REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Alexandru Rafila avertizează că există riscul să se prăbușească spitalele vechi!

Alexandru Rafila avertizează că există riscul să se prăbușească spitalele vechi!

Replica API 25 martie 2022 | 20:41 1134

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, la Iaşi că există unele riscuri, inclusiv din punct de vedere seismic, în cazul spitalelor vechi de zeci de ani, dar trebuie să pui în balanţă existenţa acestora şi să vezi ce faci dacă nu ai deloc aceste unităţi medicale, anunță news.ro.

Alexandru Rafila

"Cele mai multe spitale sunt vechi de 60-70 de ani, sunt spitale făcute în epoca comunistă, marea lor majoritate. Sunt spitale cu instalaţiile electrice subdimensionate. Au nevoie de instalaţii noi. Există anumite riscuri, mai ales când se pun în funcţiune instalaţii de oxigen în pandemie, dar trebuie să pui în balanţă ce faci dacă nu ai aceste spitale. Am auzit diverse discuţii că avem spitale destule cu risc seismic. De acord, dar între a avea un spital cu risc seismic şi a nu avea spital, probabil trebuie să avem o opţiune", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, la Iaşi, citează stiripesurse.ro.

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Totodată, Rafila consideră că este necesară o strategie pe termen mediu privind reabilitarea spitalelor vechi. El a precizat că în 25-30 de ani toate spitalele ar trebui fie modernizate, fie transformate în clădiri istorice sau muzee.

"Noi trebuie să avem o strategie pe termen mediu de reabilitare a clădirilor care asigură asistenţa medicală spitalicească. Avem un pas timid cu cele trei spitale regionale şi cu alte câteva spitale care se fac prin PNRR. Însă acest masterplan privind spitalele din România ar trebui urmărit în următorii 25-30 de ani, încât toate spitalele să treacă printr-un proces, fie de modernizare, fie de înlocuire, care pot deveni clădiri istorice sau muzee", a declarat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătăţii susţine că Iaşiul trebuie să aibă la dispoziţie cel puţin un spital modern care să ofere întreaga gamă de servicii medicale în concordanţă cu ceea ce există în momentul de faţă în Europa.

Rafila a apreciat că Iaşiul are un avantaj, şi anume resursa umană care este una calificată.

"Dar infrastructura, cel puţin la Spitalul Sfântul Spiridon (cel mai mare spital din Moldova – n.r.) nu este una care să corespundă standardelor de calitate pe care le aşteptăm. Avem proiectul cu Spitalul Regional de Urgenţă, este bine că s-a adjudecat după doi ani de stagnare contractul de proiectare. Sperăm ca în cinci ani spitalul să devină realitate", a mai declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bine ca nu se probusesc alea 8 facute de pesedei .
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272