REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ALERTĂ! S-A APROBAT TRATAMENTUL INFECŢIEI CU CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA

ALERTĂ! S-A APROBAT TRATAMENTUL INFECŢIEI CU CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA

Replica API 26 martie 2020 | 18:20 4404

Ministrul Sănătății a emis ordinul, asumat de secretarul de stat Horațiu Moldovan, prin care se aprobă protocolul terapeutic al infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Toate terapiile antivirale recomandate sunt molecule cu potențial efect contra COVID-19, conform cercetărilor preclinice și rezultatelor preliminare ale studiilor în cadrul COVID-19. Potrivit protocolului, la ora actuală nu sunt medicamente aprobate pentru tratamentul infecției COVID-19. Medicamentele propuse în acest protocol se bazează pe experiența epidemiei de SARS (sindromul respirator acut sever) din 2003, MERS din 2012 și pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov2.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a evaluat focarul de SARS (sindromul respirator acut sever) -COV-2 la nivel mondial şi, ţinând cont atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de severitate şi având în vedere numărul deceselor cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune în unele state, a apreciat în data de 11 martie 2020 că SARS-COV-2 poate fi caracterizat ca pandemie. Comisia de Boli Infectioase a Ministerului Sănătăţii a elaborat protocol de tratament a infecţiei cu virusul SARS-Cov-2, utilizând evidenţele medicafe internaţionale. Direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, unitățile sanitare publice și private, precum și personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale din specialitățile implicate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Medicamentele prevăzute în protocol

Potrivit documentului, „Wang și colegii săi (Wang et al., 2020) au evaluat în vitro cinci medicamente aprobate de FDA și două antivirale cu spectru larg împotriva SARS-CoV-2. Una dintre concluziile lor a fost că "clorochina medicament antimalaric, utilizat și în bolile reumatice, cu efecte imunologice, este extrem de eficientă în controlul infecției cu 2019-nCoV in vitro" și că "datele de siguranță sugerează că ar trebui evaluată la pacienții umani care suferă de boala cu noul coronavirus". Într-un studiu recent (Gao și colab., 2020) se indică faptul că, "potrivit datelor actuale", "rezultate de la peste 100 de pacienți au demonstrat că fosfatul de clorochină este superior placebo în inhibarea exacerbării pneumoniei, ameliorarea modificărilor imagistice pulmonare, promovând o reducere a multiplicării virusului și scurtarea evoluției bolii"

Xueting Yao împreună cu colegii a descoperit că hidroxiclorochina este mai puternică decât clorochina, inhibând SARS-CoV-2 in vitro. Hidroxiclorochina este un analog al clorochininei care are mai puține interacțiuni medicament-medicament. (...) Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția cu HIV, asociat cu ritonavir ca booster. Lopinavir și/sau lopinavir/ritonavir au activitate anticoronavirus in vitro. În tratamentul sindromului respirator acut sever (SARS), cercetătorii din Hong Kong au descoperit că, în comparație cu ribavirina singură, pacienți tratați cu lopinavir/ritonavir și ribavirina au avut un risc mai mic de suferință respiratorie acută (ARDS) sau deces. În timpul epidemiei din Wuhan utilizarea lopinavir/ritonavir a arătat efect favorabil dacă este utilizat precoce, iar Jin și colab. Îl recomandă ca terapie antivirală în faza inițială a bolii.

Remdesivir, cel mai bun medicament

Remdesivir poate fi cel mai bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. Experimente pe animale au arătat că, în comparație cu grupul de control, remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la șoareci infectați cu (MERS)-CoV, îmbunătățește deteriorarea țesutului pulmonar și are efect mai bun decât cel al grupului tratat cu lopinavir/ritonavir combinat cu interferon-. Medicamentul a finalizat faza III clinică pentru tratamentul infecției cu virusul Ebola și există date relativ complete de farmacocinetică și siguranță pentru corpul uman.

Se recomandă asocierea de oseltamivir la pacientul cu COVID-19 până la excluderea diagnosticului de gripă prin test de amplificare genică sau atât cât este necesar pentru tratamentul unei infecții concomitente cu un virus gripal. Tocilizumabul poate fi folosit la un subgrup de pacienți cu forme severe de COVID-19 la care există o activare excesivă a inflamației. Identificarea acestor pacienți se poate face pe baza unor parametri cum ar fi creșterea nivelului feritinei, scăderea numărului de trombocite, creșterea VSH; aceștia sunt grupați în cadrul unui scor H (Mehta P et al.);

