REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Alegeri în două tururi?! Ce spun primarii din judeţul Constanţa

Alegeri în două tururi?! Ce spun primarii din judeţul Constanţa

Replica API 17 aprilie 2018 | 00:00 327

‘Omul contează, nu partidul!’

‘Omul contează, nu partidul!’

Alegerile în două tururi, cel puțin pentru cele locale, au fost un subiect amplu de discuții în ultimele campanii electorale, mulți candidați criticând faptul că există un singur tur, care nu deservește majoritatea electoratului. Cert este că au fost primari care nu au obținut peste 50 de procente la algeri, dar, în prezent, ocupă fotoliul de edil. În județul Constanța, indiferent de culoarea politică, primarii consideră că alegerile în două tururi ar fi mai concludente, spunând foarte clar că alegătorul se uită la om, nu la culoarea politică, mai ales când vine vorba de comune și localități mici. Primarii au venit și cu inițiative, în sensul că există și o cale de mijloc: să se organizeze turul doi dacă nici un candidat nu a luat peste 40%.

Un primar care este la primul mandat, ales într-un singur tur, consideră că este mai relevant să existe două tururi. De aceeași părere este și un primar cu istorie în spate. Vorbim aici de primarul din Pantelimon, Costel Armășescu și primarul din Costinești, Traian Cristea. Ambii sunt de acord cu votul în două scrutinuri.

„Două tururi, clar! Mă gândeam cum am trecut eu de anul trecut într-un singur tur, dar două tururi mi se pare mai corect. Nu contează partidul, mai ales că la țară contează omul, căci noi ne cunoaștem”, a punctat Costel Armășescu, primarul comunei Pantelimon, din Constanța. „Cele mai nimerite alegeri! Fiecare primar are părerea lui. Eu zic că cel mai bine ar fi din două tururi, nu dintr-unul singur. Mi se pare corect că așa se formează o luptă directă pentru postul de primar. Nu le dau sfaturi aleșilor! Să gândească mai profund, căci nu rezolvăm noi probleme cu opinia noastră”, a punctat Traian Cristea, primarul din Costinești.

O femeie primar nu consideră că este relevant în câte tururi ești ales, ci contează mai mult ce faci tu în conducerea instituției locale. Dacă ești primar bun, ești ales, dacă nu, nu te votează lumea. Asta spune primărița din Grădina. „Pentru mine nu contează. Cum vor să facă îmi este indiferent. Nu mă deranjează în niciun fel. Zic că dacă ești primar bun și ai făcut treabă, nu contează. Dacă oamenii te vor, te vor, dacă nu te vor, nu te vor nici în primul tur. La oraș, oamenii votează partidul, la alegerile locale de la țară aleg omul. La parlamentare, la prezidențiale contează alianțele și partidul. La alegerile locale, contează omul”, a spus Gabriela Iacobici, primarul localității Grădina.

Edilul din Năvodari, Florin Chelaru, este de părere că un singur tur este de ajuns pentru a stabili cine să ocupe fotoliul de primar.

Primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, consideră că două tururi sunt relevante fără dar și poate! „Eu rămân consecvent. Este vorba de reprezentativitate. Părerea mea este că ar trebui să se revină la alegeri formate din două tururi. Este mult mai relevant, mai ales că avem în țară cazuri în care diferența dintre primul și al patrulea candidat a fost doar de 5 procente. Câștigă primarul care are 20 de procente, iar ceilalți au 19, 18, 17... Nu este corect, nu este moral. Din punctul meu de vedere ar trebui să existe două tururi. Primarul care intră în al doilea tur va avea o reprezentativitate”, a spus primarul din Hârșova, Viorel Ionescu.

Noutatea vine de la Poarta Albă! Vasile Delicoti spune că ar trebui o cale de mijloc pentru a nu exista interpretări pe nicio parte. Să existe două tururi doar dacă cel de pe locul I nu strânge mai mult de 40 de procente din voturi. „Teoretic când sunt două tururi este mai reprezentativ. Dar din păcate s-ar putea să ne trezim, cum a fost în multe situații, cu o chestie de genul că în turul II se aliează și câștigă cel clasat pe locul doi în primul tur.

De exemplu, eu am avut 45-49 procente în primul tur, celălalt 30. La turul II, se aliează și iese cel cu 30. Nu prea e în regulă, dacă stăm să ne gândim. Până la urmă cine are mai multă legitimitate? Cel care a luat 49 în primul tur sau cel care a luat 25 și în al doilea tur a câștigat cel din urmă prin alianță. Părerea mea că cel mai corect ar fi un tur, dar cu limită. Dacă iei în primul tur sub 40%, să se facă turul doi. Să fie condiționat pragul. Este cea mai corectă formă, pentru că dacă ai luat peste 40 procente înseamnă că te-au vrut oamenii. Sunt primari care au luat în primul tur peste 40%, iar în turul au pierdut. A câștigat cel de pe locul doi, și avea până în 30%. Acum dacă te-au vrut de ce nu te-au votat din prima?!”, spus Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă.

Claudia COBRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La HARSOVA Ionescu nu exista.Cel mai slab primar din toate timpurile.nu il mai intrebati de alegeri ca el e pe linie moarta.in viata lui nu va mai lua un post de conducere
3
0
2 tururi este ok. In felul asta nu se mai dau bani .
0
0
Fiecare localitate isi are primarul pe care il merita! De exemplu Poarta Alba!
2
0
Asi vra un credit de nevoi personale se poate va multumesc
1
3
sunt corecte doua tururi
3
2
Gelu esti un taran prost
3
1
un singur tur e cel mai corect...nu mai candideaza ,orcine...sa incurce lumea....intro comuna la timpurile astea putini oameni mai vor sa faca ceva ptr localitatile in care louiesc.....unsingur tur este cel mai corect ...doua tururi este pierdere de timpsi promisiuni desarte ....a..interese meschine..
3
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218