REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Alertă! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone sinucigașe au fost lansate. Video

Alertă! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone sinucigașe au fost lansate. Video

Mariana MURAT 14 aprilie 2024 | 01:46 2798

Ultima oră! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone au fost lansate. Iranul ar fi lansat un atac împotriva Israelului cu valuri de drone, potrivit site-ului de știri Axios. Dronele ar putea ajunge în câteva ore pe teritoriul Israelului.

Alerta! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone sinucigase au fost lansate. Video

Iranul a amenințat că va ataca Israelul din cauza uciderii a șapte membri IRGC, inclusiv doi generali, în Damasc din Siria săptămâna trecută. 

Update 14 aprilie 09:30 Iranul transmite că a pus punct atacurilor asupra Israelului.

Șeful statului major iranian a transmis un mesaj: "Atacul nostru s-a terminat și nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forță dacă Israelul va viza interesele noastre".

Acesta a mai transmis: "Dacă Washington participă la orice atac împotriva noastră, vom viza bazele lor din regiune și nu vor fi în siguranță.

Update 14 aprilie 09:15 Spațiul aerian israelian a fost redeschis, duminică, după ce a fost închis din cauza atacului Iranului asupra Israelului.

Autoritatea aeroportuară a declarat că a fost deschis spațiul aerian israelian începând cu ora 4.30 GMT.

O serie de companii aeriene, inclusiv United Airlines și Israel El Al, și-au anulat sâmbătă zborurile către Tel Aviv din cauza restricțiilor din spațiul aerian.

Informațiile de urmărire în timp real a zborurilor aeronavelor de la Flightradar în jurul orei atacului iranian au arătat că avioanele au evitat țările din jurul Israelului.

Update 14 aprilie 08:50 Prima reacție a Chinei, după atacul Iranului în Israel.

Beijingul își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la atacul Iranului cu rachete și drone asupra Israelului. Este declarația purtătoului de cuvânt al ministrului chinez de externe.

China solicită părților relevante să-și exercite calmul și reținerea pentru a preveni o escaladare ulterioară.

Totodată, China solicită comunității internaționale, în special țărilor cu influență, să joace un rol constructiv pentru pacea și stabilitatea regiunii.

Update 14 aprilie 08:30. Israelul a colaborat cu "SUA, Marea Britanie și Franța", care au acționat împreună în timpul loviturilor iraniene asupra Israelului.

"SUA, Marea Britanie și Franța au acționat împreună în această seară în timpul loviturilor iraniene asupra Israelului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că Israelul "lucrează îndeaproape" cu toate cele trei țări.

"Lucrăm îndeaproape cu SUA, Marea Britanie și Franța, care au acționat în această seară. Acest parteneriat a fost întotdeauna strâns, dar în această seară s-a manifestat într-un mod neobișnuit", a declarat Hagari.

În plus, Hagari a adăugat că, în afară de lansările din Iran, "mai multe lansări au fost efectuate de pe teritoriul Irakului și Yemenului, dar nu au pătruns pe teritoriul Israelului".

"Este important să spunem că evenimentul nu s-a încheiat. Suntem pregătiți și gata pentru evoluții și amenințări ulterioare", a adăugat Hagari.

Update 14 aprilie 08.00. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că 99% dintre dronele şi rachetele lansate de Iran au fost interceptate în afara spaţiului israelian, în timp ce Reprezentanţa Iranului la ONU a anunţat, printr-o postare pe X, că atacul asupra Israelului a fost încheiat.

Update 14 aprilie 07.30. Atacul Iranului asupra Israelului "poate fi considerat încheiat", a anunţat misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe platforma de socializare X.

Misiunea permanentă a precizat în postare că acest atac a fost inițiat în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă.

Dacă Israelul face o altă "greșeală", răspunsul Iranului va fi și mai dur, a precizat partea iraniană în postare. De asemenea, ei au avertizat SUA să nu se implice în conflict.

Un atac combinat de zeci de rachete balistice și sute de drone din Iran a declanșat alerte de raid aerian în tot Israelul, a anunțat armata israeliană, în timp ce locuitorii au raportat că s-au auzit mai multe bombardamente. Israelul a fost în alertă sporită în ultimele zile în urma amenințărilor iraniene de a răzbuna uciderea a șapte ofițeri iranieni în clădirea sa consulară din Damasc, Siria, la începutul lunii aprilie, care a fost efectuată de Israel, potrivit Iranului.

Update 14 aprilie 04:00. IDF a anunțat că marea majoritate a rachetelor lansate din Iran au fost interceptate în afara granițelor statului Israel.

