REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune. Cum se transmite boala fatală

Alertă în Europa! A fost depistată boala vacii nebune. Cum se transmite boala fatală

A.F. 3 februarie 2023 | 00:00 515

Un caz de boala vacii nebune (Encefalopatie spongiformă bovină - ESB - n.red.) a fost descoperit într-o fermă din Țările de Jos, a transmis miercuri agenția olandeză de presă ANP, citând o informare a Ministerul Agriculturii, relatează Reuters, transmite Rador. Infecția a fost depistată la o vacă moartă, a menționat ANP.

Alerta in Europa! A fost depistata boala vacii nebune. Cum se transmite boala fatala

Boala vacii nebune este o afecțiune neurologică fatală, care distruge treptat creierul și măduva spinării (sistemul nervos central) la vite, informează sfatulmedicului.ro. Boală mai este cunoscută și sub numele de encefalopatia spongiformă bovină.

Oamenii nu pot contacta boală vacii nebune. Totuși, în cazuri rare, oamenii pot contacta o formă specifică speciei umane a bolii, numită varianta a bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD) în urmă consumului de țesut nervos (creier sau măduva spinării) de la vite infectate cu boala vacii nebune. Varianta bolii Creutzfeldt-Jakob este o afecțiune fatală ce distruge creierul și măduva spinării.

Nu există dovezi care ateste faptul oamenii pot contacta boala vacii nebune prin consumul de mușchi (care este utilizat pentru carne tocată, fripturi și grătare) sau produse lactate. Oamenii afectați de vCJD nu pot transmite afecțiunea către alți oameni prin contacte obișnuite. Este improbabil un individ contacteze vCJD prin transfuzie de sânge, deoarece tot sângele este testat înaintea procedurii de transfuzare, arată sursă citată.

Din 1995 până în august 2004, au fost raportate 147 de cazuri de vCJD la oameni în Marea Britanie, 7 în Franța și câte 1 în China, Irlanda, Italia și SUA. Ambii indivizi detectați în Canada și, respectiv, SUA locuiau în Marea Britanie când au fost infectați, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108