REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Alimentaţia pacientului diagnosticat cu scleroză multiplă

Alimentaţia pacientului diagnosticat cu scleroză multiplă

Replica API 29 decembrie 2021 | 00:00 1088

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică, de natură neurologică, care afectează creierul, măduva spinării dar și nervii optici. În momentul instalării sclerozei multiple, informațiile nu mai circulă în mod corespunzător de la creier către corp și nici invers.

Sursă foto: Shutterstock

Sistemul imunitar al pacientului cu scleroză multiplă atacă stratul protector al fibrelor nervoase care fac legătura dintre creier, măduva spinării și nervii optici. Acest strat poartă denumirea de mielină.

Cauzele apariției sclerozei sunt încă necunoscute, oamenii de știință fiind de părere că există totuși o predispoziție genetică pentru dezvoltarea acestei boli, scrie doc.ro.

Printre simptomele sclerozei multiple se află:

Slăbiciunea musculară

Pierderea parțială sau totală a vederii

Vedere dublă

Dureri în anumite părți ale corpului

Senzație se șoc electric la mișcarea gâtului

Tremor

Amețeli

Oboseală

Probleme intestinale

Pe măsură de boală evoluează, simptomele se agravează treptat. Complicațiile bolii sunt următoarele: spasme musculare, paralizie, probleme intestinale grave, tulburări psihice, în special pierdere de memorie, schimbări bruște de dispoziție și depresie, precum și epilepsie.

Alimentația persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este extrem de importantă întrucât o asemenea alimentație previne acumularea kilogramelor în plus, reduce riscul de boli cardiace, combate constipația și reduce și oboseala.

O dietă sănătoasă, bogată în fibre și săracă în grăsimi, mai ales în grăsimi saturate, este recomandată pentru persoanele cu scleroză multiplă. Ideal este că fiecare pacient să discute cu un neurolog, dar și cu un nutriționist, pentru a primi un plan alimentar personalizat.

De ce ar trebui să ții cont dacă ai scleroză multiplă

Grăsimile sănătoase trebuie să fie în centrul atenției – reducerea cantității de grăsimi nesănătoase din dietă previne în primul rând îngrășarea, care ar putea reduce mobilitatea persoanelor cu scleroză multiplă.

Pacienții diagnosticați cu această afecțiune ar trebuie să pună accentul, mai degrabă, pe grăsimi sănătoase precum cele provenite din avocado sau ulei de măsline. Consumul de grăsimi nesaturate în locul celor săturate va îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge și va reduce totodată riscul bolilor de inima.

Aportul de fibre trebuie mărit – cu cât cantitatea de fibre consumată este mai mare, cu atât mai puține calorii vei consuma. Fibrele contribuie, de asemenea, la combaterea constipației. Așadar, în dieta bolnavilor de scleroză multiplă trebuie să regăsim: fructe, legume și cereale integrale.

Lichide din belșug – hidratarea contribuie la prevenirea constipației, accelerează eliminarea toxinelor din corp și previne infecțiile la nivel intestinal. Apa și laptele vegetal precum cel de soia sau de migdale sunt ideale într-o asemenea situație. Pe de altă parte, alcoolul și cafeaua trebuie evitate întrucât irită stomacul și cauzează probleme de natură intestinală.

Renunțarea la sare – eliminarea sodiului din alimentație scade tensiunea arterială, iar acest lucru este benefic pentru persoanele care suferă de scleroză multiplă.

Eliminarea zahărului din dietă – zahărul nu numai că îngrașă, însă îți afectează și tensiunea arterială și crește riscul de diabet de tip 2, iar un pacient diagnosticat cu scleroză nu are nevoie de asemenea probleme. Cantitatea de zahăr consumat poate fi redusă prin renunțarea la sucuri, la alimente procesate, la dulciuri ori la iaurturi dietetice.

Aport de vitamina D și biotină - Cercetătorii investighează o posibilă legătură între vitamina D și biotină - o formă de vitamina B cunoscută și sub denumirea de vitamina H - și scleroza multiplă. Aceste studii sunt în stadii incipiente. Cu toate acestea, se recomandă ca persoanele cu scleroză multiplă să-și mențină nivelurile de vitamina D la limita superioară a dozei recomandate.