”Cu puțin timp în urmă, zeci de lansări de rachete sol-sol din Iran au fost identificate apropiindu-se de teritoriul israelian. Sistemul de apărare aeriană IDF a interceptat cu succes majoritatea lansărilor folosind sistemul de apărare aeriană „Arrow”, împreună cu aliații strategici ai Israelului, înainte ca lansările să treacă pe teritoriul israelian. Au fost identificate un număr mic de lovituri, inclusiv la o bază IDF din sudul Israelului, unde au fost cauzate daune minore infrastructurii.

În ultimele ore, multe zeci de avioane ostile, precum și zeci de rachete de croazieră, din Iran au fost identificate apropiindu-se de teritoriul israelian și interceptate. Zeci de avioane de luptă operează în prezent pentru a intercepta toate amenințările aeriene care se apropie de teritoriul israelian.

IDF este pregătit și continuă să apere teritoriul israelian”, anunță IDF.

Update 14 aprilie 03:45. Una dintre țintele dronelor a fost baza aeriană Nevatim. Baza aeriană Nevatim este o bază a Forțelor Aeriene Israeliene, situată la 15 km sud-est de Beersheba. Este una dintre cele mai mari din Israel și are trei piste de diferite lungimi. Aici sunt staționate avioane de luptă Stealth, avioane de transport, avioane cisternă și aparate de recunoaștere/supraveghere electronică, precum și așa-numitul Israeli Air Force One.

Update 14 aprilie 03:30. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmă într-un comunicat: "Condamn cu fermitate escaladarea gravă reprezentată de atacul de amploare lansat în această seară de Republica Islamică Iraniană asupra Israelului. Solicit încetarea imediată a acestor ostilități".

"Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu."

"Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu își poate permite un alt război", spune el.

Update 14 aprilie 02:15. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, a postat un mesaj video în care trage un semnal de alarmă pentru civilii israelieni cu privire la adăpostirea în locurile special amenajate.

UPDATE 14 aprilie, ora 01.29: SUA au încercat, prin Qatar, să oprească atacul Iranului, dar fără succes
SUA au cerut Iranului, prin intermediul Qatarului, să oprească imediat atacul asupra Israelului; Iranul a ignorat cererea și a amenințat că va ataca bazele americane dacă SUA intervine.

UPDATE 14 aprilie, ora 01.27: Palestinieni se adună în semn de solidaritate cu Iranul în fața Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim


UPDATE 14 aprilie, ora 01:22: Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, mesaj după atacul asupra Israelului: Regimul sionist va fi pedepsit!

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat că „regimul sionist malefic al Israelului va suferi consecințe”, în urma atacurilor cu drone lansate de Iran împotriva Israelului, conform The Guardian.

Alerta! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone sinucigase au fost lansate. Video

UPDATE 14 aprilie, ora 01.06: Iranul lansează un val de rachete balistice împotriva Israelului, susține agenția de presă de stat iraniană
Garda Revoluționară iraniană lansează rachete balistice subterane în timpul unui exercițiu militar, 29 iulie 2020. (IRGC via AP)

O sursă a declarat pentru agenția de știri de stat iraniană că Teheranul a lansat primul său val de rachete balistice împotriva Israelului.

Potrivit generalului de brigadă (rez.) Zvika Haimovici, fost șef al apărării aeriene a IAF, astfel de rachete ar trebui să aibă nevoie de aproximativ 11-12 minute pentru a ajunge în Israel.

UPDATE 14 aprilie, ora 01.00: Consiliul Național de Securitate al SUA spune că atacul asupra Israelului se va desfășura pe parcursul mai multor ore
Purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson, a declarat: "Președintele Biden este informat în mod regulat cu privire la situație de către echipa sa de securitate națională și se va întâlni cu aceasta în această după-amiază la Casa Albă.

"Este probabil ca acest atac să se desfășoare pe parcursul mai multor ore.

"Președintele Biden a fost clar: sprijinul nostru pentru securitatea Israelului este de fier. Statele Unite vor fi alături de poporul israelian și vor sprijini apărarea lor împotriva acestor amenințări din partea Iranului".

UPDATE 14 aprilie, ora 00.53: Iranul amenință orice țară care își „deschide spațiul aerian” atacurilor israeliene asupra Iranului.

Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, avertizează că Teheranul va răspunde ferm oricărei țări care „își deschide spațiul aerian sau teritoriul pentru atacuri asupra Iranului din partea Israelului”, transmite agenția de presă semi-oficială a Iranului Mehr.

