REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Alocația de hrană la Centrul de Plasament Micul Rotterdam se va mări cu 6 lei! Video

Alocația de hrană la Centrul de Plasament Micul Rotterdam se va mări cu 6 lei! Video

Replica API 11 aprilie 2022 | 14:55 2323

În timp ce cadrele medicale din țară se văitau de rația mică pe care o au pacienții internați, respectiv de 11 lei, și meniul compus dintr-o cană cu ceai și o felie de salam, dar cine se gândește și la sufletele copiilor aflați în centrele de plasament. Guvernanții vin însă cu o veste bună. Pentru copiii instituționalizați, instituţiile de protecţie socială ar putea primi mai mulți bani pentru alocația zilnică de hrană. Astfel, de la 16 lei, rația ar putea ajunge la 22 de lei. Pe acest subiect, Olga Abaianiți, șeful centrului de plasament Micul Rotterdam, a stat de vorbă cu reporterii Replica de Constanța.

Zilele trecute, reporterii Replica au mers la Centrul de Plasament "Micul Rotterdam" și au discutat cu Olga Abaianiți, șeful centrului. Printre subiecte abordate s-a aflat și rația unui copil pentru o zi. În centrul localizat pe strada Viitorului, din Constanța, sunt în prezent 31 de copii, cu vârstele cuprinse între 10 și 18 ani. În ciuda greutăților, copiii își găsesc motivația și au rezultate excepționale la învățătură. Am stat de vorba cu Georgiana, o tânără de 16 ani, elevă la Colegiul Național de Arte Regina Maria.

,,Mă motivează că știu că în viitor o să fie bine. Ultimele premii au fost 5, toate de locul 1, la competiția ,,Stelele aurii” din Brașov. Peste câțiva ani aș vrea să continui cu baletul. Vreau să fac o facultate și master la București pentru coregrafie.”, a spus Georgiana, tânăra dansatoare.

,,În acest centru sunt în prezent 31 de de copii, cu vârstele cuprinse între 10 ani și 18 ani. Absoluți toți cei 31 de copii țin legătura cu familia, fie cu familia extinsă, fie cu prietenii sau sunt vizitați în centru.”,spune Olga Abaianiți, șeful centrului.

Este necesară o mărire a rației pentru copiii din centrele de plasamente

,,În centrele de plasament rația unui copil este de 16,6 lei pe zi, avem mic dejun, prânz și cină și 2 gustări, una la ora 10:00 și cea de a doua la ora 16:00. Mâncarea este foarte bună. Stabilim un meniu împreună cu copiii săptămânal. Având în vedere creșterile care se înregistrează consider că este binevenită o mărire.”, a mai spus aceasta.

,,Normele de hrană se vor dubla și în cazul copiilor din centrele de plasament. Bolnavii din spitale și copiii din centrele de plasament reprezintă categorii sociale vulnerabile ce au nevoie de atenție și protecție și am speranța că măsura va fi adoptată cu promptitudine în Parlament.”, spune Cristina Dumitrache. Astfel, de la 16 lei se va ajunge la suma de 22 de lei pentru copiii din centrele de plasament.

Copiii nu mai pot fi adoptați de sărbători

O campanie demarată de Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, în 2009, oferea şansa familiilor care au posibilitatea să poată lua acasă un copil aflat în centrele de plasament, în vacanţe, weekend-uri sau de Sărbători. Ideea a fost abandonată cauza faptului că după aceste câteva zile, copiii se întorceau de unde au plecat, cu o dezamăgire în plus, aşteptând, poate în zadar, să fie adoptaţi de respectivele familii.

,,A fost campanie a noastră mai veche, cred că de 10 ani în urmă, dar nu am continuat-o pentru că am considerat că aceștii copii treceau printr-o perioadă destul de grea când veneau din acele familii și sufereu din nou senzația de abandon, pentru că așteptările lor erau destul de mari.”

Expoziție cu vânzare a obiectelor cu tematică de sărbători

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța lansează, în prag de sărbători, o invitaţie la evenimentele care se vor desfășura și în acest an în prag de sărbători. Începând cu 15 aprilie, în cadrul mallului Vivo, copiii din centrele de plasament din Constanța vor aduce magia sărbătorilor în fața constănțenilor. În zona caselor de marcat, va avea loc inaugurarea expoziției cu vânzare a obiectelor cu tematică de sezon confecționate de copiii și adulții din cadrul centrelor D.G.A.S.P.C. Constanța.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ingroziti-va cand vedeti ca statul are de dat doar 6 lei celor care reprezinta viitorul acestei tari, si da 70 ron la ucraineni pe zi, deci bani sunt, dar nu pt cei de aici lasati sa se abata in mizerie si lipsuri
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272