REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alegeri municipale în Grecia: Opoziţia de dreapta, pe poziţia de a câştiga majoritatea regiunilor

Alegeri municipale în Grecia: Opoziţia de dreapta, pe poziţia de a câştiga majoritatea regiunilor

Replica API 3 iunie 2019 | 00:41 879

Grecii au revenit la urne duminică pentru a alege primarii şi guvernatorii, în timp ce opoziţia de dreapta se află pe poziţia de a câştiga majoritatea regiunilor în faţa stângii lui Alexis Tsipras, cu cinci săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 7 iulie, relatează France Presse.

Secţiile de votare s-au deschis la 4.00 GMT în toată ţara şi urmează să se închidă la 16.00 GMT. Primele rezultate parţiale pentru cele mai mari primării ale ţării, Atena şi Salonic, vor fi publicate înainte de ora 19.00 GMT, potrivit analiştilor.

Duminica trecută, după înfrângerea sa în alegerile europene, Alexis Tsipras, prim-ministru şi lider al stângii Syriza, a anunţat alegeri parlamentare anticipate pe 7 iulie, cu trei luni mai devreme decât era prevăzut.

Conservatorii Noua Democraţie (ND), condusă de Kyriakos Mitsotakis, au obţinut 33,12% din voturi, un avans de peste 9 puncte în faţa Syriza.

În primul tur al alegerilor regionale şi municipale, care au coincis cu europarlamentarele din 26 mai, ND a obţinut victoria în cinci regiuni din nordul şi centrul ţării împotriva uneia singure câştigate de stânga, Insula Creta (sud).

Ţinând cont de scorurile sale, ND ar trebui să câştige majoritatea celor treisprezece regiuni ale ţării, potrivit analiştilor.

"Speranţa se întoarce, este răzbunarea (...) împotriva populismului lui (Alexis) Tsipras", titra ziarul duminical de opoziţie To Vima.

La rândul său, Alexis Tsipras a declarat că "alegerile de duminică sunt cruciale" şi a cerut cetăţenilor "să voteze pentru primăriile progresiste", într-o declaraţie în faţa mass-media după ce a votat în Kypseli, un cartier popular al Atenei.

Printre mizele cheie din această duminică figurează Attica, cea mai mare regiune a ţării, dar şi primăriile primelor două mari oraşe ale ţării, Atena şi Salonic (nord), care ar trebui să revină conservatorilor.

Costas Bakoyannis, fostul guvernator al Greciei Centrale, ar trebui să câştige primăria Atenei, deţinută până în prezent de un primar de stânga, după scorul său de 42% în primul tur, cu 25 de puncte mai mult faţă de rivalul său de stânga Nassos Iliopoulos.

Aparţinând celei de-a treia generaţii a unei familii politice greceşti de dreapta, Costas Bakoyannis este fiul lui Dora Bakoyannis, prima femeie aleasă primar al Atenei în 2003.

El este de asemenea nepotul liderului naţional al ND Kyriakos Mitsotakis, principalul rival al lui Alexis Tsipras pentru următoarele alegeri legislative.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367