REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Alertă! Pui cu salmonella, vânduți la o exploatație avicolă din Constanța: au fost sesizați procurorii

Alertă! Pui cu salmonella, vânduți la o exploatație avicolă din Constanța: au fost sesizați procurorii

Replica API 7 iulie 2022 | 13:53 8279

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a cofirmat, miercuri, 6 iulie prezența Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploatație avicolă din județul Constanța.

Conform procedurilor, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța s-au deplasat la exploatație respectivă, unde au costatatat că întregul efectiv a fost comercializat cu încălcarea gravă a prevederilor legislației sanitare veterinare în vigoare.

Concret, comercializarea puilor s-a făcut: fără a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fără a se consemna date cu privire la cumpărători, fără elementele privind certificarea stării de sănătate a efectivului și a mijloacelor de transport utilizate.

Imediat după recepționarea buletinului de analiză de la IDSA, DSVSA Constanța a întreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA județene, a primăriilor din județul Constanța, a tuturor Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de pe raza județului Constanța, privind comercializarea puilor de la nivelul exploatației respective fără a avea rezultatele buletinului de analiză.

Instituțiile statului, inclusiv Parchetul, sesizate

De asemenea, s-au emis și înștiințări către Instituția Prefectului Constanța și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, ținând cont de gravitatea consecințelor determinate de comercializarea unor pui contaminați cu Salmonella typhimurium.

Menționăm că nu există risc pentru sănătatea publică, ci doar pentru alte efective de păsări cu care aceștia vin în contact, puii comercializați fiind de vârstă mică, destinați pentru creștere, nu pentru abatorizare.

Ancheta serviciilor veterinare este în desfășurare și se realizează împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Constanța - Serviciul de Investigare a Infracționalității Economice.

Pe această cale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage atenția cetățenilor să achiziționeze animale pentru creștere în gospodărie numai dacă sunt însoțite de documentele, care să ateste originea și starea de sănătate a acestora, certificată de un medic veterinar.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
AM fost lasat perplex. Am fost in audienta la Primarul din Eforie, si aceasta, nici nu incepusem bine sa vorbesc, ma intrerupe ca sa vorbeasca la telefon cu unul care trebuie sa-i cumpere pui. Dupa cateve zeci de secunde iar ma intrerupe. Aia nu voiau sa-i dea omului primarului, pui. Primarul ii spune ca ii trimite masina pentru pui si ca ii dai si bani. Apoi primarul din Eforie imi spune ca vrea sa aiba closca. E comedie? Nu! E tragedie! Fiindca mai apoi a incercat sa ma faca sa tac amenintandu-ma cu o amenda. E ironic: ma ameninta unul pe care Instanta il amendeaza de mai multe ori.
1
0
Dati stirea fara a nominaliza firma. Sunteti partasi si voi la infractiunea lor de atentat la sanatatea publica
0
0
Confirm focarul !
1
0
SEIMENII MICI. daca voi nu vreti sa dati nici macar localitatea o dam noi. Asa ca atentie mare de unde cumparati ce cumparati dar mai ales unde mancati.
0
0
e clar, aia nu au sponsorizat dsv.
0
0
Deci se poate manca pui cu salmonela!, sfaraie gratarele in Mamaiasi Eforie Nord !
1
0
Cipanzei...din nou.
0
0
Scrieti in plm si numele firmei
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614