REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ai un copil cu sindromul Down? Iată câteva ponturi de parenting utile, pentru a îi asigura o viață normală

Ai un copil cu sindromul Down? Iată câteva ponturi de parenting utile, pentru a îi asigura o viață normală

Replica API 28 noiembrie 2020 | 00:00 1171

Copilul cu sindrom Down poate suferi de probleme de dezvoltare mintală și fizică și poate avea, totodată, unele dizabilități. Iată ce poate face părintele pentru a-l ajută pe cel mic să aibă o viață normală, în ciuda acestor probleme!

La fel ca și în cazul copiilor tipici, copiii care suferă de sindromul Down sunt diferiți, ceea ce înseamnă că fiecare are ritmul lui de evoluție, propriile interese și talente, iar părintele trebuie să le observe și să își adapteze stilul de parenting în funcție de acestea, scrie doc.ro.

Ponturi ce pot ușura lucrurile pentru copil, dar și pentru mămică:

Mizează pe rutină – copiii care suferă de sindromul Down reacționează bine la rutină. Asta înseamnă că poți face programul acestuia astfel încât să se transforme în rutină zilnică, oferindu-i copilului confort, pentru că știe ce urmează să facă. De pildă, dimineață, îl poți învăța că după ce se trezește, se spală pe dinți, apoi mănâncă, apoi se îmbracă și plecați la grădiniță. Spune-i de fiecare dată ce activitate urmează, chiar dacă în prima faza poate părea inutil.

Pe măsură ce copilul se mărește, poți lipi pe frigider fotografii cu activități pe care trebuie să le desfășoare. Acestea vor fi folosite pe post de program. Cel mic va înțelege care este ordinea în care se fac lucrurile și o va asocia întotdeauna cu fotografiile de pe frigider.

Alege-ți cu atenție cuvintele – atunci când copilul tău greșește, nu îl corectă spunându-i “nu e bine” sau “ai greșit”, ci fă-o spunându-i “încearcă din nou”. De asemenea, te poți oferi să îl ajuți.

Petrece timp de calitate cu micuțul – copilul are nevoie, că orice copil, de timp petrecut alături de părinți. Fă-ți programul în așa fel încât în fiecare zi să va jucați, să citiți și să ieșiți împreună din casă.

Scoate-ți copilul la joacă atât cu copii care suferă de același sindrom, cât și cu copii tipici – cel mic trebuie să interacționeze în aceeași măsură și cu copiii tipici, și cu cei atipici. Așadar, nu te teme să îl duci la locuri de joacă sau în parcuri, unde poate interacționa cu alți copii.

Concentrează-te asupra nevoilor copilului tău, nu asupra sindromului de care suferă – mulți părinți au tendința de a se raporta la sindrom atunci când iau anumite decizii în ceea ce îl privește pe copil. Ei bine, specialiștii îndeamnă părințîi să se raporteze strict la copil și la nevoile și aptitudinile acestuia. Nu este obligatoriu că un lucru să funcționeze pentru toți copiii cu sindrom Down și altul nu. Experimentează, ai răbdare și adaptează-te în funcție de evoluția celui mic.

Menține dialogul simplu – spune-i direct copilului ce vrei de la el, nu te pierde în detalii. De exemplu, dacă vrei să plecați de acasă, nu îi vei spune unde mergeți, ce faceți și cu ce ar trebui să se îmbrace. Mai degrabă, roagă-l să se îmbrace cu haine de ieșit afară. Dacă cel mic pune întrebări, îi vei răspunde, însă nu e necesar să îl copleșești cu multe informații dintr-o dată.

Oferă-i senzația că el deține controlul – și copilul cu Down simte nevoia să fie independent. Oferă-i senzația că este, lăsându-l să ia decizii neimportante cum ar fi: alegerea hainelor cu care se îmbracă ori alegerea mesei de prânz. Nu îl face să se simtă controlat.

Descoperă-i calitățile și talentele și cultivă-le – odată ce ai identificat ce înclinații are copilul tău, îți poți concentra atenția asupra dezvoltării acestora. Nu forță copilul cu Down să facă lucruri care nu îi fac plăcere, pentru că nu vei avea rezultatele sperate. Mai degrabă, folosește-i atuurile pentru a-l ajută să se dezvolte armonios.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ymbecilelor,nu nai fatati rebuturi cu down,pe care ii hranim noi toata viata.Se face un test si.l dati dreq afara de rebut.mwi lasati tigara si drogurile cit sinteti gestante!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218