucraina. In plus,ca Ucraina sa fie sigura de lipsa eventualei concurente,guvernantii asigura starea cacacioasa a agriculturii romanesti,pe langa saracirea voluntara a intregii populatii,silite sa cumpere ce e mai nasol din Ucraina si restul Europei. Da,guvernele romanesti si presedintii chiar fac mult bine. Nu fac bine romanilor ci altora,insa fac mult,foarte mult bine. Atata doar ca producatorii de medicamente din afara nu au vanzari mari de somnifere sau tranchilizante aici,ca noi suntem din fire adormiti si tranchilizati,nu ripostam.
2
0
nu mai pierdeti timpul cu agricultura! urmati cursuri de actorie: stiinta milogelii!
4
0
patronii sa nu-si mai faca vile in strainatate ci sa -si faca sisteme de irigatii
4
0
in treizeci de ani au distrus tot sistemul de irigatii acum se chinuie sal refaca in saptezeci de ani! sa furat an de an si cand numai au ce fura sa apucat sa ...puna la loc pe banii amarastenilor!
5
0
Zicea tovarășul Ceaușescu ,puteți dar nu vreți.Voi ori puteți dar nu vreți, ori vreți dar nu puteți.Care i problema voastră reală, că de furat ați furat,acum nici nu puteți întreține ce ați furat? Hoți de rahat ar zice unul sau altul.Shit.
6
0
Sa vina ploaia când zicem noi. Că nu suntem puțini,ăștia ce v ar dori sau nu ploaia.
2
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436