REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Alegeri în Ucraina: Iulia Timoşenko îşi recunoaşte înfrângerea

Alegeri în Ucraina: Iulia Timoşenko îşi recunoaşte înfrângerea

Replica API 3 aprilie 2019 | 00:00 426

Iulia Timoşenko

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, clasată pe locul trei în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, şi-a recunoscut înfrângerea marţi, anunţând că nu intenţionează să conteste rezultatul în justiţie sau în stradă, după ce revendicase până în prezent locul al doilea, informează AFP.

"Aceste alegeri au fost trucate de către Petro Poroşenko", a denunţat Iulia Timoşenko în cursul unei conferinţe de presă, adăugând totodată că nu intenţionează să conteste rezultatul votului în instanţă.

"Preşedintele actual a privatizat sistemul judiciar. Ne-am pierde pur şi simplu timpul", a continuat fosta şefă a guvernului, în vârstă de 58 de ani, care se situase pe locul al doilea în aproape toate sondajele în timpul campaniei electorale.

Clasată pe poziţia a treia în primul tur de scrutin, cu 13,4% din voturi, Iulia Timoşenko - care a candidat pentru a treia oară la alegeri prezidenţiale în Ucraina - revendicase duminică seara locul al doilea, afirmând că obţinuse peste 20% din sufragii.

Acest anunţ lăsase să se întrevadă posibilitatea unor contestaţii vehemente în această ţară care a trecut prin două revoluţii în ultimii 15 ani.

Iulia Timoşenko a precizat că nu solicită susţinătorilor să conteste în stradă rezultatele alegerilor, apreciind că de scenele de violenţă ar beneficia Rusia, cu care Kievul întreţine relaţii extrem de tensionate după anexarea peninsulei Crimeea, urmată de un război în estul ţării cu separatişti proruşi, conflict soldat cu aproape 13.000 morţi.

"Respect alegerea poporului", a adăugat Timoşenko, afirmând că "lupta nu s-a terminat" şi invitându-şi simpatizanţii să se mobilizeze pentru alegerile legislative din octombrie 2019.

Ea nu a precizat dacă în turul al doilea - prevăzut să aibă loc la 21 aprilie - va sprijini pe unul dintre cei doi candidaţi care au devansat-o, actorul de comedie Volodimir Zelenski, clasat detaşat pe primul loc duminică cu 30,2% din voturi, şi preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko (15,9%), potrivit rezultatelor cvasidefinitive.

Comisia Electorală ucraineană a indicat că nu a constatat disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea alegerilor, iar observatorii internaţionali au salutat organizarea acestor alegeri considerate "pluraliste", care au oferit "o largă opţiune" alegătorilor, posibilitatea unui vot "transparent" şi o numărătoare a voturilor marcată de "foarte puţine nereguli".

Iulia Timoşenko s-a făcut remarcată în special în cursul Revoluţiei portocalii din 2004, care a adus la putere pentru prima oară forţele prooccidentale la Kiev.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aceasta doamna are un singur merit major pentru care va intra in istorie. A reusit sa rupa ukraina convingand populatia sa urle-n gura mare ca ei vor UE, asta in timp ce statea la puscarie pentru o mica mangla de 9 miliarde de dolari in favoarea Rusiei. Macar nu suntem singurii fraieri, sunt altii si mai si.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212