4.6° Constanța Dum., 4 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6202
4.6° Constanța Duminică, 4 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6202

Alertă emisă de OMS

Victor ROTARU 7 octombrie 2022 727

OMS a emis o alertă că patru siropuri pentru tuse și răceală produse de India's Maiden Pharmaceuticals ar fi putut ucide 66 de copii în Gambia și au fost distribuite în alte țări.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus însuşi, a fost cel care a anunțat "Alerta de produs medical" în timpul conferinței sale de presă săptămânală pe probleme de sănătate globală.

Medicamentele contaminate sunt siropurile pentru tuse și răceală care "pot fi legate de leziuni renale acute și moartea a 66 de copii", a spus el. Este vorba despre patru produse: Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrop, Makoff Baby Cough Syrop și Magrip N Cold Syrop. Toate sunt fabricate de aceeași companie Maiden Pharmaceuticals Limited.

"În plus, producătorul ar fi putut folosi același material contaminat în alte produse și le-a distribuit local sau le-a exportat. Prin urmare, este posibil un risc global", a avertizat OMS. "OMS investighează împreună cu compania și autoritățile de reglementare din India", a spus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

În documentul tehnic al alertei, OMS a indicat că "analiza de laborator a probelor din fiecare dintre cele patru produse confirmă contaminarea cu dietilen glicol și etilen glicol în cantități inacceptabile".

Dietilenglicolul și etilenglicolul sunt toxice și pot fi fatale. Efectele nocive includ - conform OMS - dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitate de a urina, cefalee, stare psihică alterată și leziuni renale acute care pot duce la deces. Ca măsură de precauție, OMS recomandă tuturor țărilor să detecteze și să elimine aceste medicamente din circulație, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359