Alimente recomandate

Iată o listă de alimente care trebuie incluse în dieta celor diagnosticați cu scleroză multiplă:

fructe și legume: toate fructele și legumele proaspete

cereale: toate cerealele, inclusiv ovăzul, orezul și quinoa

nuci și semințe: toate nucile și semințele

pește: toți peștii, în special peștele proaspăt și peștele gras gras, cum ar fi somonul și macroul, deoarece sunt bogate în acizi grași omega-3 și vitamina D

carne: toate cărnurile proaspete, cum ar fi carnea de vită, pui, miel și multe altele, în special ficatul de vită, care este deosebit de bogat în vitamina D și biotină

ouă: sursă bună de biotină, vitamina D și alți nutrienți importanți

produse lactate: cum ar fi laptele, brânza, iaurtul și untul

grăsimi: grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile de măsline, semințe de in, nucă de cocos și avocado

alimente bogate în probiotice: cum ar fi iaurt, chefir, varză murată și kimchi

băuturi: apă, ceaiuri din plante

ierburi și condimente: toate ierburile și condimentele proaspete

Alimente de evitat

Iată o listă de alimente care ar trebui evitate dacă suferi de scleroză multiplă:

carne procesată: cum ar fi cârnați, slănină, conserve de carne și carne afumată

carbohidrați rafinați: cum ar fi pâinea albă, pastele, biscuiți

alimente prăjite: cum ar fi cartofi prăjiți, pui prăjit și gogoși

alimente foarte procesate: cum ar fi fast-food, chipsuri de cartofi și mâncăruri semipreparate și congelate

grăsimi trans: cum ar fi margarina și uleiurile vegetale parțial hidrogenate

băuturi îndulcite cu zahăr: cum ar fi băuturile energizante și pentru sportivi, sucurile carbogazoase și ceaiul cu zahăr

alcool: limitează pe cât posibil consumul tuturor băuturilor alcoolice

Sfaturi de stil de viață în cazul sclerozei multiple

Pe lângă listele de alimente te care ți le-am prezentat mai sus, ar trebui să iei în considerare și următoarele sfaturi, pentru a putea gestiona mai ușor simptomele.

Asigură-te că mănânci suficient. Consumul de prea puține calorii poate provoca oboseală.

Pregătește-ți mesele în avans. Dacă ai timp, mesele pregătite la caserolă te pot ajuta să economisești timp și energie mai târziu. Dacă ești stresat și obosit, acest lucru poate fi deosebit de util.

Rearanjează-ți bucătăria. Așază alimentele, ustensilele și alte echipamente în zone care sunt în apropiere și pot fi ușor de curățat. Acest lucru te va ajuta să economisești energie.

Cumpără fructe și legume gata curățate și tăiate. Cumpărarea de fructe și legume gata de preparare sau de consum te poate ajuta să reduci cu câteva minute timpul de gătit și să simplifici procesul.

Bea smoothie-uri. Dacă ai dificultăți la înghițire, prepararea unor băuturi mai dense, cum ar fi un smoothie bogat în nutrienți, poate fi utilă.

Alege alimentele cu textură moale. Dacă mestecatul te obosește, încearcă să alegi alimente mai moi, cum ar fi peștele făcut la cuptor, bananele, avocado și legumele gătite.

Limitează alimentele crocante. Dacă întâmpini dificultăți la înghițire sau te sufoci des cu alimentele, ia în considerare limitarea alimentelor care se sfărâmă, cum ar fi pâinea prăjită și biscuiții.

Solicită ajutor. Chiar dacă nu-ți place să ceri ajutor, dacă membrii familiei te ajută cu diverse sarcini, cum ar fi pregătirea meselor, curățarea sau pur și simplu aranjarea mesei, poți să economisești energie.

Nu renunța la mișcare. Deși exercițiile fizice pot face o persoană cu scleroză multiplă să se simtă obosită, este deosebit de importantă pentru a ajuta la starea generală de sănătate și pot contribui la menținerea unei greutăți optime. De asemenea, este important pentru prevenirea osteoporozei, care este mai frecventă în rândul persoanelor cu scleroză multiplă. Nu este nevoie să faci sport, dar fă o plimbare ușoară, din când în când, care te ajută și să îți păstrezi mobilitatea, care este afectată de această boală.

Cere sfatul medicului oricând ai nevoie. Este important să rămâi în contact permanent cu echipa de asistență medicală. Medicii îți pot oferi sfaturi personalizate pentru a te ajuta să gestionezi mai bine simptomele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212