Alerta! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone sinucigase au fost lansate. Video

UPDATE 14 aprilie, ora 00.46: Au fost lansate rachete și din Liban
Sirenele sună în comunitatea Snir, din nordul Israelului, pe fondul unui atac cu rachete din Liban.

Hezbollah a desfășurat atacuri zilnice asupra nordului Israelului, pe fondul războiului din Fâșia Gaza.

Nu există rapoarte imediate despre pagube sau răni în urma atacului.

UPDATE 14 aprilie, ora 00.42: Libanul anunță închiderea temporară a spațiului său aerian
Guvernul libanez anunță că își va redeschide spațiul aerian la ora locală 7:00 (04:00 GMT).

Țara se alătură Irakului, Iordaniei și Israelului în închiderea spațiului său aerian.

UPDATE 14 aprilie, ora 00.30: Premierul britanic condamnă atacul "iresponsabil al regimului iranian asupra Israelului"
Premierul britanic, Rishi Sunak, a condamnat "în cei mai puternici termeni atacul iresponsabil al regimului iranian împotriva Israelului." Gărzile Revoluţionare ale Iranului au comunicat că au lansat zeci de drone şi rachete ce vizează locuri specifice din Israel, potrivit presei de stat iraniene.

UPDATE 14 aprilie, ora 00.25: Armata siriană își pune sistemele de rachete în alertă maximă, spun surse din armată
Siria și-a pus în alertă sistemele de apărare sol-aer Pantsir, fabricate în Rusia, în jurul capitalei Damasc și a bazelor importante în cazul unui atac israelian, spun surse din armată.

Ei spun că se așteaptă ca Israelul să riposteze împotriva bazelor și instalațiilor armatei în care se bazează miliția pro-iraniană, după ce Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete împotriva unor ținte specifice din Israel.

UPDATE 14 aprilie, ora 00.19: Israelul se pregătește pentru o perioadă lungă de confruntare cu Iranul
Israeli Broadcasting Corporation: Israelul se pregătește pentru mai multe zile de confruntare cu Iranul , iar Israelul este așteptat să efectueze o contrareplică

UPDATE 14 aprilie, ora 00.16: Spațiul aerian israelian a fost închis
Canalul 12 israelian: Spațiul aerian israelian a fost închis fără a se stabili o dată pentru redeschiderea sa.

Alerta! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone sinucigase au fost lansate. Video

UPDATE 14 aprilie, ora 00.14: În ce constă atacul Iranului
Surse asociate cu axa Shiite susțin că atacul iranian constă în trei faze:

1. Lansarea UAV-urilor din Iran.

2. 3. Lansarea dronelor și rachetelor din țările axei: Siria, Liban și Irak, pentru a îngreuna activitatea sistemelor de apărare aeriană israeliene.

3. Lansarea de rachete de croazieră și rachete balistice.

UPDATE 14 aprilie, ora 00.10: Premierul Benjamin Netanyahu a convocat Consiliul de Război și a avut un mesaj pentru israelieni.

Alerta! Iranul a atacat Israelul: Valuri de drone sinucigase au fost lansate. Video

Premierul Benjamin Netanyahu:

"Cetățeni israelieni,

În ultimii ani, și cu atât mai mult în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru posibilitatea unui atac direct din partea Iranului.

Sistemele noastre de apărare sunt desfășurate, suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât în apărare, cât și în atac. Statul Israel este puternic, IDF este puternic, publicul este puternic. Apreciem faptul că SUA se află alături de Israel, precum și sprijinul Marii Britanii, al Franței și al multor alte țări.

Am stabilit un principiu clar - oricine ne face rău, noi îi facem rău. Ne vom apăra de orice amenințare și vom face acest lucru cu sânge rece și determinare.

Știu că și voi, cetățeni ai Israelului, vă păstrați calmul. Vă îndemn să ascultați directivele Comandamentului Frontului Intern.

Împreună vom rezista și, cu ajutorul lui Dumnezeu - împreună vom învinge toți dușmanii noștri".

UPDATE 14 aprilie, ora 00.02: Israelul a început să intercepteze drone iraniene deasupra Iordaniei și Siriei
Channel 12 relatează, fără a cita vreo sursă, că Israelul a început să intercepteze drone iraniene peste Siria și Iordania.

Capacitatea de a face acest lucru se datorează unei umbrele aeriene create de SUA în cooperare cu aliații regionali.

Între timp, ministrul iranian al apărării a emis o declarație prin care avertizează țările vecine că oricare dintre ele care își deschid spațiul aerian Israelului pentru a intercepta dronele va fi vizat.

