4.6° Constanța Dum., 4 Dec. 2022
Anul XX Nr. 6202
4.6° Constanța Duminică, 4 Decembrie 2022 Anul XX Nr. 6202

Alexei Navalnîi, editorial din pușcărie

Victor ROTARU 1 octombrie 2022 321

Disidentul rus încarcerat Alexei Navalnîi spune că singura modalitate prin care țara sa poate evita un „ciclu nesfârșit de autoritarism imperial” este să devină o democrație parlamentară, scrie CNN, informează Mediafax.

Scriind în Washington Post, Navalnîi a declarat că, deși națiunile occidentale au afirmat pe bună dreptate importanța independenței Ucrainei și a împiedicării Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina, acestea trebuie să înceapă să se gândească la cum va arăta Rusia după ce luptele se vor opri.

„Strategia ar trebui să fie aceea de a se asigura că Rusia și guvernul său, în mod natural, fără constrângere, nu doresc să înceapă războaie și nu le găsesc atractive”, a scris Navalnîi într-un eseu transmis către The Post de către echipa sa juridică. În prezent, el execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-o închisoare din Rusia.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

„Problema Rusiei postbelice ar trebui să devină problema centrală - și nu doar un element printre altele - a celor care se străduiesc să obțină pacea. Niciun obiectiv pe termen lung nu poate fi atins fără un plan care să asigure că sursa problemelor încetează să le mai creeze”, a scris Navalnîi. „Rusia trebuie să înceteze să mai fie un instigator al agresiunii și instabilității”.

Navalnîi este cel mai proeminent critic intern al președintelui rus Vladimir Putin, iar opiniile sale disidente aproape că l-au costat viața.

Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în 2020, un atac pe care mai mulți oficiali occidentali și Navalnîi însuși l-au atribuit în mod deschis Kremlinului. Rusia a negat însă orice implicare.

După cinci luni în Germania, în care s-a recuperat în urma otrăvirii cu Novichok, Navalnîi s-a întors anul trecut la Moscova, unde a fost imediat arestat pentru că a încălcat termenii de eliberare condiționată impuși în urma unui caz din 2014. La începutul acestui an, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzații de fraudă despre care a spus că au fost motivate politic.

Navalnîi a afirmat în eseul său, publicat în ziua în care Putin a anunțat că Rusia va anexa aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, că războiul din Ucraina - ca și conflictele dinaintea lui - i-a ajutat pe cei care dețin puterea la Moscova.

„Elita rusă din ultimii 23 de ani a învățat reguli care nu au eșuat niciodată: Războiul nu este atât de costisitor, rezolvă toate problemele politice interne, ridică aprobarea publică până la cer, nu dăunează în mod deosebit economiei și - cel mai important - câștigătorii nu se confruntă cu nicio responsabilitate”, a scris Navalnîi.

Soluția, afirmă Navalnîi, este de a adopta o formă de guvernare democratică care să descentralizeze puterea, similară cu ceea ce au folosit statele baltice.

„Amenințarea la adresa păcii și a stabilității în Europa este autoritarismul imperial agresiv, pe care Rusia și-l impune la nesfârșit”, a declarat Navalnîi. „Rusia postbelică, ca și Rusia post-Putin, va fi condamnată să devină din nou beligerantă și putinistă. Acest lucru este inevitabil atâta timp cât se menține forma actuală de dezvoltare a țării. Doar o republică parlamentară poate împiedica acest lucru”, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359