REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alertă la malul mării! Braconierii bulgari ne fură peștele!

Alertă la malul mării! Braconierii bulgari ne fură peștele!

Ana Maria LIPAN 30 martie 2023 | 00:00 6003

În lumina evenimentelor recente, precum interceptarea celor trei pescadoare bulgărești în zona economică exclusivă a României, împotriva cărora polițiștii au deschis un dosar penal pentru braconaj, ies la iveală probleme semnalate în nenumărate rânduri de pescarii români. Federațiile și asociațiile din domeniu solicită intervenția autorităților, pentru a opri discriminarea și prejudicierea pescarilor autohtoni.

Alerta la malul marii! Braconierii bulgari ne fura pestele!
Joi, 23 martie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat trei pescadoare bulgărești în zona economică exclusivă a României în Marea Neagră. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că acestea utilizau unelte de pescuit neautorizate și pescuiau în perioada de prohibiție. La bordul navelor a fost identificată și o cantitate de pește, anume calcan și rechin, care a fost confiscate. Celor zece membri de echipaj, cetățeni bulgari, le-a fost deschis un dosar penal pentru braconaj.

Până la 40 de pescadoare bulgărești traulează zilnic zona economică exclusivă a României

Acest eveniment nu este deloc surprinzător, având în vedere numeroasele solicitări și adrese pe care federațiile și asociațiile de pescari români le-au formulat în trecut, cu privire la problema pescadoarelor bulgărești, care traulează zilnic această zonă. Numărul navelor ajunge uneori și până la 40, activitatea acestora cauzând pierderi pescarilor autohtoni, al căror acces este limitat. Mai mult decât atât, plasele, a căror poziționare este împărtășită cu ceilalți concetățeni prin intermediul unei aplicații, sunt deteriorate de traularea de fund a bulgarilor, practică interzisă pe teritoriul țării noastre. 

Alerta la malul marii! Braconierii bulgari ne fura pestele!

Federațiile și asociațiile de pescari din România cer intervenția Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

“Ne afectează în primul rând faptul că bulgarii lansează plasele la ei și vin cu traulă de fund, care e interzisă, în apele noastre economice. Urmează să avem o săptămâna viitoare o întâlnire cu asociațiile și federațiile de pescari bulgari.”, a declarat Vasile Briceag, proprietarul cherhanalei "Popasul Pescarilor", din Olimp.

Alerta la malul marii! Braconierii bulgari ne fura pestele!

Mănăilă, președinte Rom Fish: Traulatul, așa cum au făcut ei cu calcanul, este interzis

Sorin Mănăilă, președintele Rom Fish, ne-a oferit câteva detalii despre ultima întâlnire cu federațiile de pescari bulgari. “A avut loc luni, 27 martie a.c., o întâlnire cu două federații din Bulgaria, care a avut loc la Agenția de Pescuit din Constanța, la care a participat și președintele Marian Avram. Am avut o discuție pe această temă. S-a discutat despre delimitarea spațiului, astfel încât cetățenii bulgari să nu mai pescuiască la noi. Nu s-a rezolvat pentru că delimitarea ar fi fost inutilă. Bulgarii vin și traulează la noi, fapt interzis. A fost o întâlnire formală. Conform regulamentelor europene bulgarii pot pescui în România, așa cum putem să și noi să mergem la ei, peste 12 mile marine, adică dincolo de limita apelor naționale. Traulatul, așa cum au făcut ei cu calcanul, este interzis.”, a precizat acesta. 

Alerta la malul marii! Braconierii bulgari ne fura pestele!Sorin Mănăilă

Menționăm că Rom Fish este singura Federație de Organizații de producători din România recunoscută de către ANPA în conformitate cu legislația UE, ce are în componență 3 asociații de pescari recunoscute la rândul lor de către ANPA în conformitate cu legislația UE, 15 societăți comerciale care practică pescuitul în ape marine și peste 100 de pescari comerciali.

Nu vrem să stricăm relațiile bilaterale cu Bulgaria

Ștefan Toporau, patronul Noor Tuna SRL, o societate comercială de pescuit maritim care își desfășoară activitatea în Costinești, argumentează faptul că este necesară o reglementare a activității și stabilirea unui acord bilateral între România și Bulgaria. “Trebuie acționat conform reglementărilor legale. Nu vrem să stricăm relațiile bilaterale cu Bulgaria. Ar trebui să existe acel acord de bună vecinătate, conform regulamentelor europene. Este cea mai bună soluție.”

