REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.9° Constanța Sâm., 22 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6768
25.9° Constanța Sâmbătă, 22 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6768
 

Alertă! Un produs alimentar care conține un pesticid interzis a pătruns în România

Alertă! Un produs alimentar care conține un pesticid interzis a pătruns în România

A.F. 20 mai 2024 | 00:00 1330

În Europa, dar și în România, a fost emisă o alertă din cauza uleiului de măsline provenit din Creta. Autoritățile române deja au reținut o cantitate foarte mare de ulei de măsline provenit din Creta, ulei despre care s-a aflat că este contrafăcut. Totodată, acest ulei conține o cantitate foarte mare dintr-un pesticid interzis în Uniunea Europeană.

Alerta! Un produs alimentar care contine un pesticid interzis a patruns in Romania

Problema a fost dezvăluită de Radio Creta și potrivit informațiilor obținute de la serviciile abilitate, lotul de ulei de măsline extravirgin care a ajuns în România a plecat din Creta, însă până acum nu se știe dacă falsificarea a avut loc în Creta sau ulterior pe piața românească, întrucât la analizele efectuate a fost depistat și pesticidul interzis.

Vorbind la Radio Creta, consilierul regional delegat pentru sectorul agricol, Priamos Ieronymakis, a spus că aceste incidente sunt îngrijorătoare, deoarece prestigiul uleiului de măsline grecesc, și mai ales al celui cretan, a fost afectat semnificativ. El a vorbit despre jocuri care se fac cu scopul de a aduce prejudicii acestui produs, scrie rador.ro.

Uleiul contrafăcut a ajuns în România

El a subliniat posibilitatea ca uleiul de măsline să fi fost falsificat după ce lotul a părăsit Creta sau să fi existat o încercare coordonată de a crea o imagine defavorabilă acestui produs de către alte centre de interes. În orice caz, a spus Ieronymakis, Ministerul Dezvoltării Agricole din Grecia ar trebui să efectueze o anchetă pentru a clarifica problema și a oferi un răspuns întrebărilor generate de acest caz.

Pe de altă parte, autoritățile daneze au informat și Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje între țările membre (SARAF) cu o indicație de pericol serios pentru consumatori deoarece în uleiul de măsline standardizat grecesc, provenind din Laconia a fost detectată existența peste limitele admise a unui pesticid interzis, iar uleiul a fost retras din supermarketurile țării. Același produs este vândut și în alte țări, precum și în Grecia, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018