Legat de cazurile de COVID-19 se iau în discuție cu aprecierea raportului risc/beneficiu: cazurile de șoc septic neresponsiv la amine vasopresoare și cazurile de detresă respiratorie acută cu evoluție către fibroză pulmonară, suficient de precoce, dar nu de la începutul tratamentului. Tratamentul simptomatic poate fi util în majoritatea cazurilor; există o reticență privind utilizarea AINS în tratamentul COVID-19 care a fost exprimată public pe scară largă în Franța începând din martie 2020, legată de inhibarea efectului benefic al inflamației în cazuri de COVID-19 cu severitate redusă-medie. Tratamentul antibiotic în prima perioadă de evoluție a bolii la pacientul care nu este internat în terapie intensivă este rezervat cazurilor cu suprainfecție bacteriană demonstrată prin tuse cu expectorație, procalcitonină crescută de la început sau în creștere, proteină C reactivă în creștere, leucocitoză cu neutrofilie, aspect radiologic de opacități pulmonare alveolare, d-Dimer > 1 μg/ml. Riscul de suprainfecții bacteriene este semnificativ mai mic decât la pacienții cu gripă. Antibioticele recomandate în pneumonie sunt cele recomandate în pneumonia comunitară: amoxicilină clavulanat + doxiciclină sau moxifloxacină (pentru gravide: ceftriaxonă + claritromicină); durata de administrare nu va depăși 5-7 zile. Fluorochinolona ar fi de evitat la pacienții cu tulburări cardiace de ritm sau de conducere.

Schema de tratament preluată din Protocolul de tratament a infecției cu virusul SARS-Cov-2. Precizăm că tratamentul trebuie luat doar la recomandarea medicului specialist!

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai reporter si fituica de tot rahatul, ce ati copiat voi, se numeste Protocol medical, iar asta presupune un tratament medicamentos care trebuie aplicat in tara noastra. Titlul vostru perves induce ideea ca s-a gasit tratamentul ideal. Ar fi minunat sa fie asa dar mai dureaza, din pacate. Si oricum, sunteti varza! Prostilor
1
1
Mai date'n plm de kkt avortat!basinosule!sa nu iei in desert numele Domnului!jigodie imputita!
0
2
bine si pana acuma nu se tratau,numai se aduceau din lombardia
0
0
Iti dau un cui sa-l bati in perete.Dar il bati cu capul,ok?
1
1
Dumnezeu ne tine pe toti in viata, daca o secunda n-ar veghea asupra noastra, ne-am dezintegra toti, planeta si tot universul. Fiecare om contine miliarde de celule, care lucreaza simultan, cateva reactii daca sunt gresite, moare persoana. Dumnezeu lucreaza si prin oameni si lasa anumite nevoi sau boli sa te apese, iar apoi medici te salveaza. Pacatele noastre ne duc la boli, necazuri, batai, chiar si moarte. La nivelul societatii, cand Dumnezeu observa inmultirea pacatelor, poate lasa boli, molimi, foamete, razboaie, cutremure, inundatii etc, ca sa ne trezeasca.
3
5
...imbunatateste deteriorarea tesutului pulmonar si are efect mai bun. nu zau?
1
0
aia de mai jos cu dumnezeu. doamne doamne o fii plecat in concediu ca s a saturat de netrebnici ca noi....
0
2
Dobrogeni sunt izolati,desfiintati taxa de poduri Dunarene pentru Dobrogea!
7
1
Unde este ALERTA?? Jurnalism invatat la saguna sau spiru haret.tot acolo ati invatat sa ventilati rahatul pesedeului
10
1
sa nu generalizam, cazurile particulare nu inseamna ca e valiabil pt toti. Afirmatii bazate pe realitatea cui? Poate doar a ta, eu as spune altceva, dar sigur ai intelege si nu are rost sa ma explic.
3
1
Pt cel de mai jos, Dumnezeu lucreaza prin oameni si ai sa vezi ca in multe cabinete medicale si in special doctori chirurgi care efectueaza operatii si transplanturi ai sa gasesti undeva in biroul lor o icoana . Si am mai vazut asta si prin anumite interviuri la doctori cand vorbeau de anumite boli sau transplanturi la un moment dat introduceau si cuvantul Divinitate Asa ca Dumnezeu sa le dea putere si sa le lumineze mintea cercetatorilor ce acuta antidotul , medicilor ,asistentelor soferilor de ambulanta brancardieri femei de servici , pacienti ce tine de mentinera sanatatii noastre acum
10
3
Dumnezeu nu a ajutat nicio data pe nimeni. Este o afirmatie bazata pe realitate. Toata traba-i de norocu fiecaruia. In schimb cadrele medicale salveaza vieti. Afirmatie bazata tot pe realitate. Succes celor ce urmeaza tratament si bineinteles le doresc si un pic de noroc.
8
15
Elaborarea acestui protocol pentru tratament si abordarea lui unitara in toate unitatile sanitare este o treaba foarte buna.Dumnezeu sa ne ajute.
16
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614