REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Alexandru Rafila: Sunt trei scenarii legate de tulpina africană. Care este cea mai rea variantă

Alexandru Rafila: Sunt trei scenarii legate de tulpina africană. Care este cea mai rea variantă

Replica API 2 decembrie 2021 | 00:00 963

Alexandru Rafila consideră că noua tulpină africană ar putea avea o evoluție pe trei scenarii. Noul ministru al Sănătății este îngrijorat de ce a văzut la târgurile de Crăciun, mai ales în București, unde nu se respectă distanțarea socială.

Alexandru Rafila

Rafila a abordat și subiectul testelor de salivă dedicate elevilor și a transmis câteva sfaturi.

„Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniştite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o să dicteze situaţia pe care o să o întâmpinăm de sărbători și mai ales după sărbători, în ianuarie. Faptul că ne aflăm pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea MS sunt insuficiente.

Până acum, această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecăm cu 3 scenarii. Cel favorabil ar fi că acesta să se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuită. Celelalte două scenarii nu sunt la fel de optimiste. A două varianta ar putea fi cu simptomatologie nemodificată față de varianta Delta. Asta ar duce la o și mai mare aglomerare a sistemului de sănătate.

Cel mai rău scenariu ar putea constă într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri și o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta. Eu cred că o să fie una dintre primele 2 variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât crește transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă”, a precizat ministrul, scrie stiripesurse.ro.

Alexandru Rafila exclude un nou lockdown în România în acestă perioadă, însă îi îndeamnă pe români să fie puţin mai temperaţi.

Noul ministru al Sănătăţii a declarat la România TV că persoanele care au încărcătura virală mică nu sunt detectate de testele de salivă.

„O să avem aceste teste de salivă în şcoli pentru vreo 2 săptămâni. Aceste teste nu necesită condiții speciale de lucru. Mi se pare că în spațiul public este o tentă de negare a importanței acestui tip de teste. Nu sunt teste care să fie considerate dispozitive medicale, sunt teste rapide orientative . Orice test pozitiv este foarte probabil să fie pozitiv și dacă se încearcă confirmarea prin testul PCR. Problema este legată de un nivel de sensibilitatea care nu este deosebit. Asta înseamnă că persoanele care au încărcătură virală mică nu sunt detectate de aceste teste. Ele sunt puțin inferioare celor de antigen. Aceste teste nu trebuie să fie sterilizate. Nu mai avem nevoie de ceva steril pentru că salivă se recoltează într-un păhărel de hârtie”, a explicat ministrul.

Ministrul Sănătăţii recomandă că testul din salivă să fie făcut înainte că elevul să mănânce. Dacă acest lucru nu e posibil, atunci e bine că cel mic să se clătească cu apă înainte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468