REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ALERTĂ în Constanța: VULPE la parterul unui bloc, lângă Spitalul CF. Autoritățile dau din umeri: cine capturează animalul?

ALERTĂ în Constanța: VULPE la parterul unui bloc, lângă Spitalul CF. Autoritățile dau din umeri: cine capturează animalul?

Replica API 28 noiembrie 2017 | 14:14 1032

Situație mai puțin obișnuită semnalată de un cititor al cotidianului „Replica de Constanța”. În urmă cu puțin timp, în timp ce se afla pe B-dul 1 Mai, în apropierea Spitalului CF Constanța, acesta a surprins și fotografiat o vulpe, aflată în imediata vecinătate a unui bloc. Se ridică semne de întrebare cum de a ajuns vulpea în oraș, iar constănțenii din zonă sunt alarmați, având în vedere că poate fi turbată sau purtătoarea unor boli.

Acum apare însă o reală problemă: cine prinde vulpea? Mai ales că, potrivit specialiștilor veterinari, cel mai probabil este bolnavă, având în vedere faptul că a acționat contra naturii ei, s-a aciuat lângă locuințele oamenilor și nu dă semne că are intenția să fugă, ci s-a ghemuit într-un colț.

Sesizarea existenței acestui animal sălbatic în oraș și mai ales găsirea unor specialiști care să meargă la fața locului, pentru a îl prinde, s-au dovedit mult mai dificile decât ar fi normal. Până la urmă, este vorba despre un animal sălbatic, cu potențial periculos pentru cetățenii municipiului Constanța. Un animal care poate fi turbat și poate ataca copiii din zonă, locuitorii blocului de pe B-dul 1 Mai sau trecătorii de pe stradă. Cu toate acestea, nu se poate să nu remarcăm faptul că angajații instituțiilor statului și-au pasat responsabilitatea de la unul la altul, invocând, invariabil, lacune legislative!

Primii sesizați, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Constanța ne-au transmis, inițial, că nu se pot deplasa la fața locului, pentru a constata ce este cu vulpea în mijlocul orașului și mai ales pentru a o prinde, întrucât nu dețin nici echipamente speciale pentru prinderea ei – adică o armă cu tranchilizant! - nici oameni specializați în acest sens. Nici cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea nu au părut mai în temă cum pot interveni într-o astfel de situație. Oare o vulpe cu potențial periculos nu reprezintă o urgență?

La rândul lor, reprezentanții Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Constanța ne-au transmis că, pe de o parte, nu dețin arme cu tranchilizant, ci numai arme cu foc și, potrivit legii, le este total interzis să facă uz de armă în interiorul orașelor.

Contactat de reporterul „Replica de Constanța”, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bâlbă, a început să facă puțină lumină în acest caz „complicat” al vulpii pe care nicio instituție a statului nu se încumeta să o captureze. „Complexul deține o armă cu tranchilizantă, dar nu mai avem specialist autorizat să o folosească. Singurul specialist care are autorizație în acest sens a plecat la Direcția Sanitar Veterinară Constanța”, a precizat Adrian Bâlbă. Altfel spus...arma se află în dotarea unei instituții, iar singura persoană autorizată să o folosească, la o altă instituție. Într-un final, conducerea DSV Constanța care a făcut demersuri, la rândul ei, pentru găsirea unei soluții pentru capturarea animalului sălbatic, ne-a precizat că au fost întocmită o adresă către Delfinariu pentru a putea utiliza arma cu tranchilizant.

Să menționăm că de la momentul sesizării către autorităților statului de existența acestui animal sălbatic, în comunitate, în apropierea unui spital, până la găsirea unei soluții – adică până s-au dumirit angajații statului cine ar putea să intervină și cum! – a trecut o oră? O oră în care, trebuie să recunoaștem, se puteau întâmpla multe, o persoană putea fi atacată. După altă oră, însă, vulpea era tot ghemuită la parterul blocului.

După altă oră, după insistențe atât din partea presei, cât și din partea Primăriei Constanța, la fața locului s-au deplasat doi angajați ai Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, pregătiți cu o plasă. Însă, la vederea acestora, vulpea a fugit în subsolul blocului, ceea ce i-a descurajat iremediabil pe angajații complexului, care au renunțat la capturare, convinși că vulpea își va vedea de drum...

Modul în care au reacționat reprezentanții instituțiilor demonstrează că nu există o practică pusă la punct pentru a se interveni, prompt, în situații care impun capturarea unui animal sălbatic. Acum, mai în glumă, mai în serios, oare la fel s-ar „fâstâci” angajații statului dacă ar fi vorba de un urs? Ce bine că nu suntem la munte!

Pe de altă parte, norocul nostru că, în singurele cazuri când a fost semnalată prezența unor mistreți în apropierea comunităților umane, fie au fost găsiți morți pe plajă, fie au fugit înainte să intervină autoritățile.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pot sa o iau eu sa am grija de ea ?
1
0
saraca este bolnava si speriata ...probabil ca a scapat de la cineva care a prinso...nu are cum sa vina o vulpe in oras ....este imposibil
1
0
Saracuta vulpe , ajutati.o daca este bolnava !
3
0
la mine in spatele blocului sunt sacali.
0
0
Bine ca sunt ,,autorizati" sa omoare caini ,acolo se inghesuie care mai de care ,ca iese banu gros !
2
3
Din pacate nu avem in Constanta pe cineva care sa-si asume o asemenea actiune, desi in cazul de fata, DSV-ul trebuia sa ia masuri. Daca nu au ce le trebuie, de ce nu au ce le trebuie!? A stat animalul ala acolo, cu doua televiziuni pe cap iar cei ce trebuiau sa ia masuri, dormeau. A fost acoperire media, atat! Cazul nu este rezolvat si nici nu se va rezolva... Rusine, Constanta!
2
0
Sireaca , cumatra vulpe , i-a muscat de cur pe astia de la PSD-ALDE , iar amu , mai abitir , ii mananca la bizdic ...
0
4
Serios ?? Si trebuia sa chemati presa? Trebuia sesizata Protectia Animalelor si atat !!
5
3
Saraca vulpe a nimerit printre animale.
26
1
Daca omorati vulpea ca prostii aia de la sibiu care au omorat puiul de urs ca nu erau in stare sa-l nimereasca cu tranchilizant inseamna ca sunteti idioti si nu aveti discernamant sa detineti arme si munitie.E foarte simplu sa se faca un gard de plasa si sa fie apropiat de vulpe treptat pana se inchide ca sa nu poata scapa.Cativa oameni bine echipati ca la dresajul canin pt atac si cu manusi astfel incat sa se elimine riscul muscaturii in cazul rabiei.
16
0
Dati detalii, si se va duce cineva sa o prinda sa mearga in padure
3
2
Vai da ce alerta!!
2
2
Dati i de mancare si tratament sau anuntati DSV!Nu vedeti ca este inofensiva ? O iau acasa daca o gasesc !
16
1
A iesit la vanatoare de sobolani pesedisti
17
4
Mai turbati sunt locatarii Constantei, comparativ cu vulpoiul...
28
4
Confunda orasul cu habitatul natural si nu se inseala.
20
1
In loc sa "ridicati semne de intrebare" mai bine sunati la un centru veterinar pentru a avea grija de ea. Daca era turbata, nu statea ingramadita intr-un colt.
27
1
Probabil s-a ratacit de pe valea portului ... acolo e destula salbaticie cat sa se aciuiasca si aceste vietati. Sau mai este varianta sa fi fost tinuta si crecuta in captivitate si apoi sa-i fi fost dat drumul.
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102