REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Al treilea bazin didactic de înot din Bihor, finalizat într-un proiect unic în România

Al treilea bazin didactic de înot din Bihor, finalizat într-un proiect unic în România

Replica API 15 iunie 2022 | 10:09 801

Al treilea bazin didactic de înot construit în judeţ printr-un program unic în România - cel din municipiul Salonta - a fost finalizat, după cele din oraşele Săcueni şi Nucet, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, deputatul PSD Ioan Mang, iniţiator al acestui proiect în mandatul său de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

Bazinele didactice de înot vor fi destinate şcolilor pentru iniţierea elevilor, iar după orele de înot acestea vor fi deschise şi pentru agrement.

"Primul bazin recepţionat a fost cel de la Săcueni, în martie 2021. Urmează recepţia la bazinul de la Nucet şi la cel de la Salonta, pe care l-am vizitat în weekend şi sunt în stadii avansate de lucru şi şantierele bazinelor de la Marghita şi Valea lui Mihai. Se lucrează la cele din Beiuş şi Ştei. Toate se estimează că se vor termina până în luna septembrie. Este proiectul pe care l-am gândit noi în mandatul precedent, când era domnul Pasztor preşedintele CJ şi eu vicepreşedinte, şi pentru care s-au făcut toate demersurile pentru a avea şi bani din fonduri guvernamentale. Este primul program de bazine didactice de înot din România făcut de un Consiliu Judeţean. Apreciez ca un lucru pozitiv că actuala conducere a continuat proiectul, după ce, iniţial, consilierii liberali ne-au criticat şi au spus că nu e nevoie de aşa ceva. Cu toate acestea, după ce au ajuns la conducere, au continuat proiectul, mă bucur şi îi felicit pentru că în orice ţară civilizată, copiii trebuie să înveţe la orele de sport să înoate," a spus Ioan Mang.

Trei municipii şi patru oraşe vor avea, astfel, bazine didactice de înot. Municipiile Beiuş, Marghita, Salonta şi oraşele Săcueni, Ştei, Nucet şi Valea lui Mihai au fost cuprinse în acest proiect unic în România, demarat de precedenta conducere a Consiliului Judeţean Bihor, în mandatul 2016 -2020.

Acestea vor avea câte un complex cu două bazine de înot didactice, de dimensiuni 25×12.5 m, respectiv 6×12.5 m, cu grupuri sanitare, vestiare şi tribune. În Nucet va fi construit un singur bazin, de tip semi-olimpic, cu dimensiunea 25 m x 12,5 m.

Bugetul alocat pentru întreaga investiţie este de 35,7 milioane de lei. Cu excepţia oraşului Salonta, unde constructorul este SC Davinci SRL, în celelalte localităţi este responsabilă de lucrări firma Costa Voc Impex SRL.

CJ Bihor, prin Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Bihor, gestionează programul de realizare a bazinelor didactice, al căror scop este acela de îmbunătăţire a stării de sănătate şi de dezvoltare a abilităţilor fizice ale locuitorilor din oraşele şi municipiile judeţului.

Investiţiile în bazine didactice de înot vor aduce un plus comunităţilor locale, deoarece pe lângă copii, acestea vor fi deschise şi populaţiei.

Specialiştii în sănătate recomandă pentru prevenţia obezităţii practicarea a minimum 150 de minute de efort fizic moderat/săptămână. Dintre activităţile sportive recomandate, înotul aduce beneficii multiple atât pentru prevenţia obezităţii, cât şi pentru dezvoltarea musculoscheletică armonioasă, prevenţia bolilor cardiovasculare şi a diabetului, prevenţia şi tratamentul bolilor osteoarticulare.

De asemenea, includerea programelor didactice de înot în activitatea copiilor a determinat reducerea incidenţei înecului, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367