UPDATE 13 aprilie, ora 23.55: Comunitățile evreiești europene își ridică nivelul de alertă după atacul Iranului asupra Israelului
Comunitățile evreiești intră într-o stare de „vigilență sporită” în urma atacului cu drone al Iranului asupra Israelului, spune un lider al evreilor din Europa.

Având în vedere situația actuală, comunitățile evreiești din Europa și-au ridicat nivelul de pregătire”, a declarat Pinchas Goldschmidt, președintele Conferinței Rabinilor Europeni, într-o declarație sâmbătă seara. Reprezentanții iranieni au vizat în ultimii ani evreii din toată Europa, inclusiv în Grecia și Bulgaria, notează Goldschmidt.

Separat, secretarul Organizației Statelor Americane, sau OAS, Luis Almagro, avertizează că Iranul ar putea viza comunitățile evreiești din America Latină. Acest lucru se aplică în special „regimurilor autocratice cu legături strânse cu Iranul și împuterniciții săi”, a spus Almagro la un simpozion la Washington DC, organizat în acest weekend de Combat Antisemitism Movement (CAM) și B’nai B’rith International.

UPDATE 13 aprilie, ora 23.45: Sirenele vor fi activate în fiecare dintre zonele ameninţate de dronele iraniene, anunţă armata israeliană
Armata israeliană a transmis că Iranul a lansat o serie de vehicule aeriene fără pilot către Israel, iar durata de zbor a acestora până la teritoriul israelian va fi de câteva ore. Sirenele vor fi activate în fiecare dintre zonele ameninţate de drone, a precizat armata israeliană, adăugând că apărarea antiaeriană a Israelului este pregătită să gestioneze aceste atacuri.

UPDATE 13 aprilie, ora 23.40: Viteza dronelor iraniene este de 210 de kilometri pe oră
Surse iraniene au comunicat pentru ziarul din Qatar, Al-Arabi Al-Jadid, că armata iraniană şi Gărzile Revoluţionare au început să lanseze zeci de drone "sinucigaşe", explodând, din provinciile Kermanshah şi Kurdistan din Iran şi din Irak. Aceste drone s-au apropiat de Siria şi Iordania şi se pregătesc să efectueze "atacuri cu rachete" iminente îndreptate către Israel, conform raportului.

Dronele iraniene au început să traverseze spaţiul aerian irakian şi s-au apropiat de Siria şi Iordania. La scurt timp după apropierea de Israel, va începe atacul cu rachete.

Irakul a anunţat că îşi închide spaţiul aerian.

Oficialii israelieni cred că dronele „sinucigase” unidirecţionale lansate din Iran sunt doar începutul, atacul Iranului fiind aşteptat să includă şi rachete de croazieră şi atacuri din partea unor grupuri proxy susţinute de Iran.

UPDATE 13 aprilie, ora 23.35: Israel confirmă atacul
Canalul israelian de televiziune Channel 12 TV a transmis sâmbătă că Iranul a lansat zeci de aparate de zbor fără pilot către ţinte din Israel şi că durata zborului acestora este preconizată a fi de câteva ore. Un expert, intervievat de postul de televiziune, generalul în retragere Amos Yadlin, a declarat că dronele sunt echipate fiecare cu câte 20 de kilograme de explozibili şi că apărarea aeriană a Israelului este pregătită să le doboare.

UPDATE 13 aprilie, ora 23.30: Israel lucrează cu SUA
Purtătorul de cuvânt al IDF: Lucrăm cu SUA şi alte ţări din regiune pentru a intercepta UAV-urile. Avem un sistem defensiv excelent. Atacul iranian care a început include şi rachete de croazieră, şi nu doar drone.

Purtătorul de cuvânt al Armatei Esqatil: Dronele durează câteva ore să ajungă iar, dacă intră în spaţiul aerian, va suna alarma de pericol.

Iordania își închide spațiul aerian ca răspuns la situația "periculoasă" din Orientul Mijlociu.
Iordania a anunțat sâmbătă că și-a închis temporar spațiul aerian ca răspuns la "pericolele crescânde" din Orientul Mijlociu, unde tensiunile sunt la cel mai înalt nivel între Israel și Iran, relatează AFP.

Într-un comunicat, Comisia de reglementare a aviației civile a precizat că a decis „închiderea temporară a spațiului aerian iordanian pentru toate aeronavele (...) ) până la noi ordine".

Această decizie "va fi revizuită în mod regulat în funcție de evoluția situației".