Cert este că, în lipsa unui cadrul legislativ bine stabilit, legislația țării noastre intră în conflict cu cea europeană, făcând posibilă producerea unor astfel de incidente, ce conduc la prejudicierea pescarilor români.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
...fura pestele la Braconierii Romani...
2
0
ba tu stii ce insemana sa ai o barca aici? te jumoale statul pana la ultima piele, da, am vazut si la bulgari, nu mai zic la greci sau turci, cei care stau pe langa apa au barca la fel ca masina, aici e lux tovarase, cum sa ai barca sa iesi cu ea pe mare sa furi pestele boborului, unde te crezi, in democratie cumva, aici la noi nu e voie cu de prostii de astea
4
0
Romania aste furata de toti,cu ajutorul romanilor!
7
1
alea e pescadoare de rapana, nu de peste, dar ..daca noi nu avem o flota de pescuit costier , care a fost distrusa , vin bulgarii si ne ya pestili, la ei se poate sa aiba pescadoare ,au vreo 100 , noi avem 10 turcesti, ..patroni turci la rapana, la ei se paote pescui orice, tot tara CEE, la noi de 10 ani e prohibitie.. spaga la licente de pescuit , si mii de taxe, ei vand pestele la nessebar direct de la barca, nu la magazin, bafta la pescuit tovarosi
10
0
De ani buni braconeaza industrial turcii,ucrainienii și bulgarii...dar noi suntem poporul pasivitatii
6
1
Nu stiu ce sa zic,dar mi se cam falfaie. Si asa pestele alta data prezent in pietele locale la praturi de bun simt nu mai este. Amaratiide guvizi se gasesc numai la restaurante,unde dai o gramada pe putin plus spaga. De calcan ,nici atata nu te lipesti. Mi se rupe ca si de icrele negre. Sa-si faca griji traficantii de carne vie,de droguri,interlopii,banditii numiti aiurea afaceristi,adica cei care-si permit mese la carciumi. Existau pescadoare romanesti si piete de peste. Nu mai avem,ca nu conteaza cererea romanilor,ca nu este economie de piata ci de smechereala. Si da,vrei sa cumperi peste mai ieftin sau sa mananci peste bine facut,mergi la bulgari.
4
1
Daca sunteti p****i... o sa va fure cu femeile in casa
3
0
Aici sunt doua variante,ori bulgari sunt mai hotzi decat romani pentru ca cei platiti de statul Roman pentru ca sa pazaesca zona economica a Romaniei,ori cei care ar trebui sa pazeasca zona economica a Romaniei iau spaga de la braconieri bulgari.
10
1
Lasa bre ca mergem si furam pestele de la ei. Sau il mancam la ei si nu platim.Castravetata ciocu mic.
2
0
Băi, ciocul mic și veniți să decartați la mine. Numai eu cu nașul Mincă am voie să iau calcan și v-am făcut un preț pe măsură. Fraierii trebuie conduși și jecmăniți bine.
4
0
Nu stricati relatiile ,dati-le calcanii dar sa ia si bibanii (avem destui)
7
0
Pretul mai mic al stavridului pescuit de castraveti, ma face a cumpara de la ei. Asta vara la noi, direct la barca, nici macar o punga in care sa-l puna nu aveau 30 lei, la pescarie adus din castravecioria 25 lei, transport inclus, bon fiscal.
8
0
Daca suntem atat de buni vecini cu ucrainieni , de ce nu am fi si cu bulgari . Ia ma lasati voi ciocul mic si joc de glezne . Sper ca va iesi iohannis public si ne va spune sa fim intelegatori cu vecini nostri
11
8
Romania nu mai are pescari! Mergeti pe litoralul bulgaresc si veti vedea mii de ambarcatiuni, mii. Dar acolo nu sunt primari vanduti care sa le fure terenurile si plajele. Adica, plajele astea sunt de la Decebal-regele, pentru pescari, cum au ajuns ale mafiei imobiliare? Mancati peste de la mafioti si de la primarii lor!
19
1
ca sa uitam de haholi si de Bastroe. Cam ce adancime are canalul Bastroe? S a masurat? Romanii au fost de fata la masuratoare? Cati ronani ai fost? Unul? Pai ala a luat caviarul si banii oferiti si in timpul masuratorilor a fwtwt o ucraianca. I a madurat aleia adancimea. Cica era sub 4 metrii ceea ce e legal. Gata. Privirea in alta parte. La bulgari si la calcan. Sturionii au fost salvati. Urmeaza sa iasa la meeting cei 7 useristi sabotori ai statului roman.
6
11
Mai avem si în Constanța câțiva pești, daca se poate sa-i adune si pe ăștia!
15
0
paza de coasta doarme sau e bara bara?au nave noi,performante,radare,camere infrarosii,drone,pprost sa fii ca sa nu vezi camaia pescuiesc la noi.primesc spaga calcani sau cum de nu.i vad????
19
2
Intro țară de hoți intra la furat și alți hoți E statul de drept corupt
20
0
Pai bulgarii au firme de pescuit si nave care sunt in Romania la Midia. Sau nu stiti? Ce concurenta? r*m Fish le-a vandut doua nave.Sau nici asta nu cunoasteti..Marea majoritate a marinarilor de pe pescadoare nu au acte. Capitanii sau asa zisii capitani naviga cu permise de barci de agrement. ANR ul nu stie? Permisele sunt pentru nave de agrement nu pentru activitati economice. Aaaa, nu stiati asta, este? Ce se mai aude de pescadorul ala care s-a scufundat si au murit toti? Nimic, nu? Cati mai trebuie sa moara ca autoritatile sa faca ceva...multi!
26
0
Ce ma.bucur. Suntem.cei mai p****i. Stati in casa la tv dragi romanasii simpatici, lasa sa va fure toti si sa isi bata toti joc de voi. Samanta e de.vina.
18
1
S-a curentat si omorat tot pestele din Dunare si lacuri si toata Delta Dunarii... Adica s-a braconat mai mult decat s-a respirat pana nu a mai ramas peste. Acum se fura ca piratii de pe barjele din Dunare combustibil. Are cineva curaj sa doarma o noapte la cort pe malul Dunarii?
21
1
si-asa se fura-n draci in tara asta. Ca fura si bulgarii ceva nu e important. Important e ca guvernul e condus de securisti care fura ca-n codru de 30 de ani. Pestele furat e bomboana pe coliva.
31
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367