REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Lun., 20 Mai 2024
Anul XX Nr. 6735
12.2° Constanța Luni, 20 Mai 2024 Anul XX Nr. 6735
 

Alianța lui Macron, aproape la egalitate cu forțele de stânga, după primul tur al alegerilor parlamentare

Alianța lui Macron, aproape la egalitate cu forțele de stânga, după primul tur al alegerilor parlamentare

Replica API 12 iunie 2022 | 00:00 754

Coaliţia preşedintelui francez Emmanuel Macron ar urma să rămână prima forţă politică din Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului), conform primelor proiecţii ale rezultatelor votului din primul tur al alegerilor legislative, desfăşurat duminică. Totuși, rezultatul este destul de strâns, conform sondajelor la ieșirea de la urne. Alianța centristă Ensemble („Împreună”) este la egalitate cu alianța NUPES a lui Jean-Luc Mélenchon, care adună toate forțele de stânga.

Emmanuel Macron

Tabăra prezidenţială ar urma să-şi adjudece între 275 şi 310 locuri din totalul celor 577, conform unui sondaj Ifop-Fiducial, şi între 255 şi 295, conform unui sondaj Ipsos. Majoritatea absolută înseamnă 289 de mandate, scrie digi24.ro.

În termen de voturi, coaliţia preşedintelui centrist recent reales în aprilie se află umăr la umăr cu coaliţia stângii, conform aceloraşi estimări.

În principiu, partidul lui Macron ar reuși totuși să obțină cele mai multe locuri în parlament, dar opoziția de stânga va fi puternică.

Ce rezultat a avut Marine Le Pen

Acest scrutin intervine la câteva săptămâni după alegerile prezidențiale în urma cărora Emmanuel Macron a reușit să-și asigure un al doilea mandat prezidențial.

În ceea ce o privește pe rivala sa de la prezidențiale, Marine Le Pen, reprezentanta extremei drepte, aceasta pare să-și fi învins duminică adversarii politici în circumscripția electorală Henin-Beaumont din nordul țării în care a candidat pentru un loc în Adunarea Națională. Potrivit France24, ea a obținut 54 la sută din voturi încă din primul tur, dar prezența scăzută la urne o obligă să-și confirme această victorie într-un al doilea tur, duminica viitoare.

Vorbind la scurt timp după închiderea urnelor, ea a cerut alegătorilor să se asigure că „lui Macron îi este refuzată o majoritate în parlament”. De asemenea, ea și-a îndemnat susținătorii să se abțină de la vot în cursele electorale în care candidații lui Macron se vor confrunta cu cei ai alianței de stânga Nupes.

Stânga se consideră câștigătoare

La rândul său, blocul de stânga continuă să creadă că „victoria este posibilă”. Clémentine Autain, deputată a blocului de stânga Nupes, vede un succes uriaș pentru tabăra sa. „În urmă cu câteva luni, stânga trebuia să fie moartă și extrema dreaptă părea să fie la porțile puterii. Acum, am întors lucrurile și am ajuns în fruntea primului tur”, a declarat ea pe măsură ce soseau primele proiecții ale votului. Autain a estimat că duminica viitoare Nupes va lupta pentru aproximativ 480 din totalul celor 577 de locuri care sunt miza acestor alegeri parlamentare.

Liderul coaliției de stânga, Jean-Luc Mélenchon - și el candidat la alegerile prezidențiale, unde s-a clasat pe locul al treilea - a declarat că tabăra lui Macron a fost „învinsă și înfrântă”. Liderul coaliției Nupes i-a îndemnat pe alegători să iasă la vot în al doilea tur de scrutin, care va avea loc la 19 iunie, estimând că blocul său va avea candidați în „peste 500 de circumscripții”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515