Ceva mai devreme, Haitham Misto, preşedintele Comisiei de reglementare a aviaţiei civile din Iordania, declarase că interferenţele în traficul aerian iordanian au afectat sistemul GPS, ceea ce a determinat avioanele din zona să folosească sisteme de navigaţie alternative.

Mai multe companii aeriene, între care Austrian Airlines, Lufthansa, Qantas, și-au suspendat și Iranul acționează sau le-au deviat pe alte rute din cauza situației create între Israel.

Protestatari s-au adunat în fața casei unui miliardar unde premierul Netanyahu s-ar fi mutat în weekend pentru că ar avea un buncăr anti-nuclear.
Câteva zeci de persoane s-au adunat sâmbătă seara în apropierea vilei de lux de pe strada Caspi din Ierusalim, deținută de miliardarul american Simon Falic, prieten al premierului Benjamin Netanyahu. Prim-ministrul se pare că a venit să stea aici peste weekend pentru a avea acces la buncărul nuclear pe care casa l-ar avea în adâncul subsolului, în condițiile în care se așteaptă un atac iminent din partea Iranului, relatează The Times of Israel.

Eşti şeful (guvernului), eşti responsabil, strigă protestatarii”, care ofiţerii Poliţiei de Frontieră le spun să stea în spatele gardurilor instalate în faţa conacului.

Potrivit The Times of Israel, zeci de mii de israelieni au participat la protest împotriva guvernului în diverse orașe din întreaga țară.

Aceștia s-au adunat, de asemenea, în Cezareea și în Haifa, unde mărșăluiesc cu tobe și bannere și scandează: "Guvernul Israelului este împotriva poporului Israel" și "Un guvern fără competențe, ar trebui să demisionați acum".

Armata israeliană a anunțat sâmbătă seara închiderea școlilor și limitarea adunărilor publice la maximum 1.000 de persoane, în condițiile în care se așteaptă un atac iranian asupra Israelului.

Totuși, televiziunea Canal 12 a relatării cu evaluarea instituțiilor de securitate israeliene rămâne aceea că Iranul va încerca să lovească ținte militare, nu civil, ca răspuns la presupusa lovitură israeliană care a ucis mai mulți membri ai IRGC (trupele de elită al regimului iranian - nr. ), inclusiv doi generali, la Damasc, la începutul acestui luni, conform stiripesurse.ro.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A pornit al 3 lea razboi mondial cu bombe atomice si tot tacamul, se stia. Ca o sa inveapa
0
2
Ca sa intelege-ti ce se intampla cu adevarat trebuie sa fi citit istorie (aia adevarata),sau sa te apuci de citit ! De data asta arabii sunt indreptatiti, jidanii si prietenii lor americani au ciopartit Palestina...si-au batut joc de popoarele arabe ! Iranul(Persia) detine o capacitate militara de temut,chiar si pentru americani, dar nu vor intra singuri in conflict...vor fi alaturi de ei Chinezii,Rusia,Turcia,Arabia Saudita,Pakistan, Koreea de Nord,Libia,Irak,etc. Majoritatea din tarile enumerate detin capacitati nucleare impresionante ! Deci, america si prietenii ei evrei au o mare problema. Imi pare rau,dar se pare ca cel de al treilea razboi mondial a inceput !!!
3
5
Totusi sa fie asa de depresive dronele ? Cum adica drone sinucigase?
4
0
Replicaca a început cu știri de la mahalageala la politica externă. Bineînțeles, prin preluări de pe alte site-uri că Replicaca habar n-are de asa ceva
4
1
sa i-o dati in gură lu' netanYAHOO.com , vă țin pumnii
6
6
Plang de bucurie . Sa simnta si iei ce au simntit Palestinieni .
5
12
drone sinucigase? se pare ca incet dar sigur sinucideti limba romana
7
0
drona mea de calatorie e mai performanta decat panaramele iraniene. pana si criminalul Putin s-a convins, schimband-le cu cele ale amicului RocketMan aka Kim Jong Un. si btw, nu Iranul a atacat Israelul, ci regimul islamic asupritor al acestui stat, odata Mareata Persie. poate cu aceasta ocazie poporul iranian va scapa de pecinginea islamica ce-i gatuie din 1979.
13
1
Ucid femei si copii palestinieni cu bombe.
7
10
Hai postacilor ati pregatit ranita? Hai cu sclava Ucraina ca de acolo pleca treaba...sa susținem tot zic...a ...nasol vindeți tot aia care nu ati ținutul macar un Kalasnikov în mana și fugiți ca ucrainienii saracii( experienta cool bani sa a aveti)....NASOL
4
10
sa-i dam lui relu kkktul la inghitit !!!
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212