Alertă medicală! Substanțe periculoase, în medicamentele pentru răceală și gripă
Alertă medicală! Substanțe periculoase, în medicamentele pentru răceală și gripă
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, trage un semnal de alarmă cu privire la o atenționare Agenției Europene a Medicamentului: unele medicamente pentru răceală conțin pseudoefedrină, o substanță periculoasă pentru pacienți.
„Principala substanță care se găsește în medicamentele - Pseudoefedrina, vine cu atenționări importante! Nu doar că este periculoasă la pacienții cu boli de inimă și rinichi, dar acum vine și cu vești mai grave: afectări cerebrale reversibile e drept, dar serioase”, atrage atenția dr. Sandra Alexiu.
Agenția Europeană a Medicamentului anunță că a fost raportat un număr mic de cazuri de „sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS) în asociere cu utilizarea medicamentelor care conțin pseudoefedrină”.
„Medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt contraindicate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată, precum și la cei cu insuficiență renală/boală renală acută sau cronică severă, deoarece aceste afecțiuni cresc riscurile de apariție a PRES și RCVS. Simptomele PRES și RCVS includ cefalee severă apărută brusc sau cefalee fulgerătoare, greață, vărsături, confuzie, convulsii și/sau tulburări de vedere”, este rezumatul Agenția Europene a Medicamentului, publicat de dr. Sandra Alexiu, pe Facebook.
Medicul Sandra Alexiu spune că românii înghit medicamente în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile
Medicul Sandra Alexiu susține că astfel de medicamente sunt utilizate în „doze enorme, fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede”.
„Am primit astăzi (n.r 9 februarie 2024) o atenționare importantă de la Agenția națională a medicamentelor și dispozitivelor medicale (ANMDM) și tare rău mi-ar părea sa treacă neobservată! E vorba de o substanță care se găsește în aproape toate preparatele pe care le cumpărăm din farmacii sub denumirea de „Răceală și Gripă“ și pe care românii le înghit în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede... Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme! Am avut pacienți care luau și Xrăceală și gripă și Xsinus și X-max și X-vex și alte minunății pe care le văd zilnic la televizor în reclame! Da, e vorba de bani, bani mulți, reclamele la medicamente la TV sunt sume importante. La fel și pastile de supt, trei-patru feluri, cu pumnul, distrugând ce trebuie să rămână întreg și nevătămat pe limbă!”, a scris dr. Sandra Alexiu, pe Facebook.
Medicul susține că răceală obișnuită trece în șapte zile dacă te duci la medic și într-o săptămână dacă NU te duci la medic, iar „lămâia și mierea sunt cele mai importante medicamente de răceală simplă”.
„E greu să concurezi cu niște clipuri colorate care promit marea și sarea, practic nici nu mai trebuie să treci pe la medic dacă ai constipație, răceală, frisoane, chalazion, «ți-e frig și-ai strănutat», probleme de potență, rinită, inflamație a mucoasei nazale, ficat gras, ficat obosit, probleme de memorie, concentrare și capacitate de învățare, ochi uscați și obosiți (picături fără conservanți care pot fi folosite un an), energie pentru întreaga zi, scăderea colesterolului cu doar câțiva lei și cincizeci de bănuți (astea s-au derulat adineauri într-un calup publicitar la televiziunea națională”, precizează medicul.
Ce simptome pot apărea: "Convulsii de la excesul de prafuri de răceală și gripa"
În concluzie, dr. Sandra Alexiu face un scurt rezumat al simptomelor periculoase care pot apărea, dar și un apel către autorități să ia măsuri împotriva reclamelor abuzive.
„Convulsii de la excesul de prafuri de răceală și gripa! Dureri de cap ca niște cuțite înfipte în creier! Confuzii, vărsături! Fiți cumpătați! Fiți atenți! Nu forțați natura, fiindcă în lupta aceasta omul nu câștigă niciodată! Vă rog, pe cei care citiți, dacă puteți, faceți să ajungă atenționarea ANMDM și la CNA. Poate din mai multe voci se va ridica în sfârșit aceea care va spune ajunge reclamelor la medicamente, farmacii și clinici la televizor. Oricare din bunicii și copiii noștri pot ajunge atât de ușor victime!”, a încheiat dr. Alexiu, citează stiripesurse.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News